Ta chansen!

Joakim går Kemivetenskapsprogrammet (som numera blivit civilingenjörsutbildningen Teknisk kemi)

Varför valde du att plugga på KTH?
Det hela började med att jag bestämt mig för att börja plugga på en civilingenjörsutbildning och då fanns det flera olika högskolor att välja mellan. En anledning till att jag valde KTH var att det låg i Stockholm, som i mitt tycke är en väldigt fin och trevlig stad att flytta till med bra möjlighet att kombinera studentliv med annat. En annan anledning var att KTH som högskola har ett gott rykte.

Varför valde du att plugga kemi?
Redan i 2:an på gymnasiet blev det rätt tydligt att kemi var ett av mina favoritämnen och jag kände att jag i alla fall ville läsa det som en del i mina fortsatta studier. När jag sedan pratat mer med representanter från kemiutbildningen på KTH kände jag att det var rätt alternativ. Det som lockade mig var till stor del kombinationen av bredd och djup som kemiutbildningen ger. Jag har ett stort intresse av att förstå hur saker och ting fungerar, allt ifrån kroppens nödvändiga reaktioner till ett pappersbruks stora processer och det gör kemiutbildningen till ett jättebra alternativ.

Vad tycker du om dina lärare?
Jag har upplevt att lärarna varit mycket trevliga, intressanta och spännande. Det är ofta personer som aktivt deltar i aktuell forskning och har väldigt stor ämneskompetens. De är olika personligheter och använder olika typer av undervisningsmetoder, vilket gör att kursernas upplägg varierar. Detta är något som gör studierna väldigt omväxlande och intressanta.

Hur trivs du med studierna?
Jag trivs jättebra på KTH. Att studera i den miljö som finns här är otroligt stimulerande, vad gäller allt från de vackra, historiska byggnaderna till de trevliga och intresserade studiekompisar man har. Den möjlighet som finns att bredda och samtidigt fördjupa sig inom ämnen har passat mig väldigt bra redan från första dagen på KTH.

Vad gör du när du inte pluggar?
Förutom allt det vardagliga som att laga goda middagar och tvätta etc så engagerar jag mig både gärna och ofta i olika aktiviteter och engagemang på KTH. Jag är aktiv i det som heter Kemisektionen, det vill säga studentorganisationen för alla kemi- och bioteknikstudenter på KTH. Det har för mig inneburit exempelvis att gå på möten med företag och näringslivet för att bland annat arrangera kemis arbetsmarknadsdag samt att spela i orkestrar i Spexverksamhet.

Vad vill du göra efter examen?
Jag är väldigt intresserad av material och dess funktioner. Det är en utmaning att hitta nya material som fyller fler funktioner än att endast vara billiga eller lätta att producera. Material kan exempelvis vara gjorda av förnyelsebara råvaror, producerade på ett hållbart sätt och ha egenskaper som är perfekt anpassade för olika användningsområden. Det som är så härligt här på KTH är att det är en så inspirerande miljö att undersöka vad man tycker är mest intressant och vill jobba med, det är inget man måste veta när man börjar plugga.

Har du pluggat utomlands?
Jag har själv inte pluggat utomlands, men har många vänner som gör och har gjort det. Möjligheterna till att plugga utomlands verkar vara väldigt bra på KTH och många rekommenderar just detta.

Vilket råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att plugga kemi på KTH?
Jag tyckte att det var i starten som jag lade en god grund för mina studier inom kemi på KTH, både vad gäller kompisar och studier. Mitt råd är att ta chansen, alltså så gott det går att både lära känna studiekamrater i olika sammanhang och att försöka studera flitigt redan från början. Utbildningen känns för många lite tuffare jämfört med tidigare gymnasiestudier.

Läs mer

Teknisk kemi 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-11-07