Till innehåll på sidan

Anna, Teknisk kemi 300 hp

Anna studerar Teknisk kemi 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Anna. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Anna, student på Teknisk kemi 300 hp

Namn: Anna
Ålder: 23 år
Utbildning: Teknisk kemi 300 hp
Från: Umeå

Kontakta Anna

Intervju med student

Anna går Teknisk kemi 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Anna och jag är 23 år gammal. Jag läser för nuvarande mitt femte och sista år på KTH Campus. Jag läser civilingenjörsprogrammet i Teknisk kemi med masterinriktningen Kemiteknik för Energi och Miljö. Ursprungligen kommer jag från Umeå.

Berätta om din väg till KTH!

– Under början av min gymnasietid var jag osäker på vad jag ville göra efter studenten. Det var under mitt sista år som jag insåg att det var kemi som jag ville syssla med. Jag läste igenom olika utbildningskataloger och kollade runt på olika hemsidor, och då var det KTH som lockade mig. Utöver det var det även Stockholm som lockade då det finns närhet till framtida arbetsgivare och kemiföretag.

– Jag åkte ner till Öppet hus på KTH under min sista termin på gymnasiet och pratade med både studenter och studievägledare, och blev helt såld. Det var verkligen KTH och Teknisk kemi som kändes helt rätt för mig.

– Att flytta 60 mil var ett stort steg för mig. Innan jag började på KTH ställde jag mig i Stockholms Studentbostäders bostadskö, där man kan spara 90 dagar utan att vara kårmedlem. Jag tittade runt på olika hemsidor, och blev inneboende till en början. Efter ungefär 7 månader fick jag, genom SSSB bostadskö, ett boende i en studentkorridor. Därefter flyttade jag till en studentlägenhet, där jag bor nu.

Hur är din utbildning?

– Teknisk kemi ger bred kunskap som skapar många möjligheter till olika jobb. De teoretiska kunskaperna får användas i praktiken på labb. Man får vara delaktig i forskningen genom bland annat projektuppgifter med doktorander, föreläsningar med forskare och studiebesök på framtida arbetsplatser.

– För min del har utbildningen överträffat mina förväntningar. Jag tycker att det roligaste har varit att få testa sig fram i laborationer och sätta teorin i praktiken. Dessutom har det varit intressant att läsa kurser som matematik, projektledning och fysik. Något som jag anser är väldigt positivt är att lärarna på utbildningen är väldigt kunniga inom sitt ämnesområde och har olika sätt att undervisa, vilket ger en bra variation i studierna. Det svåraste har varit studietempot i vissa tider, men med en positiv inställning och trevliga människor runt sig så löser det sig.

– Om du funderar på att söka till Teknisk kemi, så skulle jag verkligen rekommendera att förverkliga det. Det är en otroligt rolig utbildning för dig som är intresserad av kemi. Ett tips till en blivande student är att försöka hitta det sätt som du pluggar bäst på, det vill säga hitta din egen studieteknik.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Den första tiden på KTH var fantastisk för mig. Fick träffa otroligt fina människor som står mig väldigt nära nu. En rekommendation är att ta vara på den första tiden och delta i mottagningen för att få tidig kontakt med framtida studiekompisar.

– Det är lite varierande hur dagarna ser ut på KTH. Ibland är det fulla dagar med lektioner och övningar från 8 till 17, medan andra dagar kan det vara någon enstaka föreläsning. I Teknisk kemi består en del av den tiden till laborationer.

– Studentlivet i Stockholm är stort, det finns verkligen något som passar alla. För de som vill engagera sig i sektioner så finns det många valmöjligheter. Sedan finns allt från vad storstaden har att erbjuda till otroligt fina naturområden. KTH Campus är en väldigt vacker plats med många fina områden, samt väldigt bra studieplatser som exempelvis biblioteket.

Vad har du för framtidsplaner?

– Exakt vad jag vill jobba med efter examen är inte helt spikat än. Att utbildningen är bred skapar många möjligheter och val i framtiden. Det jag tycker är mest intressant är frågor som rör energi, transport, hållbarhet och material. Det hade varit häftigt att få vara en del av exempelvis transportsektorn med batterier och bränsleceller, utveckla och skapa hållbara energilösningar eller optimera industriella processer för att minska utsläppen. Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet som ingenjör och påverka framtiden på ett positivt sätt!

Läs mer

Teknisk kemi 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02