Till innehåll på sidan

Norton, Datateknik 180 hp Flemingsberg

Norton studerar Datateknik 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Norton student på Datateknik 180 hp, KTH Flemingsberg.

Namn: Norton
Ålder: 25 år
Utbildning: Datateknik 180 hp, Flemingsberg

Intervju med student

Norton går Datateknik 180 hp i Flemingsberg och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Norton och jag är en 25 årig datateknikstudent på KTH-skolan CBH (skolan för Kemi, Bioteknik och Hälsa) som studerar i Flemingsberg. Jag läser för nuvarande mitt tredje och möjligtvis sista år som högskoleingenjör. Om jag har lite tur och någonsin kan bestämma mig för en intressant masterutbildning som känns rätt för mig så blir det kanske inte mitt sista år på KTH!

– När jag började min utbildning bodde jag i Västerhaninge söder om stan, men lyckades, visserligen med en del tur, på några få månader få tag i en studentbostad med hela 20 meter från dörr till dörr till skolan. Programmet i Datateknik på KTH är inte den första högskoleutbildningen jag läst, men är utan tvekan den roligaste och intressantaste!

Berätta om din väg till KTH!

– Innan jag började läsa på KTH var jag osäker på exakt vad jag ville göra i framtiden. Jag hade tidigare påbörjat en utbildning på Stockholms Universitet, men den kändes inte helt rätt. Jag hade också jobbat lite men kände att jag ville fortsätta studera. Problemet var att jag inte var helt säker på vad exakt jag ville göra efter studietiden, och därför valde jag ett program som jag kände var intressant men som fortfarande erbjöd väldigt breda möjligheter till vidareutveckling.

– Jag valde KTH till stor del på grund av att KTHs namn väger väldigt tungt både internationellt och i Sverige, samt att det kändes som om det skulle vara lättare att hitta en social gemenskap och tillhörighet här än på vissa andra skolor, då KTH har ett så pass etablerat studentliv runt omkring studierna!

– Då jag alltid har varit litet utav en datornörd och varit tekniskt intresserad kändes det ganska naturligt att söka till datorteknik, speciellt nu när den arbetsmarknaden ser så otroligt bra ut. Bara att påbörja tredje året har varit nog för att få en hel del intressanta erbjudanden, både anställningar men även saker som betalda engångsintervjuer för olika företag och organisationer. Det märks verkligen att utbildningen har gjort en intressant på arbetsmarknaden.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen är väldigt intressant och för det mesta faktiskt ganska rolig! Det finns alltid vissa kurser man tycker om bättre än andra och vissa kurser som man måste tvinga sig igenom, även om de innehåller väldigt nyttig kunskap.

– Man får väldigt breda kunskaper inom programmet. Redan under första året kommer man ha provat på hög- och lågnivåspråk såsom C och assembler, nätverksteknik via Ciscos kurser och fått kunskap inom hur operativsystem och processer fungerar. Det blir en hel del nytt under år två, med en del fördjupning inom högnivåprogrammering och nätverksteknik. Sen under det sista året får man välja en hel del själv och får möjlighet att anpassa sina kurser lite som man vill, vilket är perfekt för då har man fått prova på lite av allting och kan verkligen välja vad man tycker är intressant att fördjupa sig inom.

– En väldigt positiv överraskning när jag började var hur engagerade, pedagogiska och trevliga alla lärare var! Jag har haft lärare som har gått så långt att de har tagit tid ur sin egen lunchrast för att skriva två sidors matematiska bevis på frågor jag haft, och sedan gå igenom dem med mig steg för steg.

– Överlag kan jag inte rekommendera utbildningen nog! Har man tidigare erfarenheter inom programmering och/eller högre nivåer av matematik så kan första halvåret kanske bli lite segstartat. Men även då så finns det ingenting som hindrar en från att utmana sig själv i egen takt och det tar inte lång tid innan det blir intressant även för de med tidigare erfarenheter!

– Utöver detta erbjuder programmet som sagt också utmärkta möjligheter för vidare studier, vilket var halva anledningen till varför jag sökte just hit. Det finns också möjlighet att söka till utbytesstudier till något av de många universitet som KTH har ett samarbete med.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Jag har verkligen passat på att uppleva studentlivet! Redan från dag ett har det känts otroligt välkomnande på KTH. Två veckor innan studierna börjar så håller skolan i två förberedande minikurser och skolans studentkår håller i en mottagning för de nya studenterna. Mottagningen är både otroligt rolig att vara med på (både som nyantagen och som gammal student) och ett utmärkt sätt att lära känna den nya klassen. Det är verkligen inte någonting man vill missa!

– Även efter mottagningsperioden så är det alltid någonting som händer och man behöver aldrig känna att man behöver ha tråkigt om man inte vill. Jag vet inte heller om jag har haft jättetur under de här tre åren eller om det alltid är så här, men alla andra studerande är jättetrevliga och hjälpsamma. Man får verkligen känslan av att kårlokalen är som ett hem utanför hemmet och ens skolkamrater blir en familj utanför familjen... Och ja, jag vet hur cheesy det låter, men tro mig det är verkligen sant.

– Jag kan inte heller understryka nog hur mycket det gör att känna sig välkommen och hitta vänner under studierna. Det gör så mycket för att man ska orka med och känna att det är kul. Det är också så mycket lättare att komma in i en vänskapskrets tidigt under studietiden, så tro mig, oavsett vilket program ni väljer att läsa, var med på mottagningen. Ni kommer inte att ångra er!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill göra efter studietiden. Som det ser ut nu vill jag inte att den ska ta slut… Och jag lovar, jag får ingenting för att vara så här positivt inställd till min utbildning och KTH utan jag menar vartenda ord.

– Det är nog en av de bra delarna med att läsa datateknik. Man får väldigt bred kunskap med möjlighet att fördjupa sig eller bredda sig ytterligare i slutet på utbildningen. Så även om man inte vet helt vad man vill göra, så har man väldigt bra förutsättningar och valmöjligheter.

– Troligen kommer jag fortsätta studera något år till. Om det är inom datateknik eller inte vet jag inte, men oavsett vart jag hamnar efter det här så kommer det vara svårt att hitta en bransch där det inte är nyttigt att kunna datorer.

Läs mer

Datateknik 180 hp, KTH Flemingsberg

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-10