Till innehåll på sidan

Isabella, Byggteknik och design 180 hp

Isabella pluggar Byggteknik och design 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Isabella, student Byggteknik och design 180 hp

Namn: Isabella
Ålder: 25 år
Utbildning: Byggteknik och design 180 hp
Från: Örebro

Intervju med student

Isabella går Byggteknik och design 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Isabella och är 25 år gammal. Jag läser högskoleingenjör med inriktning byggteknik och design, årskurs 2. Innan jag bestämde mig för att flytta till Stockholm och börja plugga på KTH bodde jag i Örebro, samma stad som jag är född och uppvuxen i.

Berätta om din väg till KTH!

– Hela mitt liv har jag varit intresserad av snickeri och renovering av hus. Jag har alltid varit väldigt praktisk av mig och älskat att skapa saker. När jag sedan bodde i Texas för några år sedan såg jag väldigt mycket nybygge och pågående byggarbetsplatser och bestämde mig då för att jag ville bygga egna hus någon gång i min framtid, då blev valet av byggingenjör väldigt naturligt för mig.

– Innan jag kunde börja läsa till ingenjör var jag tvungen att läsa ett basår för att få behörigheten jag saknade. Basåret läste jag i Örebro, och då kände jag väldigt starkt att jag ville ha en förändring när jag skulle hoppa på utbildningen och KTH var det enda alternativet för mig. Jag var inte intresserad av någon annan stad eller annat universitet. Bara att vara på campus gör mig inspirerad och taggad att fortsätta kämpa med min utbildning.

– Jag började söka boende direkt efter att jag varit på KTHs öppna hus i mars inför utbildningsstarten och hörde av mig till olika privata hyresvärdar och fick sedan en lägenhet som jag hade tillträde till redan i början av sommaren. Jag och en kompis flyttade in lagom till terminsstart.

Hur är din utbildning?

– Det som är utmärkande för min utbildning, om jag jämför med andra utbildningar på KTH, är att den är treårig. Som byggingenjör är du alltså redo för att ge dig ut i arbetslivet redan efter tre år. Det går självklart att läsa till en masterutbildning efter avslutad högskoleingenjörsexamen om du vill!

– Utbildningen är inriktad mot byggbranschen och du lär dig tillexempel fysik och mekanik anpassad till just konstruktion och andra delar vi måste kunna som färdigutbildade byggingenjörer. Jag har fått uppfattningen att många tror att de kan gå vilken utbildning som helst på KTH bara för att få en titel som ingenjör, men jag tror det är viktigt att veta vilken bransch du vill jobba inom så att din utbildning blir anpassad för ditt framtida drömjobb.

– Utbildningen är ganska exakt så som jag trodde. Det är många beräknings-, matte- och mekanikkurser blandat med teori om lagar och processer samt praktisk förståelse om hur saker går till i verkligheten. Det är det som jag tycker gör utbildningen rolig att läsa. Det är stor variation så är det någon kurs som du har lite svårt för så läser ni garanterat en annan kurs samtidigt som är enklare och som gör det lättare att ta sig genom den svåra. Det absolut roligaste tycker jag är att jag ser tillfällen i framtiden då jag kommer ha användning för det jag lär mig nu och det motiverar mig.

– Lärarna som jag hittills har träffat är otroligt kunniga inom sitt område. Det är ofta jag blir fascinerad över hur specifik kunskap de har om vissa ämnen som för oss studenter är något helt nytt. Vi har även experter från olika delar av landet som gästföreläsare inom vissa ämnen. Det är väldigt inspirerande och ger extra pepp. Självklart kommer du inte tycka om alla lärare lika mycket, och vissa klickar en inte med till hundra procent, men du kan alltid känna dig trygg i att våra lärare är kompetenta. Ibland behövs lite extra hjälp inom vissa kurser. De flesta lärare är väldigt hjälpsamma och du ska inte vara rädd för att kontakta en lärare utanför schemalagd tid om du har frågor.

– Det finns möjlighet att göra en utbytestermin på alla utbildningar på KTH och självklart även på min utbildning. Jag själv har inte varit iväg än då vi har möjlighet att göra det under termin fem, men många av mina vänner i högre årskurser har varit iväg över hela världen. Jag är väldigt sugen själv och hoppas jag får möjlighet att åka iväg nästa år.

– Om du gillar att lära dig nya saker, att få vara kreativ och göra skillnad i världen så utbilda dig till ingenjör! Det är otroligt brett och du kan jobba med väldigt mycket olika saker. Om du någon gång haft en liten tanke om att bli ingenjör så skulle jag säga, kör!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– De första veckorna på KTH börjar med mottagningen. Det är som en introduktion till studentlivet och ett jättebra tillfälle att träffa vänner och lära känna universitetet och campus. Jag skulle rekommendera alla att vara med mottagningen, det är väldigt kul! Du behöver inte vara med på allt, men var med på en del aktiviteter och prata med så många olika människor som möjligt.

– En typisk dag på KTH håller ofta på från kl. 8:15-18:00 för min del. Det är snarare en regel än undantag att det är minst en föreläsning varje dag. I och med att det är många föreläsningar och schemalagd tid så blir det långa dagar då det är mycket material att gå igenom och det behövs egen pluggtid också. Allt detta beror dock självklart på hur lätt/svårt du har för ett ämne, men räkna med att ofta ha mer än 40 timmar pluggtid per vecka.

– Jag går på campus KTH på Valhallavägen vilket är väldigt stort, men stämningen är alltid härlig och inspirerande var du än befinner dig. Det finns många restauranger och fik att hänga på, och även pubar och barer ifall du vill hänga kvar efter skoltid. Det finns alltid något kul på gång och något att engagera sig i, det är aldrig svårt att hitta vänner och folk att hänga med. Stämningen och sammanhållningen är härlig på KTH, alla är välkomnande och hjälpsamma. Det finns något litet rykte om att studenter på KTH är självständiga och tävlingsinriktade, men sanningen är att vi inte skulle klara oss utan varandra. Samarbetsnivån är hög och de flesta pluggar i grupp då det blir högre kunskapsnivå då.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag hoppas och tror att det absolut bästa med att läsa till ingenjör är den framtid som väntar mig. Jag har haft turen att komma på vilket yrke jag vill jobba med och utbildningen ger väldigt mycket inspiration till det. Varje månad hittar jag ett nytt område jag skulle kunna tänka mig att jobba inom. Just nu skulle jag vilja jobba några år med att planera och utveckla det nya tunnelbanenätet i Stockholm, men sedan rikta in mig på arkitektur och byggnadsvård. Dessa två områden hade jag inte haft en tanke på att jobba med innan jag började plugga, utan det är lärarna på KTH som har inspirerat mig och fått mig att öppna ögonen för nya områden inom byggbranschen.

– Jag tror det bästa och roligaste med att vara ingenjör är att det är ett så pass brett yrke att du aldrig kommer bli uttråkad. Det finns många olika vägar att gå och det borde verkligen finnas ett yrke som passar alla. Jag är ganska säker på att jag från och med avslutad utbildning kommer ha ett givande och roligt jobb där jag sällan blir uttråkad. Ingenjörer jobbar som problemlösare och innovatörer, så det är bara att själv skapa den roll som passar just dig.

Läs mer

Byggteknik och design 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-05-18