Studenterna befinner sig i centrum för den allra senaste teknikutvecklingen

Anders Sjögren, programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet i Datateknik 180 hp.

Vad är utmärkande för Datateknikprogrammet i Kista?
Med över 1000 företag inom IT-området brukar Kista kallas för ”Sveriges Silicon Valley”. Att utbildningen Datateknik ges just här innebär att våra studenter befinner sig i centrum för den allra senaste teknikutvecklingen. Här har de goda möjligheter att knyta kontakter och göra exjobb både på stora internationella företag och mindre startups. KTH har framstående forskning inom IT och här finns väldigt många kurser och masterprogram att välja mellan. Det är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens.

Hur skulle du beskriva studiemiljön på programmet?
Kista är KTH:s näst största campus, så här finns ett trevligt studentliv med många aktiva kårföreningar. Sammanhållningen är bra och vi försöker redan under introduktionsveckorna få studenterna att lära känna varandra. Hösten 2014 flyttar vi in i nya fräscha lokaler. Här finns bland annat specialdesignade grupprum där studenterna kan plugga tillsammans.

Du har själv varit med och utvecklat programmet Datateknik?
Mitt intresse för Datateknik har varit stort ända sedan gymnasiet och jag har haft glädjen att uppleva hela den fantastiska utveckling vi haft inom området. Därför kändes det såklart väldigt kul då jag 1996 fick uppdraget att utveckla det nya högskoleingenjörsprogrammet i Datateknik på KTH. Sedan dess har jag varit programansvarig och lärare på utbildningen

Hur ser undervisningen ut på utbildningen?
Den är varierande, allt ifrån traditionella föreläsningar till praktiska projekt där studenterna ofta jobbar i team. Ute i arbetslivet jobbar en högskoleingenjör ofta i team och därför är det viktigt att lära sig detta redan under studietiden. Studenterna tränas också i att hålla möten, intervjuer och presentationer. Inom programmet försöker vi hela tiden förnya oss och prova nya undervisnings- och inlärningsmetoder. Exempelvis använder vi oss av online-labbar och ”Flipped classroom” där studenterna kan följa föreläsningar via nätet. En hel del av undervisningen är på engelska vilket innebär att studenterna blir direkt rustade för en internationell arbetsmarknad.

Finns det fler internationella möjligheter inom programmet?
KTH har samarbete med drygt 250 universitet över hela världen så här finns många möjligheter att göra utlandsstudier. Inom Datateknik är det populärt att åka på utbyte till Australien, Singapore, Japan, England och Irland.

Liknar utbildningen något annat program på KTH?
Ja, vi har ett ”syster-program” vid KTH Flemingsberg, som är så gott som identiskt med vårt program. En skillnad är dock att många valbara kurser i Flemingsberg har en inriktning mot hälsa och medicinsk teknik.

Vad har man för karriärmöjligheter efter utbildningen?
Datateknik och IT är viktiga områden i utvecklingen mot ett hållbart, rättvist och demokratiskt samhälle. Elektroniska pengar, e-hälsa och uppkopplande, intelligenta hem och produkter är några exempel på spännande framtidsområden. Med en examen i Datateknik har du bra karriärmöjligheter oavsett om du vill jobba på ett stort internationellt företag, starta eget eller jobba på ett mindre startup-företag. Våra tidigare studenter jobbar ofta som projektledare, konsluter, avdelningschefer, med IT-support eller efter några år som utvecklare och IT-arkitekter. Antalet studenter som fortsätter att plugga på våra internationella masterprogram ökar också.

Har du några bra tips till blivande Datateknikstudenter?
Utbildningen är intensiv så det är viktigt att ta ansvar för sina studier från början. Ett bra tips inför utbildningsstarten är att fräscha upp sina mattekunskaper. Exempelvis genom att läsa ”sommarmatte på nätet”. Och du som inte har programmerat förut kan läsa ”sommarprogrammering” för nybörjare. Om du är beredd att satsa så kommer du garanterat att ha många vinster inför framtiden.

Läs mer

Datateknik 180 hp, Kista

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-30