Till innehåll på sidan

Rikard, Elektroteknik 180 hp

Rikard studerar Elektroteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Rikard, student för Elektroteknik 180 hp

Namn: Rikard
Ålder: 22 år
Utbildning: Elektroteknik 180 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Rikard går Elektroteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Rikard och jag är 22 år. Jag är född och uppväxt i Stockholm och bor i en kommun som heter Huddinge, vilket ligger en kort bit söder om Stockholm. Jag läser tredje året på högskoleingenjörsutbildningen Elektroteknik med inriktning Nätverk och inbyggda system på KTH Flemingsberg.

Berätta om din väg till KTH!

– Redan som barn så gillade jag att bygga och ta reda på hur saker fungerade vilket ledde mig till att ta isär och bygga ihop olika projekt. Detta har hållit i sig hela mitt liv vilket ledde mig till att söka in till tekniska utbildningar och de på KTH har ett bra rykte. På gymnasiet så läste jag teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap, vilket gav en bra grund till de kurser jag sen började läsa på KTH. Innan jag började på KTH så tog jag också en paus från skolan och valde att jobbade inom teknisk support.

Hur är din utbildning?

– Min utbildning, högskoleingenjörsutbildningen inom Elektroteknik, är en lite annorlunda utbildning jämfört med civilingenjörsutbildningen. Den fokuserar mer på det praktiska så man får praktisk erfarenhet av det man lär sig. Utbildningen har överstigit mina förväntningar då mycket av det vi lär oss på föreläsningarna har vi också praktiskt fått applicera i olika projekt och labbar, vilket är jätteroligt. Det svåraste att vänja sig vid var skillnaden mellan teoretiska och praktiskt lösningar, då teorin många gånger fungerar men eftersom verkligheten nästan aldrig stämmer helt överens med teorin så uppstår det fel vilka man måste lösa också.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Livet på KTH Flemingsberg skiljer sig lite från campus då det här huvudsakligen finns tre program; Datateknik, Medicinsk teknik och Elektroteknik. Många av kurserna delas mellan dessa tre, vilket skapar en sammanhållning mellan alla tre programmen och gör att det fungerar utmärkt att undersöka olika områden och perspektiv från alla studenter. Kåren är en stor del av denna sammanhållning då alla tre programmen ingår i samma sektion, vilket gör det till en perfekt plats att lära känna nya människor. Jag rekommenderar därför stark att man engagerar sig i kåren i någon form.

– Under en vanlig dag så brukar man gå på de föreläsningar som erbjuds och den resterande delen av dagen spenderas med de olika uppgifter som getts av läraren. Vanligtvis så sitter man i grupper för att lösa dessa då man kan hjälpa varandra med problem som kan uppkomma.

Vad har du för framtidsplaner?

– Fördelen med min utbildning är mängden områden man kan jobba inom då utbildningen är så pass bred. De kurser jag har läst hittills ger mig möjlighet att jobba som allt ifrån Elkraftsingenjör till Nätverksingenjör eller att utveckla inbyggda system.

– Det som jag helst skulle vilja jobba inom är elkraftsstyrsystem då många av dessa är gamla och skulle behöva förbättras. Det som också är intressant med det är att med allt fler elbilar så blir elnätet ännu viktigare framöver.

Läs mer 

Elektroteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-03-12