Till innehåll på sidan

Tuqa, Teknisk kemi 300 hp

Tuqa studerar Teknisk kemi 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Tuqa. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Tuqa, student på Teknisk kemi 300 hp.

Namn: Tuqa
Ålder: 22 år
Utbildning: Teknisk kemi 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Tuqa

Intervju med student

Tuqa går Teknisk kemi 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej, jag heter Tuqa och är 22 år gammal från Stockholm. Jag har gått både högskoleingenjör inom Kemiteknik och civilingenjör inom Teknisk kemi på KTH parallellt, och nu läser jag mitt fjärde år i masterprogrammet inom Molekylär vetenskap och teknik.

– På fritiden gillar jag att umgås med nära och kära, laga mat och träna. Dessutom gillar att utmana mig själv inom hälsa och träning. I somras besteg jag Kebnekaise med två vänner från KTH, upplevelsen var oförglömlig och det är jag tacksam till KTH för.

Berätta om din väg till KTH!

– Ända sen grundskolan har jag fascinerats av livets minsta byggstenar och därmed har det varit en självklarhet att jag skulle läsa kemi, men inte specifikt vad. Sista året på gymnasiet gick jag på SACO-mässan, och pratade med alla högskolor och universitet som fanns på plats. Då visste jag att jag ville stanna kvar i Stockholm, plugga direkt efter gymnasiet och att jag ville läsa något som hade med kemi att göra. Jag började sålla ut skolor, och till slut fick jag upp ögonen för KTH. Jag var på öppet hus och insåg där och då att jag ville plugga till högskoleingenjör inom Kemiteknik. Så jag sökte till den utbildningen och kom in. Jag gick Kemiteknikprogrammet, men under andra årets gång kände jag att jag ville söka till civilingenjörsutbildningen inom Teknisk kemi då det programmet innebär mycket mer teori i jämförelse med högskoleingenjörsutbildningen. Det var det jag kände mig mer intresserad av. Jag sökte till civilingenjörsutbildningen inom Teknisk kemi och kom in. Jag valde dock att inte hoppa av Kemiteknik, utan läsa och slutföra utbildningen, vilket jag nu har gjort.

– KTH har många möjligheter att erbjuda om man skulle ångra sig eller ändra sig, vilket är viktigt enligt mig.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen har inneburit en del grupparbete, vilket har varit lärorikt då jag lärt mig gruppdynamik och att arbeta med olika människor. Man lär sig att anpassa sig och utformas som person. Det är viktigt om man vill jobba med projekt i framtiden. Det jag tyckt har varit roligaste är mångfalden på kurser och innehållet. I stort sett har alla kurser jag läst haft ett nytt innehåll, som ändå byggt på tidigare kunskaper. Det har alltså inte varit repetitivt, och det förväntade jag mig innan jag började KTH. 

– De flesta lärarna har varit pedagogiska och engagerade. Såklart har jag haft några lärare som varit mindre bra på att lära ut enligt mig. Hur man hanterar sådant är individuellt. Jag personligen försökte gå igenom föreläsningen på förhand innan själva föreläsningen hölls, det gjorde att jag hängde med bättre.

– Kemiteknik är en utbildning på tre år där det ligger mest fokus på dagens problem inom industrin samt att arbeta med tekniken som redan finns. En sådan utbildning passar för dig som vill lära dig om dagens utmaningar och som vill tillämpa kunskaper i verkligheten direkt. Teknisk kemi som är på fem år lägger mest fokus på framtidens problem och hur vi ska lösa dem, samt att ta fram ny teknik inför framtidens utmaningar. Därmed är det mycket teori i Teknisk kemi.

– Det finns också möjligheter att plugga utomlands. Många jag känner har varit och pluggat utomlands och enligt dem var utlandsstudier bland det bästa de har gjort. Jag har inte pluggat utomlands och funderar inte heller på att göra det då jag trivs i Stockholm, men jag stänger inga dörrar. Jag vet att jag kommer ha möjlighet att plugga utomlands om jag någon gång känner för det.

– Det finns många möjligheter att få stöd under studietiden, bland annat finns det stipendier att ansöka om. Jag själv har fått stipendium tre år i rad nu, ”Gålöstipendium”, vilket har underlättat mycket. Det finns dessutom studiebidrag och studielån att ansöka från CSN.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Innan jag började på KTH fick jag höra att studentlivet inte existerade alls på KTH, vilket absolut inte stämmer. Det finns mycket att engagera sig i. Man väljer själv hur mycket man vill vara med så det passar studier och ens privatliv.

– Första året var jag inte så mycket för sektionslivet. Jag var endast på pubar såsom tentapubar vilket är en fest vi har i slutet efter varje tentaperiod. Under mitt andra år bestämde jag mig för att engagera mig mer i studentlivet. Jag var bland annat fadder i mottagningen för de nyantagna. Mottagning är en typ av inspark för dem som precis blivit antagna till KTH. Det pågår i runt två veckor (tre veckor för vissa program) och inkluderar en hel del aktiviteter (lekar, företag kommer på plats, tävlingar med mera) samt introduktionskurser i kemi och matte.

– Jag själv deltog i mottagningen och tog introduktionskurserna. Det var egentligen via mottagningen jag lärde känna de vänner jag umgås med nu. Efter mottagningen börjar kurserna på riktigt. Vanligtvis brukar vi ha 1–3 föreläsningar per dag och en föreläsning är runt två timmar lång. De flesta föreläsningar är inte obligatoriska, så det är inget vi måste gå på. Jag rekommenderar att du går på föreläsningarna, då föreläsaren går igenom det viktigaste för kursen. Jag brukar se på plugg som ett heltidsjobb; att jag pluggar ett visst antal timmar även om jag är ledig, och om jag skulle skippa en föreläsning (vilket jag gjort många gånger) så tar jag igen den på egen hand.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag försöker ta en dag i taget och sätter delmål inom olika kurser så det blir enkelt att ta sig igenom till det stora målet. Mitt mål är att ta examen år 2022, och för det krävs det såklart att jag klarat alla tentor och projekt. Eftersom jag går/har gått tre program kommer jag gå ut med tre olika examen; högskoleingenjör i Kemiteknik, civilingenjör i Teknisk kemi och master i Molekylär vetenskap och teknik. Efter examen vet jag inte om jag vill börja jobba direkt eller doktorera, så långt har jag inte hunnit tänka men jag vet att det kommer att lösa sig. Mitt mål i framtiden är att jobba inom läkemedel och så småningom bli chef. Det som är betryggande med just kemi är att området utvecklas hela tiden, och det innebär att framtiden alltid kommer att ha en stor efterfrågan på kemiingenjörer, så det kommer alltid finnas utmaningar och problem för oss att lösa.

Läs mer

Teknisk kemi 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11