Till innehåll på sidan

Adrian, Teknisk kemi 300 hp

Adrian studerar Teknisk kemi 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Adrian, student på Teknisk kemi 300 hp

Namn: Adrian
Ålder: 25 år
Utbildning: Teknisk kemi 300 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Adrian går Teknisk kemi 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Adrian, är 25 år gammal och studerar Teknisk kemi på KTH med masterinriktningen Makromolekylära material. Jag är inne på mitt sista år och håller just nu på med mitt examensarbete, den sista och kanske roligaste delen av utbildningen! Jag har flyttat runt en del under min uppväxt, men alltid inom Stockholms län. Att jag kunnat stanna kvar i Stockholm och ändå gå en så bra utbildning är jag tacksam för, eftersom jag trivs så bra i den här staden.

Berätta om din väg till KTH!

– För tio år sedan hade jag inte en tanke på att bli civilingenjör, utan ville prompt bli skådespelare. Efter att ha fått kassa resultat på teatergymnasiernas intagningsprov blev det emellertid reservplats på ett naturvetenskapligt program istället. I efterhand är jag glad att det blev så, eftersom programmets profil ”Miljö och hälsa” fick upp mina ögon för hur naturvetenskap och teknik kan användas för att göra världen bättre. Dessutom hade jag nog inte trivts i teaterbranschen oavsett.

– Efter studenten var jag väldigt kluven angående vad jag ville göra härnäst, så jag tog ett sabbatsår för att fundera. Till nästa vår hade tankarna samlat sig: jag ville jobba med något som kunde lösa mänsklighetens stora problem, och jag ville göra det med hjälp av ny teknik. Kemi var det naturvetenskapliga ämne jag tyckt mest om och det framstod därför som en naturlig inriktning. KTH var ett självklart val av främst tre anledningar: KTH sades vara en av de bästa tekniska högskolorna i världen, det ligger i min favoritstad Stockholm och jag hade hört mycket gott om studentlivet här.

Hur är din utbildning?

– Teknisk kemi är ett brett och anrikt ämne. Mycket kunskap bygger på olika områden. Därför går en stor del av de första åren åt till att lära sig grundläggande kemi, fysik och matematik. Det är först i senare årskurser vi börjar specialisera oss och se till ny forskning. För att hålla blicken framåt är några projektkurser, kopplade till näringsliv och forskare, lyckligtvis inkilade i början av studierna. Dessa ger en försmak av vad jag tycker varit de roligaste delarna av utbildningen, nämligen labbprojekt där vi får testa på faktisk forskning, tillexempel kandidatexamensarbetet.

– Jag förväntade mig inte att det skulle vara så stor skillnad i studietakt gentemot gymnasiet. Utbildningen är verkligen tuff ibland, och det bör en vara beredd på i förväg. Ett väldigt viktigt steg för många studenter är att lära sig leva med misslyckanden, de flesta kuggar minst en tenta och det är helt okej. Själv har jag kuggat många, men nu är jag ändå snart klar. KTH är svårt, men lyckligtvis finns det stöd att få. Exempelvis finns drop-in-hjälp i matte och programmering samt min favorit Funka. Funka ger stöd för studenter med funktionsnedsättningar och de har hjälpt mig klara många tentor.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Tiden på KTH inleds med ett färgsprakande spektakel som kallas Mottagningen. Där får nya studenter ett rejält smakprov av studentkulturen samtidigt som man erbjuds förberedande kurser i matematik och kemi. I samband med mottagningen ges också tillfälle att pröva på de många olika föreningsengagemang som erbjuds oss studenter. Mitt råd är att ta chansen och gör din studenttid till mer än enbart studier!

– Själv djupdök jag i Spex, alltså studentikos musikalteater (jag fick skådespela ändå!), vilket jag varmt rekommenderar. Men oavsett om du gillar teater, hantverk, sport, dataspel, journalism eller bartending finns det alltid något roligt att göra på fritiden! Dessutom finns det utrymme för mycket personlighetsutvecklande och kompetenshöjande engagemang genom till exempel Studienämnden, Näringslivsutskottet eller Styrelsen.

– Utöver att det är kul och lärorikt är studentengagemanget otroligt viktigt ur ett socialt perspektiv. Nästan alla jag umgås med idag har jag träffat genom föreningsaktiviteter och många får senare jobb genom de kontakter de skaffat i studentlivet.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag befinner mig än en gång vid ett vägskäl och vilket håll som är rätt känns inte uppenbart. Jag överväger starkt att doktorera eftersom forskning är så spännande och KTH:s institutioner verkar vara trevliga arbetsmiljöer, men samtidigt vet jag inte vad jag missar förrän jag provat på ett jobb i industrin. Hur det än blir vet jag att jag vill göra min del ”för mänskligheten”. Det låter kanske klyschigt eller självklart, men för mig känns det som ett krav att göra något som verkligen bidrar, t.ex. genom att bekämpa klimatförändringarna eller rädda liv. Jag kan se mig själv jobba med att utveckla nya material från skogens råvaror som kan ersätta petroleumbaserade produkter, ett populärt ämne på KTH som även är området för mitt examensarbete.

– Det kan också hända att jag hamnar någonstans med mindre kemianknytning, som miljökonsult eller social entreprenör. Genom allt föreningsliv har jag lärt mig hur givande det är att utveckla organisationer. Det är till och med så att jag i nuläget är mest lockad att söka ett heltidsjobb på studentkåren under nästa år. Då jag kan stanna kvar på KTH ännu en tid och hjälpa till att göra andra studenters upplevelse lika bra som min har varit!

Läs mer 

Teknisk kemi 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-02-11