Rikta in dig på allt möjligt

Tomas tips är att du ska rikta in dig på allt möjligt inom bland annat matematik, fysik, mekanik eller datalogi.

Teknisk fysik ger en väldigt bra grund

– För det första, ger Teknisk fysik en väldigt bra grund. Basblocket (de första tre läsåren) ger goda baskunskaper inom matematik och fysik, som du sedan kan bygger vidare på med fördjupade kurser inom något av KTH:s många masterprogram.

– För det andra, verkade flera av de andra utbildningarna på KTH vara mer begränsande i fråga om vilka fördjupningar/masterprogram man kunde välja. Eftersom jag inte riktigt visste vilken väg jag skulle ta genom utbildningen för att till slut hamna rätt, passade det mig väldigt bra att lämna så många dörrar som möjligt öppna.

Val av masterprogram

– Till slut har jag nu börjat på ett masterprogram. Av alla möjligheter jag hade valde jag Elektrofysik, där jag kan fördjupa mig i plasmafysik och elektroteknik för att så småningom kunna hamna i det fusionsenergilabb dit jag längtat sedan jag började. Men för mig har det varit ovanligt enkelt. Jag har gott om vänner som, när det börjat närma sig masterval, fortfarande inte bestämt sig. Och det måste man inte ha gjort - det brukar gå bra för dem också.

– En vanlig missuppfattning är att Teknisk fysik bara handlar om den fysik som dyker upp på gymnasiet - främst klassisk mekanik. Det är dock inte sant: på Teknisk fysik kan du rikta in dig mot allt möjligt inom t.ex. matematik, fysik, mekanik eller datalogi. Basblocket ger en bred översikt över olika vägar, så du kommer sannolikt att, liksom de flesta studenter gör, hinna ändra dig både en och två gånger innan det faktiskt är dags att välja masterinriktning.

Nya utmaningar

– Gemensamt för alla fördjupningsområden / masterprogram är att när du tar examen har du lärt dig nya metoder för att formulera och lösa en stor mängd olika sorters problem, och därmed också skapat möjligheter att ta dig an helt nya utmaningar. Det är därför man ofta hör folk säga: ”En teknisk fysiker kan inte allt, men kan lära sig vad som helst till på torsdag!”

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-11-22