Gabriel, Byggteknik och design 180 hp

Gabriel studerar Byggteknik och design 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Gabriel, student Byggteknik och design 180 hp

Namn: Gabriel
Ålder: 21 år
Utbildning: Byggteknik och design 180 hp
Från: Halmstad

Intervju med student

Gabriel går Byggteknik och design 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Gabriel och jag är 21 år gammal. Sommaren 2017 så flyttade jag upp till Stockholm från Halmstad för att börja studera Byggteknik och design på KTH, och jag är nu inne på mitt tredje år vilket även är mitt sista. På våren under andra året får de som läser Byggteknik & Design möjligheten att välja en av fem inriktningar, som man kommer läsa under sitt sista år. Jag har valt att läsa ”Fastighetsutveckling och installationssamordning”. Innan jag började plugga på KTH så läste jag Teknikprogrammet på en gymnasieskola i Halmstad, och tog studenten 2016.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter studenten var jag osäker på vad jag ville hålla på med, dock så var jag säker på att jag ville fortsätta läsa en teknisk utbildning. Detta ledde till att jag tog ett år utan studier där jag hade möjligheten att läsa till en mattekurs samt fundera över vart och vad jag ville läsa. Under denna tid reflekterade jag på vad som intresserade mig under gymnasiet, och kom fram till att en kurs som innehöll samhällsbyggnad var intressant. Efter lite efterforskning om vad det fanns för högskole- och universitetsutbildningar som var kopplade till området, så kom jag fram till att Byggteknik och design var en passande utbildning. Den är endast 3 år och inte 5 år, vilket var bra då jag inte var helt säker om det var rätt område för mig. När jag sedan såg att KTH erbjöd utbildningen så blev valet självklart, både för att skolan har ett bra rykte men även för att Stockholm lockade mig.

– Ett problem som uppstod för mig, samt för de flesta andra som väljer att flytta till Stockholm för att studera, var boendesituationen. Till en början fick jag bo hos en kompis innan jag kunde lösa eget boende, och nu bor jag i en studentkorridor.

Hur är din utbildning?

– Då jag inte var helt säker om det var rätt område för mig när jag sökte, så ska jag säga att jag efter omständigheterna är väldigt nöjd med mitt val då jag helt plötsligt fått upp ögonen för nya saker som jag inte hade så stor koll på tidigare. Jag skulle även efter två år på utbildningen säga att den till största del lever upp till mina förväntningar, allt jag har läst har inte riktigt intresserat mig men mycket har det. Självklart så har utbildningen emellanåt varit utmanande och tidskrävande, speciellt när jag precis hade börjat. Men något som jag tycker att alla som läser detta bör ta med sig är att plugga tillsammans med andra, det blev för mig mycket roligare att studera och det kändes samtidigt som att jag förstod saker lättare.

– Det roliga med KTH är även att de har så många samarbeten med skolor i andra länder, vilket ger en möjligheten att åka på ett utbyte till länder som Singapore, USA och Australien. Detta gör man i så fall på höstterminen under sitt tredje år, jag valde dock själv att avstå men möjligheten kvarstår vid fortsatt utbildning.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Då jag precis hade flyttat upp till Stockholm och knappt kände någon här uppe, så var jag lite osäker i början om jag skulle passa in. Men tack vare mottagningen som varje sektion håller i så kände jag mig väldigt snabbt välkommen. Något jag starkt skulle rekommendera är att ta för sig och engagera sig i det som man tycker är intressant. För på det sätter så träffar man personer som har samma intressen som en själv, vilket är ett perfekt sätt att få nya vänner. Som tur är så finns det ett väldigt starkt studentliv på KTH. Bland annat så finns chansen att engagera sig i sin sektion, eller i kåren. Jag själv har bland annat spelat amerikansk fotboll för KTH Royals och varit engagerad inom min sektion där jag är näringslivsansvarig, är med i vårt qlubmästeri och har varit fadder under mottagningen.

– En typisk dag som student på KTH involverar att delta under föreläsningar och sedan studera. Finns det tid över så brukar jag även umgås med kompisar. Beroende på veckodag så finns även chansen att stärka gemenskapen med andra elever från programmet då sektionen kan hålla i olika typer av evenemang, allt från våra onsdagspubar till bastukvällar.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag tar examen från Byggteknik och design programmet sommaren 2020, och istället för att ge mig ut i arbetslivet efter examen som jag tänkte från början, så hoppas jag få chansen att läsa ett mastersprogram här på KTH. När jag började studera så såg jag dock mig själv jobba som konstruktör, men efter ett flertal intressanta kurser så har jag fått upp ögonen för helt nya sidor av branschen. Nu ser jag istället mig själv arbeta med fastigheter i framtiden, då jag ser det som en bransch där man har möjlighet att påverka många människors vardag. Men på vilket sätt, det återstår att se.

Läs mer

Byggteknik och design 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-04-30