Till innehåll på sidan

Linnéa, Teknisk fysik 300 hp

Linnéa studerar Teknisk fysik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Linnéa. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Linnéa, student på Teknisk fysik 300 hp.

Namn: Linnéa
Ålder: 23 år
Utbildning: Teknisk fysik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Linnéa

Intervju med student

Linnéa går Teknisk fysik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Linnea och är en 23-årig student som går mitt fjärde år på Teknisk fysik med masterinriktning mot kvantteknologi, ett högaktuellt forskningsfält som befinner sig gränslandet mellan tillämpad och teoretisk fysik. Superspännande tycker jag! Studierna sker över fem år på KTH Campus, med närhet till allt vad Stockholm har att erbjuda. Jag är född och uppvuxen i Stockholm, en stad jag redan innan mina studier fullkomligt älskade. 

 Berätta om din väg till KTH!

– Från en barndomsdröm om att bli astronaut, via naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och ett sabbatsår, till en utbildning som inte stänger dörren till just den drömmen. Det är min resa till Teknisk fysik på KTH sammanfattat i en mening. Det var en lång process att våga välja Teknisk fysik, en utbildning som har ett rykte om sig att vara tuff. Men vetskapen att jag faktiskt gillar matte, samt att jag i framtiden vill kunna sätta mig in i komplicerade koncept, gjorde att jag vågade satsa. Och där jag är nu, nöjd och glad med mitt val! 

– Att valet föll på KTH har mycket att göra med min förkärlek till Stockholm. På KTH kan jag kombinera högkvalitativa studier, ett levande studentliv och pulsen av en storstad. KTH campus är vackert beläget med närhet till allt vad Stockholm har att erbjuda, från mysiga caféer och museum till vatten och natur, något jag trivs med!

– Under mitt sabbatsår var jag med i Tekniksprånget, som lite skämtsamt även kallat nördlumpen. Det är en satsning för att få fler unga att välja ingenjörsyrket, där du under ett halvårs praktik på ett företag får testa på hur det kan vara att jobba som ingenjör. Kunskaperna jag fick med mig därifrån har ofta inspirerat mig i mina studier.  

Hur är din utbildning?

– På min utbildning har jag fått massor av verktyg för att ställa upp och lösa komplexa problem. Som alla civilingenjörsprogram består de tre första åren på Teknisk fysik av mycket matte samt grundkurser inom fysik, programmering och mekanik. Speciellt för min utbildning är att stor vikt läggs vid teori, något som gör oss redo för specialisering inom en mängd olika områden. Detta märks inte minst i bredden på de 14 mastersprogram vi får välja mellan efter avslutad kandidat. 

– Utbildningen har på många sätt överträffat mina förväntningar, både i hur mycket du kan lära sig på kort tid och hur mycket stöd det finns få. I perioder har det såklart varit tufft, men jag har aldrig varit ensam i det och jag har överraskat mig själv med vad jag faktiskt är kapabel att klara av. Jag har främst funnit stöd i pluggkamrater och övningar. Under övningar löser en äldre student uppgifter inför en mindre grupp, och eftersom man är färre personer finns gott om utrymme för frågor.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Innan jag började KTH var jag orolig över hur det skulle gå att skaffa vänner. Frågor som ”tänk om jag inte hittar något som jag klickar med” och ”vad händer om alla bara vill hänga med sina kompisar från innan KTH” snurrade i mitt huvud. Dessa frågor rådde det dock bot på väldigt snabbt när väl mottagningen drog igång, en period enbart dedikerad till att lära känna sin nya miljö och hänga med sina framtida studiekamrater. 

– För den intresserade finns nästan obegränsat med möjligheter när det kommer till vad man kan göra utanför sina studier på KTH. Själv har jag mest varit engagerad i min sektions klubbmästeri, men jag har även varit delaktig i arbetsmarknadsdagar, studieövervakning och mottagningen. Genom dessa har jag träffat vänner, lärt mig oerhört mycket och skapat minnen jag kommer bära med mig livet ut. Det är en häftig känsla att åstadkomma saker tillsammans med andra, samt se idéer komma till verklighet. Ett av mina bästa exempel på det var när jag och ett par vänner pratade om att det skulle vara kul med en semelpub, och istället för att stanna där anordnade vi en pub med allt vad det innebar: semlor, dekor och temaenliga drinkar! 

– Jag tycker gemenskapen inom Fysiksektion är väldigt fin och vår sektionslokal är en trygg plats att återkomma till. I vår sektionslokal Konsulatet finns plats för det mesta: plugg, häng, lång lunch, snabb lunch, fest, städdag, filmkväll, pub.  

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag jobba med häftig teknik bland människor jag trivs att vara i team med. Sen om det blir som doktorand, på ett industriföretag eller inom något annat område vet jag inte än. Att inte veta är helt okej, och rätt vanligt till och med. Jag lär mig ständigt nya saker om de möjligheter som öppnar upp sig efter en utbildning i Teknisk fysik. Gemensamt är dock att man som teknisk fysiker har förmåga att jobba med avancerade koncept, lösa problem och lära sig nya saker i en värld som är i ständig rörelse. 

– Den stora bredden bland jobbmöjligheterna efter Teknisk fysik är en stor lyx. Som sagt, utan att jobba aktivt med det har jag ännu inte stängt dörren till min dröm om att en dag ta mig ut i rymden. Nu till vad du drömmer om, kanske är det att en dag börja Teknisk fysik? Mitt tips är då att våga satsa, ta emot hjälp på vägen och sen göra ditt bästa!

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11