Till innehåll på sidan

Yessir, Byggteknik och design 180 hp

Yessir studerar Byggteknik och design 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Yessir, student Byggteknik och design 180 hp

Namn: Yessir
Ålder: 25 år
Utbildning: Byggteknik och design 180 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Yessir går Byggteknik och design 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Yessir och är en kille på 25 somrar. Att bygga samhället är något min som program bokstavligen gör och ja… du gissade rätt, jag läser till Byggteknik och design 180 hp på KTH Campus. Jag läser tredje året, som är även sista året för ingenjör utbildningen. Men inte mitt sista år då jag kommer läsa master efter. Mitt campus ligger på Vallhallavägen i centrala Stockholm där jag även bor.

Berätta om din väg till KTH!

– Sedan grundskolan har jag intresserat mig för ingenjör yrket och möjligheten att uppfinna och lösa samhällsproblem. Jag intresserade mig mest för yrken där man ser resultatet i verkligheten och känner att… ”detta har jag lyckats göra”. Sen jag har liten gillade jag att bygga hus och rita och göra mina projekt. Allt från lego till Sims och Minecraft spel var mina favoriter och det gjorde att jag bestämde mig för att läsa till byggingenjör. När jag bestämde mig vad jag vill läsa till var det mycket enklare att ansöka till högskolan då det var bara att välja rätt högskolan.

– För mig var universitetet ett sätt att uppnå mitt drömjobb och därför valde jag att gå på den bästa och mest kvalificerade ingenjörsuniversitetet i Sverige. Efter resars och massa jämförelser kom jag till att KTH är det mest passande för mig och som kommer absolut uppfylla min dröm att jobba som Byggingenjör i framtiden. Därmed valde jag att läsa utbildningen i KTH och nu efter 2 år känner jag att det inte kunde ha blivit bättre.

Hur är din utbildning?

– Att läsa byggteknik och design är en unik utbildning som ger bred insyn över hela byggsektorn och ger möjlighet för studenter att ha helhetssyn, samtidigt som du fördjupar sig i ett specifikt område du är mest intresserad av. Utbildningen kräver sin tid och heltidsstudier. Framförallt första året då du ska komma i högskolatempo och hitta ditt studiesystem. Att läsa på universitetet här är mer krävande än gymnasiet, men du får alltid hjälp och stöd av lärare och studiestöd grupper. Det är jätteviktigt attdun är med från dag ett och gör allt i tid. Lärarna hjälper alltid till och studenterna ställer upp, bara du frågar.

– Byggteknik och design kan kännas krävande, men det ger massa möjligheter både i Sverige och internationellt. Programmet inkluderar de flesta byggsystem som används världen runt och detta gör att du har all kunskap för att kunna jobb som ingenjör i Sverige och även i resten av världen. Speciellt när du väljer inriktning tredje året och blir specificerad på ett ämne att jobba med.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Att läsa på universitetet kräver sin tid, du kan jämföra det med ett heltidsjobb där du arbetar 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. Lägger du den tiden på studierna och ser till att alltid börja i tid kommer du att klara dig galant. Första året kan vara extra jobbigt och känns inte lika kul, men jag lovar att för varje år det blir mycket bättre och tredje året kommer du vara stolt över dig själv och vad du har åstadkommit. En helt unik grej med universitetet är att alla lever studentlivet. Under utbildningens gång kommer du träffa människor av olika åldrar, bakgrund och historier, men alla blir studenter och äter tillsammans ”student mat” och försöker samla grattis pennor och häften från evenemang.

– Detta gör att du verkligen känner studentlivet och det ger motivation att tillsammans med sina vänner och studenter klara av kurser och projekt. Byggteknik och designprogrammet har sin egen byggnad som gör att alla hänger tillsammans och hjälper varandra. Just i byggprogrammet är vi mer eller mindre som en familj där alla har kul, pluggar, äter, gråter, skrattar och bygger sin framtid tillsammans.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mitt framtida yrke är att få jobba som projektledare, där jag har möjligheten att bedriva hela stora projekt och känna verkligen att… ”detta har jag lyckats åstadkomma med mina kunskaper”. Mitt största mål är att bli ihågkommen genom ett gigantiskt projekt som gör all nytta för framtiden.

Läs mer

Byggteknik och design 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02