The world is my playground!

Maria läser högskoleingenjörsprogrammet Byggteknik och design 180 hp.

Berätta om din bakgrund.
När jag var klar med gymnasiet var jag som de flesta studenter väldigt osäker på vad och var jag ville plugga, så jag packade mina väskor, sa hej då till min trygga omgivning, och drog till New York. Där jobbade jag som au pair i 18 månader medan jag funderade på vad jag skulle bli när jag blev stor. Väl på plats blev jag väldigt inspirerad av alla skyskrapor. Där och då väcktes mitt intresse för just konstruktion och design. Sedan var det bara frågan om var jag skulle plugga, men min första tanke var KTH.

Varför valde du just utbildningen Byggteknik och design vid KTH?
Jag surfade in på KTH-webben och började läsa om vad det fanns för utbildningar inom konstruktion och design. När jag såg kursupplägget för Byggteknik och design insåg jag ganska snabbt att det var något för mig.

På vilket sätt?
För att det är en treårig utbildning med en bra blandning av olika kurser inom konstruktionsämnen och -inriktningar. Sedan har man chansen att läsa vidare till en master om man skulle vilja det.

Berätta mer om själva utbildningen.
Den är väldigt bred, vilket gör att man som nyexaminerad har möjlighet att ta en rad olika roller inom byggbranschen. Även om utbildningen bara är tre år får man välja en inriktning under det sista året. Själv läser jag huskonstruktionsinriktning, men det finns även andra inriktningar, till exempel arkitektur för byggnadsingenjörer och produktion. Som en positiv överraskning har jag under mitt sista år fått reda på att man är väldigt eftertraktad i arbetslivet om man läst denna utbildning.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Ja, det gör den. Jag har fått lära mig en hel del under de här åren och varje kurs har hållit vad den lovat. Om jag fått önska hade jag dock velat ha en obligatorisk praktikperiod, åtminstone en månad eller så, för att få en bättre inblick i hur våra framtida arbetsuppgifter ser ut och en uppfattning om vad man egentligen sitter och räknar på.

Hur är lärarna?
Lärarna har varit bra på att undervisa och de har informerat oss om vad som är mest relevant för respektive kurs. De är kunniga och engagerade och de flesta har jobbat inom det ämne de undervisar inom, vilket visar sig i deras sätt att få oss att förstå.

Vad finns det för hjälp att få med studierna?
Man får mycket hjälp via de schemalagda räknestugorna, där har man chansen att fråga läraren om det är något man inte förstått under lektionstid. Dessa tillfället har varit otroligt bra, eftersom man får möjlighet att ligga i fas och få lite mer fritid efter skolan.

Generellt är det nära till lärarna och det finns alltid någon att fråga om man skulle behöva hjälp.

Vad har varit roligast respektive svårast hittills?
I nästan varje kurs har vi fått arbeta i projekt och i mindre grupper, vilket har varit både roligast och svårast. Jag tycker att det är bra att ha fått chansen att arbeta med mindre grupper där olika viljor och idéer ska slås ihop till en. Det är en utmaning, men även en bra förberedelse inför arbetslivet. Sedan har vi på detta sätt kommit varandra närmare och nya vänskapsrelationer har uppstått.

Är det lätt att lära känna nya människor?
Eftersom jag inte är stockholmare från början var jag faktiskt orolig över just detta, men det visade sig att det var lätt att lära känna nya människor. I början är ju alla nya inför studentlivet och de flesta är ensamma, så man öppnar sig inför varandra. En av våra första kurser var just att arbeta i projekt och det bidrog till att man lärde känna gruppens medlemmar ganska snabbt. Vi satt alla i samma båt, så att säga.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Den var bra från början och har bara blivit bättre och bättre för varje år. Just att vi arbetar så mycket i projekt gör att vi hjälper varandra mer, och det finns alltid någon i gruppen som har förstått en del som de andra kanske inte har. Detta gör att grupperna samarbetar och att sammanhållningen blir bra.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom ditt program?
Man har chans till utbyte i ett flertal samarbetsländer i Europa, men även i till exempel USA och Australien. Till de engelsktalande länderna är det ganska hård konkurrens om platserna, så det kan vara bra att redan från första början sikta på så bra betyg som möjligt. Själv fick jag chansen att åka till Singapore under hösttermin i trean, vilket var otroligt lärorikt och spännande.

Vad händer efter utbildningen för din del?
Min plan just nu är att ta examen och sedan ha sommarlov, för det kanske blir mitt sista på ett tag. Sedan är min dröm att få en praktikplats på något konsultföretag i USA eller kanske någon annanstans i världen. The world is my playground!

Läs mer

Byggteknik och design 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-11-07