Till innehåll på sidan

Andreas, Elektroteknik 180 hp

Andreas studerade Elektroteknik 180 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Andreas Wakäng, alumn. Jobbar på Tyréns AB.

Namn: Andreas Wakäng
Utbildning: Elektroteknik 180 hp
Examensår: 2005
Arbetar som: Projekteringsledare/Installationssamordnare inom samhällsbyggnadssektorn på Tyréns AB

Intervju med alumn

Andreas Wakäng är projektledare/installationssamordnare på Tyréns AB och berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Jag började som många andra i slutet på 90-talet få upp ögonen för teknisk utbildning samt KTH tidigt då vi var mitt i IT bubblan och allt gick spikrakt framåt. Mitt val föll på en elektroutbildning då det är en väldigt bred väg att ta och det finns otaliga möjliga vägar in i arbetslivet. Att det blev dåvarande ingenjörssektionen i Haninge fölls sig rätt naturligt då intagningspoängen för civilingenjörsutbildningen var riktigt höga det året jag sökte och så är jag uppvuxen och var boende hos föräldrarna i Haninge på den tiden.

– För mig var valet av KTH en självklarhet då det var och är den teknisk högskola i landet med högsta rankingen och bäst rykte samt att det ligger i Stockholm, för vem vill flytta till Göteborg? Om man blickar lite i backspegeln så var det ett bra val att gå ett högskoleingenjörsprogram då det på den tiden gav en möjlighet att läsa vidare till civilingenjör om jag så hade velat. Detta är fortsatt en god tanke om man inte riktigt vet vad man vill läsa till eller hur länge man vill studera.

Vad arbetar du med?

– Jag jobbar nu som projekteringsledare i samhällsbyggnadssektorn. Som projekteringsledare leder du gruppen av projektörer i ett projekt, de kan vara allt från arkitekter och konstruktörer till miljöutredningskonsulter.

– Efter examen började jag som elkonsult på en liten firma i Stockholm där jag fick lära mig grunderna för att arbeta som konsult i samhällsbyggnadssektorn. Efter ett par år med arbete i Norges huvudstad Oslo där det nu byggs otroligt mycket är jag tillbaka i stan där allt började. En utbildning från KTH gör en väl rustad för att möta arbetslivet i en så förändringsutsatt bransch som vår och förmågan att ta in mycket information på kort tid är verkligen en riktig tillgång.

Hur ser framtiden ut?

– Med en utbildning från KTH kommer du ut till en marknad som skriker efter ingenjörer nästan oberoende på vilken inriktning du väljer. De enda hindren är de som du själv sätter upp för som världen ser ut nu så kommer bara behoven att öka med tiden. Många av de studenter som gått ut på KTH har slutat på ledande positioner i världsledande företag världen över.

– Om du inte nu vet direkt vad du vill läsa eller arbeta med i framtiden så kan en så bred utbildning som möjligt vara något att satsa på för att under studietiden finna ut av vad du vill specialisera dig inom. Glöm heller inte bort att njuta av tiden på Campus, det är här de flesta bygger upp det nätverk de kommer ha med sig ut i arbetslivet.

– Själv hoppas jag på att utvecklas vidare i den roll jag nu har och följa med på vad som händer på KTH och hålla mig uppdaterad för att i framtiden kunna leda intressanta och framtidsinriktade projekt. Kanske blir du en av projektmedlemmarna i de framtida projekten?

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-24