Till innehåll på sidan

Linn, Teknisk fysik 300 hp

Linn studerar Teknisk fysik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Linn, student för Teknisk fysik 300 hp

Namn: Linn
Ålder: 24 år
Utbildning: Teknisk fysik 300 hp
Från: Stockholm

Vem är du?
Jag heter Linn och går Teknisk fysik i årskurs fem. Jag läser en master inom Teoretisk matematik, men det är bara en av 16 mastrar en kan välja om en går Teknisk fysik. Jag är 24 år, har bott i Stockholm nästan hela mitt liv och började KTH 2015 efter att ha tagit ett sabbatsår. Under min tid på KTH har jag såklart pluggat men också engagerat mig i studentevenemang och framför allt lärt känna massa fantastiska människor. Jag har trivts jättebra under min KTH-tid och mycket av det är tack vare alla människor runt omkring mig. När jag inte pluggar brukar jag umgås med folk, vara med på studentfester och spela sällskapsspel.

Berätta om din väg till KTH!
Det var någon gång i gymnasiet som jag först insåg att jag ville plugga till civilingenjör. Jag har alltid gillat matte och naturvetenskap men har samtidigt aldrig haft en plan som sträckt sig längre än jag kunnat överblicka. Jag visste att jag ville plugga matte och fysik men jag visste varken var eller vad jag ville plugga. För mig var det väldigt viktigt med studentlivet, sammanhållningen och att få en bred utbildning och det var nog framför allt därför jag kom in på Teknisk fysik. Jag funderade ett tag på att plugga i Lund eller Uppsala men valde till slut KTH eftersom jag ville stanna i Stockholm.

Mellan gymnasiet och KTH tog jag ett sabbatsår och var med i Tekniksprånget. Det är en satsning för att fler ska välja ingenjörsutbildningar där en får testa på hur det är att jobba som ingenjör som praktikant på ett företag. En kan söka till Tekniksprånget om en gått Teknik eller Naturvetenskap på gymnasiet och det är en jätterolig möjlighet att testa på att vara ingenjör.

Hur är din utbildning?
Det roligaste med att plugga Teknisk fysik är att det är så mycket problemlösning. Från alla de matte och fysikkurserna som jag läst så är det viktigaste jag tar med mig nog att snabbt kunna lära mig nya saker. Folk brukar säga att ”du lär dig att lära dig” och så är det, men du lär dig också en hel massa matte, fysik och programmering såklart. En av de mest utmärkande sakerna med just Teknisk fysik är att det är så lite obligatoriska moment. Du kan välja att gå på alla föreläsningar eller i princip inga föreläsningar. Att sitta och plugga i grupp eller helt själv. Det är jättebra att kunna bestämma själv när, hur och var en vill plugga.

En annan väldigt rolig grej med att plugga på KTH är att en kan åka på utbyte till ett annat universitet i världen och plugga där. Under mitt tredje år var jag i Melbourne i Australien och jag har vänner som varit i bland annat Singapore och Hongkong. Som utbytesstudent får en själva utbildningen betald så det är väldigt tacksamt om en är taggad på att plugga utomlands.

När jag började läsa Teknisk fysik var jag orolig för en hel massa saker. Att jag inte skulle lära känna någon, att det inte skulle gå bra med pluggandet och också att det bara skulle vara killar på programmet. Det visade sig dock att all den oron var obefogad. Det finns massa olika sätt att lära känna människor på KTH. Om en tycker att någonting är svårt finns det jättemånga ställen att vända sig. Och det är verkligen inte bara killar som pluggar fysik. Det viktigaste tipset jag har till dig som funderar på att söka Teknisk fysik är att inte dissa det för att du tror att det är för svårt! Våga testa, och om du märker att det inte är för dig så kan du alltid ändra dig.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?
En av de absolut roligaste sakerna med att plugga på KTH är alla saker du kan engagera dig i utöver studierna. Ibland hör jag folk säga saker som ”Finns det verkligen något studentliv i Stockholm??” eller ”Studentlivet, det är bara för människor som inte tar sitt pluggande på allvar”.  Till dem vill jag säga, ”Jaa det finns det, en hel massa faktiskt” och ”Nej så är det inte alls!”. Du som är intresserad av att göra saker utöver ditt pluggande kan med största sannolikhet hitta något du gillar. Studentkåren, THS, har föreningar och evenemang med allt ifrån arbetsmarknadsdagar och politik till ölbryggning och flottbygge. Det är ett jättebra sätt att få nya kompisar och testa nya saker.

För mig har det varit helt avgörande för hur bra jag har trivts att jag har träffat roliga människor. Många skaffar sig ett gäng som de både pluggar och umgås med och det finns alltid nya evenemang och aktiviteter att vara med på om en har tid över. På det hela taget så är studentlivet väldigt mycket det en vill att det ska vara. Vissa väljer att plugga själva, andra i grupp. Vissa umgås jättemycket med folk från skolan, andra inte alls.

Vad har du för framtidsplaner?
I framtiden vill jag jobba med något där jag får fortsätta lära mig nya saker. Jag tycker att en av de bästa sakerna med ingenjörsutbildningarna är att tekniken hela tiden utvecklas, vilket också gör att jobben i teknikbranschen behöver utvecklas. Det känns jättespännande att det vi tycker är tekniskt avancerade prylar idag, kommer att kunna jämföras med dagens miniräknare om 20 år.

En annan bra sak med att vara ingenjör är att det är en väldigt bred arbetsmarknad vilket innebär att det finns väldigt många olika jobb att få efter utbildningen. Det innebär också att det finns väldigt många saker att byta till om en skulle märka att en inte trivs. Jag tror att det viktigaste är att välja något som en tycker verkar kul i stunden, för då lär det bli roligt senare också. När jag valde Teknisk fysik hade jag ingen aning om hur arbetsmarknaden såg ut eller vad jag ville jobba med. Det var något jag började förstå under utbildningen och jag lär säkert ändra mig några gånger på vägen. Om en står inför att välja universitetsutbildning så gör det inte så mycket att en inte vet exakt vad en vill bli när en blir stor. Det viktigaste är att en tycker att det verkar spännande och kul, resten brukar lösa sig på vägen.

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-11-18