Det finns massor av studentliv på Teknisk fysik

Studier handlar för mig om mycket mer än de ämnen jag studerar.
– Det är viktigt för mig att ha roligt vid sidan om studierna, säger Katarina som går femte och sista året på Teknisk fysik. Jag har bland annat varit engagerad i mottagningen, spexet Fysikalen och varit ordförande för jämställdhetsnämnden på fysiksektionen.

– Jag växte upp i Lund och var aktiv i studentlivet redan där. Tidigt kände jag att jag ville bort från staden men visste inte riktigt var jag ville studera. Det hade mycket väl kunnat bli ett annat universitet i Sverige. Men jag spenderade en vecka på KTH under gymnasiet när jag gjorde ett projektarbete inom materialdesign.

– Jag hade inte förstått att det fanns så bra studentliv på KTH innan och att Teknisk fysik hade en sådan bredd bland sina studenter. På Teknisk fysik är alla välkomna och man tar hand om varandra på ett fint sätt. Efter den veckan med roliga KTH-studenter så fanns det inget tvivel. Jag valde då KTH och Teknisk fysik.

Varför studentliv?
– De studentområden jag varit engagerad i har gett mig kunskap i att arbeta i grupp, att organisera saker tillsammans och lära känna andra som man kanske normalt sett inte hade tagit kontakt med. Jag brukar säga att studentlivet är det som formar dig till en hel person.

– Sedan var det helt klart roligt att jag, som växt upp med studentlivet i Lund, får engagera mig i det som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen att jobba med spex. Till en början var jag aktiv i allt möjligt på sektionen vilket lätt kunde bli för mycket. Men efter ett tag lär man sig att säga nej, även till roliga uppdrag, vilket känns som ett relativt lyxigt problem.

Gillar matte och fysik

– Jag har länge tyckt om matte och fysik och visste att jag skulle gå på en teknisk högskola. I min familj har de alltid, på skoj, retat mig för att jag var en så logisk person redan som barn. Men för att motbevisa dem, ”logiskt nog”, började jag istället studera en grundkurs i juridik i Lund. Jag saknade dock matematiken på tok för mycket, så det fick bli till att flytta till Stockholm ändå och söka in på KTH.

Gillar utmaningar

– Innerst inne var jag väl lite osäker på mitt val till en början då jag hade blivit varnad för att det skulle vara för svårt. Men jag gillar utmaningar och vågade ta mig an den här utmaningen. Något som jag idag är väldigt stolt och glad för att jag gjorde.

Vi pluggade mycket i grupp

– Mottagningen när jag började på KTH var fantastiskt rolig och värd att vara med på. Det hjälpte mig att knyta kontakter och på ett smidigt sätt komma in i sektionen och dess arbete. På detta sätt var det lättare att forma studiegrupper i den egna årskursen men också att våga be äldre kursare om råd.

– Nu när jag närmar mig slutet av mina studier är de flesta av mina studievänner utexaminerade och redan ute i arbetslivet, vilket självklart är till hjälp för mig när jag ska hitta min framtida väg. På samma sätt hoppas jag kunna hjälpa yngre kursare när det är deras tur.

Skulle du valt samma utbildning idag?
– Ja, det skulle jag nog. Jag har fått en otroligt bred men analys-tung utbildning. Jag gillar projektarbete, analys och problemlösning, vilket verkligen är det jag fått ut av Teknisk fysik. Jag valde att inrikta mig i en master inom subatomär- och astrofysik. Det kanske inte låter särskilt brett i sig, men vad det handlar om är att man lär sig applicera sin problemlösningsteknik inom nya teoriområden, och i min master då, inom partikel och kärnfysiken.

– Nu kanske det låter som att det bara är guld och gröna skogar att studera på KTH, men så är det verkligen inte. Självklart finns det kurser som inte passar alla och som kan kännas tunga att ta sig igenom. Samtidigt kan det hända saker vid sidan om i våra liv som man inte kan påverka. Alla har vi något som inte är perfekt i sitt liv, det gäller bara att fokusera på de positiva aspekterna och kämpa på. Det hjälper ju att veta att KTH står på studenternas sida och stöttar en igenom jobbiga perioder på bästa sätt.

Dina tips till blivande KTH-studenter

  • Ta de första kurserna seriöst.
  • Gå på föreläsningarna och övningarna i den utsträckning du känner passar dig.
  • Känn efter själv, lyssna inte på förutfattade meningar som äldre studenter, släktingar eller kompisar kan ha.
  • Se vad som passar dig bäst, vissa gillar att plugga i grupp, andra gillar att plugga själv.

Vad händer efter din examen?
– I framtiden ser jag mig gärna inom ett tekniktungt företag med utvecklingspotential. Jag ser gärna att jag får lära mig grunden av företaget genom någon form av analysjobb. Att just få använda min analytiska sida med forskningsnära arbete hade varit väldigt spännande. Självklart kan jag anta olika ledarskapsroller beroende på sammanhang men jobbar gärna mot ett övergripande ansvar.

– Men direkt efter examen väntar ett traineeprogram på tre svenska teknikföretag i samarbete med ”Female Leader Engineer” som jag ser väldigt mycket fram emot. Det ska både bli otroligt spännande men också enormt utmanande.

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-11-22