Till innehåll på sidan

Linnéa, Elektroteknik 180 hp

Linnéa studerar Elektroteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Linnéa, student för Elektroteknik 180 hp

Namn: Linnéa
Ålder: 22 år
Utbildning: Elektroteknik 180 hp
Från: Dalarna

Intervju med student

Linnéa går Elektroteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Linnéa, jag är 22 år och läser mitt tredje och sista år på högskoleingenjörsprogrammet inom Elektroteknik. Jag är uppvuxen på ett lantbruk i en lite by i Dalarna. Jag flyttade till Stockholm för studierna på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag läste Naturvetenskap på gymnasiet och var helt inställd på att läsa till husdjursagronom på SLU. Sagt och gjort, jag sökte till SLU direkt efter gymnasiet och började min utbildning till husdjursagronom i Uppsala.

– Efter bara några månader så insåg jag att utbildningen inte alls va rätt för mig. Jag beställde hem utbildningskataloger från alla olika högskolor och universitet som hade något som skulle kunna intressera mig och fastnade omgående för KTH. Jag började läsa på om alla utbildningar och inriktningar och fastnade för Elektroteknik. Jag tror att jag fastnade för Elektroteknik tack vare bredden på utbildningen men också för att det lät väldigt intressant med Internet Of Things och robotar. Eftersom jag pluggade 1 år i Uppsala hade jag skaffat mig boende där, men så fort jag visste att jag ville börja på KTH ställde jag mig i SSSB:s bostadskö. I 1,5 år pendlade jag Uppsala – Flemingsberg innan jag fick en lägenhet via SSSB. Jag hade höga krav på en bostad och bostaden jag hade i Uppsala var jättefin, så det fanns ingen mening att flytta förrän jag totalt tröttnat på pendlingen.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen är rolig och intressant bitvis, ibland är den väldigt tuff och ibland förstår man inte riktigt vad man håller på med. Men så tror jag att alla utbildningar är. Just Elektroteknik är så brett så man måste lära sig en massa olika områden. Med en bred utbildning är det självklart att man ibland stöter på områden som man kanske tycker är mindre intressanta, men också att man hittar områden som är superintressanta.

– Jag har aldrig varit en person som älskar matte, det är mest ett sånt ämne jag läst för att jag måste, men nu på Elektroteknik har jag fått använda matte man läst och som jag aldrig riktigt innan förstått vad jag ska använda den till. Det känns fantastiskt! Vi läser en projektkurs varje år där man ska hitta ett problem och lösa det. Det är något av det roligaste på hela utbildningen.

– Till dig som funderar på att söka, sök! Har man minsta intresse för teknik och problemlösning kommer man inte bli besviken på den här utbildningen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet på KTH är riktigt roligt! Det låter kanske lite klyschigt, men här får man vänner för livet. Man lägger mycket tid i skolan och då blir det tillslut självklart att man hittar bra kompisar som man pluggar med och hänger med utanför skoltid. En typisk dag kanske börjar runt kl. 8:15-10:15 med en eller två föreläsningar på ca 2h vardera, sen vid 12-13 äter man lunch med sina kompisar (oftast matlåda). Sen vid 13 kanske man har en till föreläsning eller så sitter man kvar i skolan, med kompisar eller själv, och pluggar lite tills man känner att nu räcker det. Då går man kanske till kårlokalen och hänger eller hem.

– Campus i Flemingsberg är ganska litet vilket gör att man lär känna både lärare och elever och det är bra stämning överlag. Eftersom det inte är så stort är det enkelt att hugga tag i en lärare om man har frågor eller en äldre student som läst kursen innan. Det blir alltså så att man kommer nära varandra och det är härligt. Lärarna är väldigt bra, de kan mycket och hjälper gärna till att förklara så gott dem kan. Samma sak här, man kommer lärarna nära och det är lätt att be om hjälp.

– I början på varje läsår håller sektionen i en mottagning för alla nyantagna, det är ett superbra tillfälle att lära känna dem som man ska läsa med i 3 år. Jag lärde känna några under mottagningen, men också andra bara genom att prata med de som gick i min klass mellan föreläsningarna. Det viktigaste att tänka på är ju att alla är i samma sits när man börjar och alla vill ju lära känna sina klasskompisar, så det är bara börja prata med folk i klassen så vips har man kompisar.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har alltid haft intresse för djur och lantbruk och det skulle vara fantastiskt att få jobba inom detta. Kanske utveckla tekniken på något sätt inom det området som hjälper lantbrukare i deras vardag. Det skulle också vara väldigt intressant att jobba med bilar, de innehåller så mycket olika typer av datorer, detektorer och sensorer nu att det skulle vara väldigt intressant tillexempel att jobba med bromsteknik och sensorer som gör att bilen bromsar av sig själv om ett hinder upptäcks. Det är detta som är det bästa med utbildningen – det finns egentligen inga begränsningar vad gäller vilken bransch som det går att jobba inom.

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-02-19