Det är coolt att tekniken funnits så pass länge och fungerar.

Jenny, läser andra året på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik i Flemingsberg.

Varför läser du det?
– Jag har jobbat 17 år inom olika serviceyrken, de senaste tio åren som tågvärd. Under tiden har jag insett att det ofta är jag som är problemlösaren som hoppar in och får frågor när saker går sönder, exempelvis på biljettkontoret eller i butikskassan.

– Samtidigt har jag alltid tyckt att matte är väldigt roligt. Därför tänkte jag att det skulle passa att läsa en mer teknisk utbildning för att jobba med det i stället. Jag valde elektroteknik eftersom jag tycker att miljö- och energifrågor är väldigt intressanta. Majoriteten inom min familj jobbar dessutom inom elkraft på något sätt. Kanske har det väckt mitt intresse för energifrågorna.

Du jobbar samtidigt som du pluggar. Hur går det att kombinera?
– Det går jättebra beroende på hur mycket jag jobbar. Första året jobbade jag 40 procent. Det gick, men var tufft. Nu jobbar jag 30 procent och det går jättebra. Det är ett skiftgående arbete som är ganska lätt att anpassa till studierna.

Flera av dina kursare kommer kanske direkt från gymnasiet. Känner du ändå att du passar in med dina erfarenheter?
– Det är många som har jobbat innan och som har arbetslivserfarenhet, men folk har olika bakgrunder. Jag tycker det är bra att vi har olika erfarenheter och grunder att stå på, för det gör att vi har olika sätt att se på saker och ting. Det kan vara bra om vi jobbar mycket i grupp, för då har alla sina saker att erbjuda.

Hur resonerade du i valet mellan en civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildning?
– Främst visste jag att jag tycker om att jobba. Men jag visste inte om jag skulle tycka om att studera, så det hade varit läskigt att välja fem år direkt. Sedan finns det alltid möjligheter att läsa två år till för att få en liknande examen som civilingenjörerna.

– Inom elkraft är det stor brist på folk med rätt kompetens. Därför tror jag att det går att få jobb efter tre år.

Hur viktigt är det för dig att jobbmöjligheterna är bra efter examen?
– Jätteviktigt. Det är en stor investering att studera. Du lägger ner tid och tar på dig CSN-lån. Dessutom kostar det att inte jobba heltid. Jag känner flera personer som har studerat tre till fem år inom ämnen där det inte är samma kompetensbrist. Flera av dem har därför kommit tillbaka till samma jobb som de inte ville vara kvar på.

Vad är mest intressant med din utbildning?
– Jag visste inte riktigt vad som ingick kursmässigt, men det är otroligt brett. Vi läser allt från programmering till elkraft och kommunikationsnät. Ellära och elkraft är jättekul, för vi ser direkt resultatet i om det vi har gjort fungerar. Har du inte gjort rätt får du börja fundera vad som blev fel och sedan testa igen.

Vad intressant med elkraft?
– Att det är så otroligt kraftfullt. Jag kommer ju dessutom från jobb inom järnväg där vi har kontaktledningar med så höga spänningar som 16 kV. Det är coolt att tekniken funnits så pass länge och fungerar.

Har du flyttat till Stockholm för utbildningen?
– Nej, jag är härifrån, så KTH var mitt förstaval. Jag sökte distansutbildningar också som liknar denna, men jag är jätteglad att jag inte valde någon av dem. Det är en stor fördel att ha nära till skolan och kunna komma hit med det sociala.

– Jag tror inte jag hade klarat utbildningen utan att ha mina studiekamrater att bolla tankar med. Undrar jag över något är det säkert 90 procents sannolikhet att någon annan undrar samma sak. Då kan vi diskutera våra frågor. Dessutom har vi ganska många grupparbeten, laborationer och projekt.

Hade du några fördomar om KTH innan du började här?
– Nej, det var mer att det kändes läskigt eftersom jag inte visste hur det skulle bli. Det var nervöst, men också väldigt spännande. Jag såg det som att byta jobb, att jag skulle få ett helt gäng nya kollegor och arbetsuppgifter.

Fanns det något som oroade dig?
– Jag var jätteorolig för programmeringen. Jag hade knappt någon aning om hur man programmerade på förhand, men det visade sig vara en av de roligaste kurserna vi hade.

Du kände inte att du behövde några förkunskaper?
– Absolut inte, och det är en av de bästa sakerna i utbildningen. Om det är en grundkurs är lärarna väldigt medvetna om att vi studenter inte alltid har så stora förskunskaper.

Vad tycker du om STH:s nya lokaler i Flemingsberg?
– De är fantastiska. Det är ett jättelyft mot hur det var i de tidigare lokalerna. Det är ljust och fräscht med mycket studieytor. Det är jätteviktigt för att man ska kunna känna att man vill vara kvar och studera här.

Vissa personer är nojiga över att inte ha pluggat på tre år. Hur var det att inte ha pluggat på 17 år?
– Det var nog bra att jag läste på Komvux för att få behörighet i matte, fysik och kemi. Jag läste på distans och det låg på mitt eget ansvar att plugga rätt och få tillräckligt med kunskaper inför sluttentorna. Det var viktigt att hitta min egen studieteknik, och det tror jag gav en mjukstart inför KTH.

Hur ser du på framtiden? Vad vill du jobba med?
– Jag vill prova på lite. Nu hoppas jag på att få sommarjobb och kunna se hur branschen fungerar. Men jag skulle vilja jobba med något inom energi, som att underhålla eller utveckla befintliga mer miljövänliga energikällor i Sverige i dag.

– Jag var på en informationskväll för ett tag sedan där olika företag pratade om vad de har att erbjuda. Det finns ju tusen olika saker, och det finns mycket jag inte känner till. Jag hoppas att på att få in en fot så att jag kan testa på olika saker.

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-18