Vi blir verkligen guidade från första raden kod

Neira, läser högskoleingenjörsprogrammet inom datateknik i Flemingsberg.

Varför läser du den här utbildningen?
– Jag läste tekniskt basår innan och när jag skulle välja program var jag intresserad av datateknik. Då fastnade jag för högskoleingenjörsprogrammet, eftersom det är mer praktiskt och passar mig bra. Jag lockas av att få testa mina kunskaper hela tiden och att redan under utbildningen börja göra ”riktiga” saker.

Vad hade du för nytta av det tekniska basåret?
– Mycket. Jag fick känna av tempot på KTH och fick hela tiden försmak av hur programmet skulle bli, exempelvis med tentaskrivningar. Lärarna förberedde oss hela tiden. En del av matten jag hade under basåret fortsatte jag med när jag började på programmet, det var skönt att vara insatt i ämnet redan i start.

Vad tycker du om utbildningen i sig?
– Det är extra spännande att lösa problem med hjälp av programmering. Att vara kreativ och bestämma mycket själv. Det är ofta mycket man måste fundera och reflekterar över, men till sist kommer vi fram till lösningar.

Hade du tidigare kunskaper om exempelvis kodning?
– Nej, ingenting. När jag började på programmet blev jag introducerad till programmering och fick lära mig från grunden. Fördelen med programmet är att man inte behöver förkunskaper. Vi blir verkligen guidade från första raden kod oavsett om det är Java eller C.

Hade du någon oro inför att du skulle börja på programmet?
– Ja, det var nervöst. Men det finns exempelvis en kurs i sommarprogrammering som jag gjorde på distans via KTH. Då programmerade jag i Python. Jag fick ännu mer nytta av en frivillig introduktionskurs två veckor inför programmets start. Jag ville vara så förberedd som möjligt. Eftersom jag var medveten om att jag inte var så insatt i programmering ville jag göra allt jag kunde i förväg.

Du pendlar ganska långt till Flemingsberg?
– Ja, väldigt långt. Jag bor i Nynäshamn, så det blir 1,5 timmar i enkel riktning. Ibland är det jobbigt, men eftersom jag inte behöver Internet för plugga med kod gör jag det på tåget ibland. Ofta ligger föreläsningarna uppe också.

Har du funderat på att flytta?
– Nej, att flytta känns inte nödvändigt. Hade det varit längre avstånd hade jag kanske övervägt det. Nu har jag två olika liv. Ibland stannar jag i skolan med kursare ser till så att alla inlämningar och laborationer görs klart. Annars åker jag hem och umgås med vänner och familj. Ofta är det skönt att kunna komma hem och slappna av och se till att allt plugg görs i skolan.

Hur viktigt är det att ha kursare att plugga med?
– Väldigt viktigt. Det är skönt att kunna reflektera. Just under vårt program har vi många laborationer och inlämningar som görs i par. Mycket görs i grupp och lärare säger att vi får reflektera med varandra. Vi utvecklas av att prata med varandra.

Var du med på mottagning?
– Nej, jag var inte så intresserad då, men det har funkat bra ändå. Om man inte har möjlighet eller inte vill finns det inga problem att komma in i klassen ändå. Vi har många grupparbeten och seminarier.

Vad är dina tips till de som funderar på att studera datateknik, men inte vet om det passar dem?
– Först skulle jag ge som råd att gå på , där får man följa med en av oss studenter och får en bra känsla av programmet och stämningen. Är man osäker på innehållet kan man gå på Student för en dag, och kontakta studentambassadörer eller studievägledare.

– Är man sugen men osäker på sin förmåga ska man testa. Jag tror man klarar studierna om man verkligen vill, för man får så mycket stöd och hjälp av lärare och kursare.

Hade du några fördomar om KTH inför studierna?
– På basåret hade jag fått höra att studierna kunde bli tuffa, svåra och kämpiga. Och så är det, men man kan klara det. Det är nog flera från gymnasiet som blir chockade av tempot. Annars är stämningen trevlig och social.

Har du något särskilt drömjobb?
– Det är lite svårt att säga nu, men jag vill nog börja inom konsultområdet för att känna av marknaden och stämningen i branschen. Efter det skulle det vara kul att starta eget.

Någon specifik bransch du tänker dig?
– Att komma med lösningar i samhället för att förbättra olika teknologier. Det kan vara en app eller system som det finns behov av.

– Jag kommer från Bosnien och Hercegovina och där känner jag att det finns utrymme för att förbättra den teknologiska marknaden. Jag ska jobba i Sarajevo i sommar för ett svenskt konsultföretag som har kontor där. Det är många studenter som får jobberbjudanden tidigt under utbildningen eftersom man är eftertraktad som KTH-student. Det är en morot som jag hela tiden blir pushad av.

Läs mer

Datateknik 180 hp, Flemingsberg

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-17