Kemiambassadör på väg ut i världen

Karol Gonzales har fått sitt drömjobb som trainee utformat särskilt för henne, på ett globalt kemiföretag.

Vägen dit var inte självklar. Hon är uppvuxen i en stockholmsförort, hade lätt för sig i skolan, men studievägledaren tyckte inte det var en bra idé att söka till ett innerstadsgymnasium. Hon skulle inte passa in.

Det blev Huddinge gymnasium, som hon lämnade utan större saknad men med bra betyg. Efter en kort period som understimulerad restauranganställd blev det ändå studier.
– Jag visste verkligen inte vad jag skulle välja, men ställde den enkla frågan till mig själv:
– Vad tyckte jag var roligast att göra på gymnasiet? och eftersom jag var grym på att skriva labbrapporter, blev det kemi på KTH.
– Jag insåg snabbt att det här är väldigt roligt; plugga kemi på KTH. Att träffa folk som är som du själv, att plugga tillsammans, jobba i team; så som jag trodde det skulle vara på gymnasiet, men där var konkurrensen hård.

Den skräddarsydda traineetjänst hon nu börjar på schweiziskbaserade specialkemiföretaget Clariant, är ett resultat av lite slump, lite tur, men framför allt en följd av att hon är en begåvad kommunikatör.

Under nästan hela KTH-tiden var Karol kemiambassadör ut mot gymnasiet.
– Då upptäckte jag hur kul det är att förklara och berätta. Resultatet kunde bli att någon kom fram till mig och sa: ”Jag har börjat här på KTH tack vare dig.” Det känns fantastiskt.

Nu jobbar hon i ett projekt som heter Pepp! (blipepp.nu) som för samman tjejer på gymnasiet med mentorer bland teknikstudenterna.

Hon poängterar att det inte är svårt att hitta mentorer bland studenterna på KTH.
– De vill verkligen engagera sig. Dessutom är det en merit och det arbetsgivarna ofta tittar på, utöver studierna.

Det Karol tycker behövs på gymnasiet är inspiration och kontakter och att det görs reklam för högre studier. Själv mötte hon väldigt lite av det och insåg inte att KTH var något för henne.
– Jag gjorde visserligen mitt projektarbete i fysik på KTH, men där fick jag ingen vägledning, mötte inget engagemang, utan fick klara mig själv.

I april flyttar hon till Basel för att påbörja sin traineetjänst inom Commercial Excellence. Hon ska satsa på kommunikation och marknad. Fjärde halvåret blir det Clariant i Sydamerika eftersom hon har spanskan med sig.
– Jag ser mig som nyckelpersonen mellan forskare och beslutsfattare, säger Karol. När hon kommer till Basel ska hon starta ett alumninätverk för KTH.

Text: Boel Jönsson, Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift. Nr 4 April 2014

Läs mer

Teknisk kemi 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-04-02