Ämnet är något som kommer att utvecklas hela tiden

Christina, läser högskoleingenjörsprogrammet inom datateknik i Flemingsberg.

Varför läser du det?
– Jag är från Grekland och i gymnasiet där läste jag linjen IT och tjänster. Då hade vi inte programmering, men informationsteknik och problemlösning och andra liknande ämnen. Jag älskade det.

– Sedan flyttade jag till Sverige med min pojkvän. När jag hade lärt mig lite svenska hade jag diskussioner om vad jag ville plugga, och då fick jag tipset att KTH var det bästa för det jag vill göra. Då hade jag som mål att komma in här, och lyckades.

Vad med datateknik fick dig intresserad?
– Jag tror främst att det var arbetet med problemlösning, att man ser direkt om man fått rätt när man har löst ett problem. Sen tror jag att ämnet är något som kommer att utvecklas hela tiden. Det är nog inget som kommer att sluta finnas senare i arbetslivet.

Hur gick tanken mellan högskole- och civilingenjörsutbildningen?
– Jag gillar mer praktiska grejer och att se hur det vi lär oss fungerar i verkligheten. Jag är glad att jag efter tre år kan jobba och sen välja att plugga vidare mer om jag vill det. Man får kunskaper och möjlighet att jobba med det man vill.

Hur var det läsa på universitet med ett nytt språk?
– Jag hade bott i Sverige i två år när jag började här. Det var lite svårt i början, men det löste sig. Jag tog också en kurs i svenska för att utveckla vetenskapligt skrivande här på KTH. Många läste det, även många som hade svenska som modersmål. Man lär sig hur man skriver vetenskapligt, det är jättebra.

Har du kodat förut, eller var det nytt för dig?
– Jag hade inte programmerat alls innan och var lite stressad inför det. Jag hade fått mail från KTH med telefonnummer där jag kunde ringa en student om jag hade frågor. Jag frågade först om det var ett problem om jag inte kunde svenska bra. Studenten var också invandare och sa att det inte skulle vara ett problem. Det var rätt.

– Han sa också att vi skulle få en bra introduktionsurs och att vi inte behövde förkunskaper innan. Jag har lärt mig allt jag hittills behöver kunna om programmering under utbildningens gång.

Var du ändå orolig inför att du skulle börja?
– Ja, klart att jag var orolig för att jag skulle hamna efter de som var redan kunde programmering. Men nivån i inledningen var inte för dem. Vi lärde oss koda i C i början, sen Java. Jag älskar Java och modulariteten i det. Det är mer organiserat.

Kan du ge exempel på vad du har programmerat?
– Vi har bland annat haft en kurs i Java där vi skapade ett bibliotek med filmer och album, en applikation. Just nu lär vi oss att lösa problem genom att skapa algoritmer med hjälp av programmering och snart ska vi påbörja olika projekt.

Brukar du plugga själv eller i grupp?
– Jag bor i Haninge och åker bara hit för studierna. Men vi är några stycken som brukar organisera så att vi kan sitta och plugga tillsammans. Om vi exempelvis har föreläsning på förmiddagen kan vi sitta kvar efteråt. Jag kan plugga själv också, men blir mer engagerad i grupp. Man får hjälp, det blir roligare. Men det beror också på ämnet.

Var du med på mottagningen inför utbildningsstarten?
– Nej, jag var inte på mottagningen. Jag var rädd att jag inte skulle kunna språket så bra. Men det har gått bra att komma in i klassen ändå. Alla var inte med på mottagningen heller och det går att umgås med vem som helst i klassen.

Hade du några fördomar om KTH innan du började?
– Jag var lite rädd att det skulle vara för svårt, så jag var inställd på det. Men jag tycker det är lagom. Gillar man det man gör är det ok. Det är inte lätt, men det går. Snart ska vi ut och göra projekt på företag också. Jag kommer arbeta med ett projekt hos Ericsson i mars där jag ska göra en webbapplikation. Det blir spännande.

Har du något drömjobb?
– Just nu har jag inte bestämt mig. Men utbildningen är bra för efteråt kan jag jobba med många olika saker. Även om jag inte bestämt mig nu kommer jag säkert veta mer när jag blir klar. Inget specifikt företag lockar, men jag gillar att jobba med nätverk. Jag föredrar att jobba med projekt och grupper, och det är bra att utbildningen ger en så bred grund.

Läs mer

Datateknik 180 hp, Flemingsberg

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-17