Till innehåll på sidan

Josefin, Teknisk kemi 300 hp

Josefin studerar Teknisk kemi 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Josefin. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Josefin, student på Teknisk kemi 300 hp.

Namn: Josefin
Ålder: 24 år
Utbildning: Teknisk kemi 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Josefin

Intervju med student

Josefin går Teknisk kemi 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej, mitt namn är Josefin och är 24 år gammal. Jag studerar på KTH Campus vid Valhallavägen, där jag går mitt femte år på civilingenjörsprogrammet Teknisk kemi vilket innebär att jag går mitt sista år på ett av dem valbara mastersprogrammen, där jag valt Kemiteknik för energi och miljö. Jag är uppvuxen i en kommun lite utanför Stockholm där jag fortfarande bor och trivs som fisken i vattnet.

Berätta om din väg till KTH!

– Under min tid på gymnasiet började jag höra talas som yrket civilingenjör, innan hade jag aldrig hört talas som det. Dock var jag väldigt inriktad på att jag skulle bli arkitekt och ytligare en sak jag visste var att jag ville vara kvar i Stockholm. Jag tyckte att både kemi och matematik var väldigt roligt under gymnasiet. Sista året fick jag en superbra lärare i matematik som fick upp mina ögon för KTH.

– Efter studenten bestämde jag mig för att jag skulle jobba ett år och sedan söka mig vidare till en utbildning som förmodligen skulle vara arkitekt. Jag visste dock att mina betyg inte skulle ta mig in så under mitt jobb år pluggade jag parallellt till högskoleprovet som jag skrev både på hösten och våren. När antagning öppnade satt jag och tänkte vilka utbildningar jag skulle kunna tänka mig och kemi har jag alltid gillat så civilingenjörsprogrammet Teknisk kemi la jag till på listan men inte som förstahandsval, för där var arkitektprogrammet. När antagningsbeskedet kom såg jag att jag blivit antagen till Teknisk kemi tack vara högskoleprovet vilket jag är extremt tacksam för.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen är inte bara teoretisk utan du får använda dina kunskaper du lär dig på föreläsningarna i labbet vilket gör att du ser vad du kan göra med den kunskapen du lär dig. Du får även en inblick i den forskningen som sker och kommer i kontakt med både forskare och doktorander. Föreläsarna är väldigt kunniga och representerar verkligen den stora bredden som finns inom kemin, som jag inte visst innan jag började. Dem får en väldigt inspirerad och berättar verkligen alla möjligheter som kemin och KTH ger, både inom och utanför Sverige. Det kanske låter klyschigt, men allt är ju verkligen kemi och programmet har verkligen överträffat mina förväntningar flera gånger om!

– Det som jag inte visste när jag började på KTH, som gjorde mig lite orolig, var hur mina studier skulle gå med tanke på att jag har dyslexi. Men KTH har något som heter FUNKA och dem ger dig allt studiestöd som du behöver för att alla studenter ska få samma förutsättningar för att klara sin utbildning även om du har dyslexi, eller ADHD osv. Men ens kurskamrater finns också alltid där för att hjälpa varandra så att alla förstår. Det jag skulle säga till en som funderar på att söka är: Sök du kommer inte ångra dig, utbildningen är väldigt bred och du kommer bland annat kunna göra skillnad och hjälpa samhället att bli mer hållbart efter utbildningen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första två veckorna på KTH var mottagningsveckorna där vi verkligen fick lära känna dem vi skulle börja plugga med. Innan hade jag varit rädd för att jag skulle sitta själv i föreläsningssalen och att det skulle var så. Men så var det verkligen inte. Dagarna i skolan är väldigt varierande så det finns inte någon exakt typisk dag, dagarna kan vara fyllda med föreläsningar, labb och övningar från 8 till 19 men även korta där jag bara har en föreläsning 10 till 12. Så ingen dag är faktiskt den andra lik vilket är väldigt skönt.

– KTH:s studentliv har verkligen något för alla, det finns massor av olika studentföreningar både inom ens egen sektion men också gemensamma för hela skolan. Det som jag tycker är en fördel med att plugga i Stockholm är att du kan välja och variera hur mycket du vill leva ditt studentliv. Det finns massa andra saker att göra i Stockholm, men också närheten till natur och skärgården.

– Att KTH hade så vacker miljö och att byggnaderna var så fina invändigt som utvändigt hade jag faktiskt ingen aning om förrän jag började. Det finns massor av olika studieplatser så du kan verkligen hitta en miljö som funkar bäst för dig.

Vad har du för framtidsplaner?

– Som det ser ut just nu är jag sugen på att doktorera om jag inte är allt för studietrött när jag tar examen och om det finns något roligt projekt som intresserar mig. Men det som jag också skulle tycka vara roligt att jobba med är förnybar energi, utveckla produkter och material eller hållbarhets frågor i helhet.  

Läs mer

Teknisk kemi 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02