Utbildningen är mer praktisk att läsa om man är förälder som jag.

Agwu, läser högskoleingenjörsutbildningen i elektroteknik i Flemingsberg.

Varför läser du den utbildningen?
– Jag har kunskap inom ämnet sedan tidigare. Jag gick ingenjörslinjen i Kamerun och läste el och elektronik. Efteråt jobbade jag som tekniker för ett företag som gjorde elreparationer på telefoner. När jag flyttade till Sverige 2007 tänkte jag att det skulle vara bra att plugga vidare.

Har du jobbat med elteknik i Sverige?
– Tyvärr inte. Jag sökte jobb, men kraven var annorlunda här. Kunskapen jag hade räckte inte, jag behövde komplettera det jag hade lärt mig.

– Jag jobbade nästan fem år inom restaurangbranschen, men sedan kände jag att det var dags att plugga inom min bransch. Hösten 2015 började jag studera på KTH och nu läser jag andra året på min utbildning.

Du är dessutom pappa. Hur är det att studera som förälder?
– Jag har två små barn och det är inte helt lätt att plugga som småbarnsförälder. Ibland hamnar jag i situationer där jag måste välja mellan att ta hand om barnen eller att plugga.

– Det är svårt, men man kan göra det om man vill. Det handlar mycket om att planera tiden effektivt så att allt fungerar.

Hur löser du olika situationer som förälder?
– Jag har lärt mig att utnyttja tiderna när barnen sover eller är i förskolan. Min sambo hjälper till mycket. Det kan vara svårt när båda är upptagna med jobb, men vi har också vänner som kan hjälpa till vid behov. Hittills har det fungerat jättebra.

Hur var det att börja läsa på universitetet i Sverige?
– I början var det inte så lätt, men jag var motiverad för det vore bra att jobba som ingenjör. Jag hade motivation från mina tidigare kunskaper och att jag gillar matematik. Innan jag började på KTH gjorde jag kompletterande kurser på Komvux i matte och svenska.

Kände du någon oro inför att skulle börja på KTH?
– Jag var väldigt orolig. Mest över språket, men det har blivit bättre med tiden. Hemma bestämde vi oss för att bara prata svenska för att lära oss språket bättre. Jag läser fortfarande kurser i svenska och kommer fortsätta till jag känner att det räcker.

Vad är dina bästa tips till föräldrar och de som är oroliga över språket?
– Att det går att studera. Det är inte omöjligt som många tror. När jag bestämde mig för att börja plugga trodde många vänner att jag skulle bli den första som hoppade av. Men jag hade min egen motivation och tänkte att jag skulle klara det. Man får vara effektiv med tidsplaneringen och satsa på det man vill.

Vad gör ämnet intressant?
– Jag gillar elkraftsteknik och vill lära mig mer om att styra motorer, generatorer och olika system. Jag gillar tekniken och efter utbildningen vill jag vara med och lösa olika tekniska problem.

Är det något du särskilt du vill arbeta med?
– Just nu kan jag tänka mig att jobba inom olika branscher, det är för tidigt att specificera. Jag är intresserad av saker som signalsystem, telekom och processindustri. Det är områden där jag kan tillämpa kunskapen jag har.

Arbetar ni mycket i projekt under utbildningen?
– Ja, i varje kurs har vi projekt. Det senaste projektet vi gjorde var inom elkraftsteknik. Det handlade om att styra olika saker, till exempel rulltrapporna till Centralstationen. Vi räknade ut hastigheten och lasten som rulltrapporna kan lyfta och bära.

Hur gick dina tankar i valet mellan högskoleingenjörs- och civilingenjörsutbildning?
– Högskoleingenjörsutbildningen är en mindre variant, men det finns möjlighet att fortsätta läsa vidare om man vill. Längden på utbildningen påverkade valet också. Utbildningen är mer praktisk att läsa om man är förälder som jag.

Har du kunnat använda dina kunskaper från Kamerun i utbildningen på KTH?
– De kunskaperna hade inte räckt här. Men det finns saker jag lärde mig för 20 år sedan som fortfarande gäller, till exempel att koppla trefassystem. Ibland kan säga att ”i mitt hemland gjorde vi såhär”, och fråga om det fortfarande gäller. Ibland är svaret ”ja, så gör vi fortfarande”, andra gånger får jag en uppdatering.

Jobbar ni mycket i grupp under utbildningen?
– Ja, och det är bra för då kan man också dela kunskaper och tankar med andra. Samtidigt har jag inte samma förutsättningar som alla andra. Jag får berätta att jag har små barn och att det är viktigt att se till att tiderna vi planerar hålls.

Hur var det att börja på universitetet och träffa nya människor?
– Jag hade inte läst på gymnasiet och hade inga vänner här. Men vi är många i samma klass med samma intresse. Jag känner nästan alla i klassen och det finns ingen jag inte pratar med.

Många studenter är yngre och kommer direkt från gymnasiet. Är det lätt att passa in ändå?
– Många som ser mig kan nog tro att jag är mycket yngre än jag är, så det är inget särskilt. Dessutom tror jag att det är många studenter här som har barn, men som bara inte har berättat det.

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-18