Till innehåll på sidan

Datateknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik vid KTH i Kista passar dig som vill utveckla framtidens appar och uppkopplade produkter. Bara kreativiteten sätter gränserna i en bransch där efterfrågan på nya moderna tekniska lösningar är stor. I Kista befinner du dig mitt i Sveriges ”Silicon Valley” med närhet till många företag inom IT-området.

Wifi-teknik. Konceptuell bild över tekniska innovationer och AI.

Viktiga datum

15 mars 2021: Anmälan öppnar
15 april 2021: Anmälan stänger
5 juli 2021: Sista kompletteringsdag om du har pågående gymnasiestudier *
16 juli 2021: Antagningsbesked 1
23 juli 2021: Sista svarsdag
29 juli 2021: Antagningsbesked 2
16 augusti 2021: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2021: Programstart

* övriga sökanden ska komplettera i samband med anmälan.

Överblick över utbildning

Matematik 21%
Programmering 12%
Datavetenskap 17%
Datorteknik 12%
Breddande färdigheter 9%
Valbar kurs eller inriktning 9%
Projekt/Examensarbete 20%
Jämför med annat program

Jämför med annat program  

Möjligheter med datateknik

Datateknik och IT är viktiga områden i utvecklingen av ett hållbart och demokratiskt samhälle. Digitaliseringen och internet förnyar och kopplar upp det mesta omkring oss som prylar i det egna hemmet, skolan, undervisningen, fordon, pengar, sjukvård, industri och underhållning med mera. Allt detta, och mer därtill, är exempel på spännande och utmanande områden där datatekniken och dataingenjören ska komma med de framtida lösningarna. Dessa lösningar måste också bidra till ett hållbart samhälle – en utmaning där ingenjörer har stora möjligheter att påverka och förbättra.  

Utbildning

Utbildningens fokus ligger på teknik som tillämpar de möjligheter som internet och framtidens mobiltelefonnät, 5G, erbjuder. Du lär dig om processorer, programmering, datanätverk, databaser och säkerhet. Du får grunderna för utveckling av molntjänster och uppkopplade prylar – två områden som det forskas på vid KTH i Kista. Under år tre fördjupar du dig inom apputveckling eller i sakernas internet. KTH har framstående forskning inom IT och här finns många kurser att välja mellan. Detta är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens. Du läser flera projektkurser där du jobbar i team och löser praktiska problem. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som kan utföras antingen på KTH, utomlands eller på ett företag.

Inriktningar

  • Sakernas internet (Internet of Things)
  • Programutveckling

Årskursbeskrivning år 1-3

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen)

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Matematik- och fysikprovet

Vi har även särskilda urval för Datateknik 180 hp, Kista. Sökande till programmet kan skriva Matematik­- och fysikprovet. 

Läs mer om Matematik­- och fysikprovet under Olika urval för antagning på sidan Behörighet och antagning .

Webbinarium, Datateknik Kista

Se vårt webbinarium från Datateknik Kista.

Webbinariet fokuserar på att besvara frågor om utbildningen.

Jobb och framtid

Efter examen väntar en bred och stor arbetsmarknad. Dataingenjörer behövs inom alla områden i samhället för att skapa, utveckla och underhålla IT-baserad datateknik i form av datorer, mjukvara, nätverk och applikationer. Du kan jobba på allt från dataföretag till sjukhus, industri och offentlig sektor.

Studenter från programmet jobbar ofta i roller som projektledare, konsulter, avdelningschefer eller med IT-support. Efter några år är det många som blir utvecklare och IT-arkitekter. Den snabba utvecklingen på IT-området gör att många KTH-studenter startar egna företag, ofta tillsammans med kurskamrater.

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé

Efter KTH - jobb efter utbildningen

Datateknik för en hållbar värld

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för flera av de globala målen för hållbar utveckling, framför allt målen om Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, Hållbara städer och samhällen samt Hållbar konsumtion och produktion. Datateknik har en viktig roll i att skapa infrastruktur som står emot cyberattacker, hjälpa industrin att sänka sina utsläpp och främja hållbar innovation. Du lär dig att ta fram digitala produkter som kan bidra till att uppfylla alla hållbarhetsmålen men framförallt målen om hållbar industri, samhälle och produktion.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål i utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen på programmet är varierad med allt ifrån traditionella föreläsningar till praktiska projekt där du får jobba i team med andra studenter. Du får träna på att hålla möten, intervjuer och presentationer. I vissa kurser används online-labbar och föreläsningar via internet. Undervisningen ger möjlighet att träna på engelska vilket innebär att du blir förberedd för en internationell arbetsmarknad.

I Kista befinner du dig mitt i centrum för den senaste teknikutvecklingen med över 1000 företag inom IT-området. Det ger dig goda möjligheter att redan under din studietid knyta kontakter med näringslivet.

Lärare berättar: "Du kan avgöra om datatekniken gör världen bättre"

Studentlivet på KTH består av mycket mer än bara studier. Som student på Datateknik tillhör du Sektionen för Informations- och Nanoteknik. Sektionerna på KTH är en del av Tekniska Högskolans Studentkår (THS) och drivs av studenterna själva. De finns till för att främja det sociala studentlivet, utveckla utbildningens kvalitet och stärka kontakten med näringslivet. Utöver sektionerna finns det även flera olika kårföreningar för idrott, spex, event, karriär eller olika sociala specialintressen.

Läs mer om studentlivet på KTH på THS webb

Sektionen för Informations- och Nanotekniks hemsida

Internationella möjligheter

KTH erbjuder många möjligheter till utlandsstudier. Att genomföra en del av dina studier utomlands är en chans att spetsa ditt CV, upptäcka världen och få vänner för livet. Inom programmet i Datateknik är det populärt att åka på utbyte till Australien, Singapore, Japan, England och Irland. Du kan även göra examensarbete på ett europeiskt företag eller en fältstudie i ett utvecklingsland.

Utlandsstudier under programstudierna

Vad tycker studenter om livet på KTH?

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter tycker om sin tid på KTH. Du kan också ställa frågor till KTH-studenter från många olika utbildningar. Passa på att ställa alla frågor du har om exempelvis plugg och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Ställ frågor till en KTH-student

Studenter med datorer

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Illustration på campus

Därför KTH

Välkommen till KTH! Här nämner vi några anledningar till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss.

Studenter på campus, KTH Kista.

KTH Kista

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Prenumerera på oss

Du kan via våra nyhetsbrev få inspirerande och aktuell information kring KTH:s olika utbildningar, så att du får veta det du behöver för att välja rätt.