Till innehåll på sidan

Ellen, Teknisk fysik 300 hp

Ellen studerar Teknisk fysik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Ellen. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Ellen, student på Teknisk fysik 300 hp.

Namn: Ellen
Ålder: 27 år
Utbildning: Teknisk fysik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Ellen

Intervju med student

Ellen går Teknisk fysik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Ellen och går mitt andra år på Teknisk fysik på KTH. Stockholm är min födelseort, men efter gymnasiet gav jag mig av i fem år utomlands. Sedan vände jag åter och nu pluggar jag på campus vid Valhallavägen. Vid sidan av plugget dansar jag mycket, just nu mest lindyhop, house och kontaktimprovisation. Jag gillar också att spela musik och cykla kors och tvärs genom Stockholm. Ibland tycker jag det är svårt att sitta still så mycket men det är okej för KTH-tillvaron är ofantligt intressant!

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var lång och slingrig. Efter naturvetenskapliga gymnasiestudier var jag en smula förvirrad och kände att något saknades mig. Jag bestämde mig för en avstickare och drog till Köpenhamn för att gå cirkusutbildning i ett år, som blev fem och fortsatte i Bryssel. Det var fantastiska år, men till slut var jag tvungen att inse att det var något som saknades utan vilket livet inte skulle hänga ihop länge till.

– Jag kände att jag behövde sätta tänderna i något intellektuellt utmanande och att jag behövde gör nytta på nåt annat sätt än det jag hade redskap för. När detta sjunkit in fick jag för mig att jag ville studera matematik, vilket kom som något av en överraskning för mig – visst hade jag tyckt det var lite spännande under gymnasiet men inte himlastormande. Jag bestämde mig för att ge den känslan lite utrymme och tog en terminskurs i matte på Stockholms universitet och – pang bom! Jag var fast. Efter terminen på SU gick jag vidare till KTH för att jag litade på att jag där skulle få allt jag behövde för att kunna jobba med något jag tyckte kändes viktigt sedan.

– Min utbildning Teknisk fysik var det naturliga valet, eftersom jag var ute efter så mycket matte som möjligt, så även om jag bävade lite inför rykten om att det skulle vara väldigt svårt trampade jag gasen i botten och sökte. Med början till ett facit i handen kan jag inte annat än tacka för att jag lyssnade på mig själv och inte backade ur, trots att det var en oväntad vändning! Varje dag är spännande och jag är väldigt nöjd med mitt val.

Hur är din utbildning?

– Teknisk fysik är en av de mer teoretiska utbildningarna på KTH och en av utbildningarna med mest matematik. Studietempot är högt och kurserna är krävande, djuplodande och ögonöppnande. De första åren har vi många tunga men verkligen spännande matematikkurser. Vi studenter förväntas ta mycket eget ansvar över våra studier (som på alla linjer på KTH) och stundtals är det stressigt. För den som har viljan och intresset är dörren ändå på vid gavel; det kräver mycket arbete men belöningen när du plötsligt förstår hur allt hänger ihop är stor. Roligast för mig hittills har varit alla gånger då jag kämpat mig igenom ett komplicerat koncept för att sen känna den magiska känslan av att hjärnan expanderar när jag plötsligt fattar.

– Lärarna på min utbildning är i de flesta fall mycket engagerade och jag brukar gå på nästan alla föreläsningar. Om jag undrar över något kan jag alltid fråga dem, eller övningsassistenterna som håller i räkneövningar i våra kurser. Jag diskuterar mycket med mina klasskompisar för att förstå krångliga saker, det hjälper massor. Jag har blivit mycket positivt förvånad över hur öppna, hjälpsamma och ödmjuka mina fellow fysiker är. Det ordnas också räknestugor inför tentorna i de flesta kurser. Det är aldrig kört för den som inte ger sig!

– Den största utmaningen för mig har varit att prioritera och organisera. Därför vill jag slå ett slag för studieteknikföreläsningarna i början av utbildningen! Det är guld att kunna planera och hålla sig till sin plan.

– För studenter på Teknisk fysik finns mycket goda möjligheter till utbyte; KTH har vänuniversitet över hela världen som vi studenter inte behöver betala för att spendera en termin eller ett år på. Det finns massor av platser så alla som vill åka kan göra det. Jag är supertaggad på att åka till Sydamerika nästa eller nästnästa år.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Livet som student på Teknisk fysik är förstås ganska präglat av plugg. Vi har oftast ett par föreläsningar per dag och någon övning. Resten av tiden går åt att förbereda och räkna uppgifter. Många sitter i sektionslokalen eller andra platser på campus tillsammans med kamrater och löser problem ihop. Om man hänger i sektionslokalen kommer man snart in i sammanhanget. Fysiksektionen är en väldigt aktiv sektion som ordnar träningar, pubar, spelkvällar och gasquer (fest med sittning) oftare än ofta, sektionen är verkligen toppen! För dig som är sugen på att engagera dig har du direkt nya vänner och nåt att göra vid sidan av plugget. Jag är med i FRum, Fysiksektionens lokalnämnd. Det är mycket trevligt. Annars är miljön på campus utmärkt, det känns som en egen liten stad nästan och finns alltid plats att plugga i trevliga lokaler.

– Utanför sektionslivet finns också en uppsjö av olika föreningar och dylikt; kör, sportföreningar, förening för kvinnliga studenter och ickebinära, raketföreningen… KTH har Stockholms bästa studentliv! Och eftersom Stockholm är stort finns det allt möjligt annat att göra om du behöver andas lite annan luft och göra helt andra saker. Dessutom är Stockholm så vackert. Vissa är oroliga för att inte hitta boende i Stockholm, men det finns alltid alternativa lösningar för den första tiden. Ställ dig i SSSB:s bostadskö fortast möjligt så får du snart en egen lya. Boende är ett problem som alltid går att lösa så låt inte det stå i vägen om du vill gå på KTH.

Vad har du för framtidsplaner?

 – Jag skulle vilja jobba med att rädda klimatet. Jag vet inte hur ännu men jag känner mig fullt förvissad om att min utbildning ger mig vad jag behöver både i form av kunskap och formella meriter för att sedan finna en plats där jag kan göra en riktig insats. Det känns viktigt för mig att arbeta med något där jag känner att jag gör nytta, och jag tror att klimatförändringarna är det mest akuta problem mänskligheten haft.

– Teknisk fysik är den bredaste utbildningen KTH har, så hela arbetsmarknaden liggen vidöppen för den nyexaminerade. Fysiker jobbar inom allt från finans till konsult- och techbolag och industri, vissa väljer att fortsätta inom akademin och forska. Det bästa med mitt framtida yrke (förutom att jag kan jobba med något där jag verkligen gör skillnad) är att det är varierat och utmanande. Det känns riktigt bra; vuxenlivet är långt men som fysiker lär det fortsätta vara ständigt intressant och föränderligt.  

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-27