Det är inte en inbyggd talang som avgör om du klarar utbildningen.

Ludvig, läser högskoleingenjörsprogrammet inom elektroteknik i Flemingsberg.

Varför läser du den här utbildningen?
– Jag gillar datorer. Det är en vanlig missuppfattning att om man gillar datorer ska man alltid läsa datateknik, men datorer spelar också en viktig roll i elektroteknik. Själv brinner jag för datahårdvara. Jag äger ett helt gäng mikrokontrollers hemma, alltså små datorer som man kan programmera för att uppfylla olika funktioner. Sådant använder vi oss av när vi gör projekt i elektroteknik.

Måste man ha ett stort intresse i ämnet på förhand för att hänga med i utbildningen?
– Egentligen inte. Det viktigaste är att man är motiverad och att man lägger ner tid. Motivationen kan vara allt från att man älskar ämnet till att man vill ha en hög ingångslön. Men man måste vilja lägga ner tid till sina studier. Det tycker jag är motiverande. Det är inte en inbyggd talang som avgör om du klarar utbildningen, du måste själv kämpa.

Hur är det plugga i Flemingsberg?
– Extremt kul, även om det inte är centrala KTH i stan. Jag lär mig mycket som är intressant och får många möjligheter att praktisera det jag har lärt mig. Nu har jag blivit inspirerad till ett sommarprojekt av saker jag har lärt mig här. Jag ska göra en magic mirror, alltså sätta en bildskärm bakom en tvåvägsspegel.

Vad tycker du är mest inspirerande med utbildningen?
– Gästföreläsningar är jättegivande, det är inspirerande när företag kommer hit och delar med sig av erfarenheter från arbetslivet. Projekten är det som är bäst med utbildningen, då får man skapa en prototyp efter vissa krav, men man får fortfarande en hel del frihet i vad man vill bygga.

– I ettan gjorde jag ett terrarium som man kunde ställa in värme och humiditet på, och som även kunde skapa ett automatiskt ljusschema. Det är roligt att få frihet över sitt projekt från dag ett.

Fanns det någonting som du oroade dig för innan du började på KTH?
– Innan jag sökte utbildningen var jag rädd för att det skulle vara för svårt. Jag var inte helt säker att jag skulle klara av studietakten, men när jag kompletterade mina kurser med basåret fick jag vänja mig vid vad KTH förväntar sig av sina studenter.

Vad fick du för nytta av basåret?
– Matematiken. Mina kunskaper inom matematik var bristande från gymnasiet, men det lades stort fokus på det under basåret. Av de 60 poäng basåret bestod av var det bara nio poäng som inte hade med matematik att göra.

Du ska snart flytta till Flemingsberg. Varför?
– Första året tänkte jag att det var trevligare att bo hemma i stan, men sedan kändes det mer ”romantiskt” att flytta in till studentlivet, och även få lite sovmorgon. Det blir också lättare att studera eftersom KTH:s lokaler är nära till hands.

Du har varit engagerad i kåren. Vad har du gjort där?
– Många saker. Jag var bland annat företagsvärd i företagsgruppen, satt som ledamot i styrelsen och var klubbmästare. Det var bland det roligaste jag har gjort i mitt liv, och jag har lärt mig mycket. Engagerar man sig i företagsgruppen får man dessutom bra möjligheter att nätverka med företag. Efter att hållit kontakt med företaget jag var värd för har jag nu fått möjligheten att gå på intervju hos dem.

Har du någon tanke på vad du vill göra efter examen?
– Jag vill gärna jobba med produktutveckling, ungefär som med projekten här. Jag vill sitta i ett rum med andra ingenjörer och kan tänka mig bygga i princip vilken grej som helst. Jag blev inspirerad under gymnasiet när ett företag som sysslade med produktutveckling var på gästföreläsning och pratade om deras tidigare projekt.

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-02-26