Till innehåll på sidan

Sebastian, Teknisk fysik 300 hp

Sebastian studerar Teknisk fysik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Sebastian. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Sebastian, student för Teknisk fysik 300 hp

Namn: Sebastian
Ålder: 21 år
Utbildning: Teknisk fysik 300 hp
Från: Göteborg

Vem är du?
Jag heter Sebastian och pluggar just nu mitt tredje år på Teknisk Fysik. Jag är uppväxt i staden där kranarna och varven fortfarande utsmyckar hamnen, där vattnet smakar salt och där man behöver se upp för brännmaneter på sommaren. Jag är alltså från Göteborg! Dessvärre så beslutade jag mig för att flytta därifrån direkt efter gymnasiet, och lever för tillfället i Stockholm, som också är en fantastisk stad! Jag är just nu 21 år gammal. På fritiden älskar jag att spendera tid med de som betyder mest för mig!

Berätta om din väg till KTH!
Som göteborgare vore det kanske mer naturligt att välja Chalmers framför KTH. Jag däremot, kände i slutet av min gymnasietid att jag var sugen på något nytt och KTH låg bra till i universitetsrankningarna. En kombination av dessa faktorer, tillsammans med en lockelse för att flytta hemifrån, fick mig tillslut att bestämma mig för att söka mig till Stockholm.

Varför sökte jag då Teknisk fysik? Jag personligen har länge känt ett behov av att göra något med ett tydligt syfte i framtiden, oavsett om det handlar om att få befinna mig i framkant inom ett visst forskningsområde, eller helt enkelt hjälpa folk som inte har haft samma förutsättningar som jag själv.

Jag insåg att jag hade ett driv av att få bli riktigt insatt inom något avancerat område som jag ansåg spela stor roll för samhället, och då kändes Teknisk fysik som det perfekta stället att få uppnå detta.

Hur är din utbildning?
Min utbildning är verkligen roligare än vad jag tänkte mig, och då hade jag ändå väldigt höga förväntningar! Idag kan ju jag sitta här med facit i hand, och faktiskt avgöra om jag valde rätt. Jag kan tveklöst konstatera att så är fallet. Även om studierna ofta är tunga och man är stressad, så påminner jag mig själv ofta om att jag inte hade velat ändra en enda sak i mitt studieval.

Vad som är utmärkande för Teknisk fysik på KTH är att de första åren är fyllda av mycket tung, men extremt intressant och spännande matematik! För att kunna förstå den avancerade fysiken, så behövs robusta matematiska förkunskaper och detta tycker jag KTH har lagt upp på ett väldigt bra sätt för min utbildning! Självklart så läser vi andra kurser också, som till exempel programmering och mekanik, och senare i utbildningen mer projekt och tillämpningar!

De flesta som funderar på att söka Teknisk fysik är rädda för den svåra matten och fysiken och det var jag också innan jag började. Som tur var så hade jag intresset och även viljan att lära mig dessa ämnen och det är det enskilt viktigaste i min mening. Oavsett skillnader i förkunskaper när man börjar på KTH så utjämnas dessa snabbt och det är de som är villiga att lägga ner tid som tar sig genom utbildningen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?
Studentlivet på KTH är i min mening en perfekt kombination av storstadsliv och studentliv! Fördelen med att KTH är Sveriges största tekniska universitet är att det finns en enorm blandning av människor, och det är väldigt lätt att hitta personer med liknande intressen som en själv. Det finns samtidigt oerhört mycket saker att engagera sig inom och att samtidigt ha tillgång till stadslivet i Stockholm ger som sagt en perfekt balans! Det finns helt enkelt alltid något att göra med människor som man trivs med, men om man vill bort från campusmiljön ett tag finns det mycket att välja på!

Veckodagarna är för min del, och för de flesta i min klass, fyllda av mycket plugg. Av just den anledningen så brukar jag alltid försöka att hitta på något kul på helgen för att få ta del av allt kul som händer och så att ens liv inte bara fylls upp utav plugg.

På KTH finns det fantastiska möjligheter att åka på utbyte utomlands och totalt har KTH samarbeten med runt 200 universitet världen över. Detta ger en unik möjlighet att få se något nytt, lära känna andra typer av människor, och om man är sugen på det, resa! Personligen så tänker jag definitivt ta en termin eller ett år utomlands, även om jag inte är säker på vart jag vill åka.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag pendlar ganska ofta angående vad jag vill göra i framtiden, då det finns så sjukt mycket att välja mellan och som är intressant! Jag är däremot väldigt intresserad av klimatförändringar och satsar i nuläget på att få doktorera inom ett område som förbinder matematik, fysik och klimatvetenskap, som t.ex. klimatmodellering.

Något som är utmärkande för Teknisk fysik är att folk efter sin examen börjar jobba med extremt olika saker. Många väljer att jobba inom finans eller som managementkonsult, medan andra väljer att arbeta på ett avancerat techbolag eller att fortsätta inom akademin.

Fördelen är att Teknisk fysik lägger en fantastisk grund för alla dessa yrken, tack vare att studenterna får utveckla sin problemlösningsförmåga och sitt abstrakta tänkande.

Till en potentiellt blivande Teknisk fysik-student kan jag bara säga, våga testa!

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-10-05