Till innehåll på sidan

Milan, Datateknik 180 hp Flemingsberg

Milan började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Datateknik 180 hp Flemingsberg. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Milan, student på Datateknik 180 hp Flemingsberg.

Namn: Milan
Ålder: 24 år
Utbildning: Datateknik 180 hp Flemingsberg
Från: Stockholm

Intervju med student

Milan går Datateknik 180 hp Flemingsberg och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Milan och jag är 24 år gammal. Jag pluggar tredje året på högskoleingenjörsprogrammet i Datateknik på Campus Flemingsberg.

Berätta om din väg till KTH!

– När det var dags att ta steget från högstadiet till gymnasiet så hade jag ingen tydlig vision om vad jag skulle kunna tänka mig arbeta med. Jag valde att plugga samhällsvetenskap med inriktning beteendevetenskap samtidigt som jag tränade fotboll på en hög nivå och drömde om en framtid som fotbollsproffs. Efter 3 år i gymnasiet så kom intresset för teknik och programmering samtidigt som intresset för fotbollen minskade. Jag hade hunnit programmera lite och tyckte att det var jättespännande. Jag förstod även att färdigheten att kunna programmera var en efterfrågad kunskap.

– Efter att ha gjort en research på internet såg jag att man kunde gå något som heter Tekniskt basår på KTH för att skaffa sig en naturvetenskaplig behörighet, men även för att få en reserverad plats på någon av KTH:s ingenjörsutbildningar. Jag tyckte det lät intressant och kort därefter började min resa mot min drömutbildning på Campus Flemingsberg.

Hur är din utbildning?

– Under det tekniska basåret fick jag möjligheten att känna på hur det var att studera på KTH. Studietakten var betydligt högre än den jag var van vid under gymnasiet, men jag vande mig ganska snabbt och hann utveckla en riktigt bra studieteknik. Basåret gav mig dessutom en bra grund inom matematik och fysik som kommit till god användning under kommande kurser på Datateknik. Ett halvår in i basåret stod det ganska klart för mig att jag skulle plugga högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik, mycket tack vare att jag trivdes så bra i Campus Flemingsberg. De nya moderna lokalerna och de engagerade lärarna påverkade verkligen mitt beslut. Studiekamraterna och den sammanhållning som skapades under resans gång bidrog till motivation att ta sig igenom motgångar.

– Det som gör utbildningen Datateknik intressant är att vi får tillämpa teorierna vi lär oss på lektionerna rent praktiskt. Första året är kombinerat med hårdvaru- och mjukvaruprogrammering vilket är väldigt bra eftersom du får en möjlighet att känna på hur det är att koda med lågnivå språk såsom C och assembler. Det första året avslutades med en projektkurs där vi i grupp fick utveckla ett nätverksbaserat spel som vi sedan kunde spela tillsammans med våra vänner vilket var en av höjdpunkterna under första året!

– Det är inget krav på att du måste kunna programmera innan du börjar utbildningen, men har du lite erfarenhet sedan tidigare så kan det betraktas som lite fördelaktigt, speciellt i början av utbildningen. Det är ingen fara om du inte har kodat innan, det finns gott om hjälp under kursernas gång i form av övningstillfällen där du kan ställa frågor till läraren. Det finns dessutom nästan alltid någon klasskamrat som du kan bolla med ifall du har fastnat.  

– Jag är verkligen nöjd med utbildningen och skulle verkligen rekommendera den till någon som är intresserad eller vill lära sig programmera. Vissa gånger kan det kännas omöjligt att lösa ett problem du står inför, men det finns ingen bättre känsla när du lyckats lösa det!

– Det bästa med utbildningen hittills är att du får en bra grund inom många olika datortekniska områden så som nätverk, databaser, systemutveckling och operativsystem. Under det tredje året får du möjligheten att välja bland en mängd valbara kurser, vilket är perfekt eftersom du kan fördjupa dig i något du själv tycker är intressant.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Vid sidan av studierna kan du hitta på en mängd olika aktiviteter, i en stor stad som Stockholm finns det något som passar alla. Gillar du att hålla dig fysiskt aktiv så finns det en mängd fina promenadstråk runt om i Stockholm. Tycker du om att gå på konserter, fotbollsmatcher eller festa finns en möjlighet för det också. Efter varje tenta period brukar det anordnas en tenta pub på Campus i stan, dit kan du gå tillsammans med sina vänner och fira att tenta perioden är över!

– Fördelen med att studera i en storstad som Stockholm är att många av de större IT företagen har sina säten nära en, vilket gör det möjligt att söka internships redan under studietiden hos ett väletablerat företag som kanske blir ens framtida jobb.

– Mina tips till framtida studenter är att tidigt under utbildningen hitta sin studiegrupp, det gör den lärande processen mycket roligare. Det är dessutom viktigt att planerar sin tid väl och att disciplinerat ägna sig åt att plugga på den tiden du har avsatt. Du får självklart inte glömma bort att ha kul vid sidan av studierna också!

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag ha ett arbete där jag kan kombinera programmering, design och kommunikation med människor. Vad exakt för jobb det blir vet jag inte än, men en sak är jag säker på, med en examen från KTH kommer många dörrar att öppnas och jag kommer med stor sannolikhet att jobba med något jag tycker om. Det finns dessutom stora möjligheter att satsa internationellt vilket också lockar.

Läs mer

Datateknik 180 hp Flemingsberg

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-05-30