Fokus på hållbara beslut

Industriell teknik och produktionsunderhåll är en ny högskoleingenjörsutbildning på KTH Södertälje som startar hösten 2017. Vilhelm Press är inne på sitt fjärde år som underhållsingenjör och blev rekryterad till Scania direkt efter sin examen från KTH.

På många sätt hade nog Vilhelm valt väg långt innan han egentligen gjorde det. Hans mamma är ingenjör och som barn spelade han mycket schack och redan där lärde han sig tänka flera steg framåt. Därför kändes det naturligt att söka sig till en ingenjörsutbildning och valet föll på Maskinteknik. Efter att han var färdig som högskoleingenjör tänkte han först plugga vidare, men fick ett erbjudande från Scania som inte gick att tacka nej till.

– Jag fick en väldigt bra start. Första året jobbade jag som tekniker, vilket var otroligt lärorikt. Därefter fortsatte jag som beredare och fick lära mig att ta fram underhållsplaner för maskindelarna. Det gav mig en djupare förståelse för hur processer och maskiner fungerar vilket är viktigt om du ska kunna ta rätt underhållsbeslut.

Vad är det viktigaste för dig i ditt arbete?
– Först och främst behöver du komma ut i verkligheten och lära känna människorna som jobbar där. Förstår du inte hur det fungerar så kommer du inte heller kunna ta de rätta besluten. Alla underhållsbeslut du tar får konsekvenser för hela produktionen så det gäller att ha koll på behovet i god tid, innan det är för sent.

Hur jobbar du för att förbättra verksamheten?
– Jag vill fokusera på att ta långsiktigt hållbara beslut. Därför ägnar jag mycket tid åt att samla data som sedan blir underlag för de åtgärder jag föreslår. Går det bara att påvisa behovet av förändring så är det betydligt lättare att genomföra rätt beslut.

Vad har du för syn på hållbarhet och minskat resursslöseri?
– Kortsiktiga beslut är en risk för miljön, eftersom man sällan bedömer de långsiktiga konsekvenserna och inte tänker flera drag framåt. Om något går sönder eller inte håller måttet är det viktigt att ta reda på varför. När vi kastar saker som vi har tillverkat är det ett slöseri både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Därför behöver vi ta reda på orsaken till varför, så det inte behöver upprepas. För att ta ett enkelt och konkret exempel: Om det uppstår högt motstånd i din bil så smörjer du delarna så att den går bättre. Men eftersom du inte vet varför problemet uppstod kan du räkna med att snart få smörja den igen. Och till slut kommer den delen gå sönder.

Vilka framtidsmöjligheter finns inom underhållsarbete i industrin?
– Är du bara öppensinnad, vill lära dig nya saker och förbättra produktionen kan du komma hur långt som helst. Det finns ett stort behov av duktiga ingenjörer och jag tror att de som verkligen förstår vikten av ett långsiktigt tänk också är de som kommer att kunna ta framtida toppositioner inom företaget.

Vad har utbildningen på KTH betytt för dig?
– Den har gett mig en väldigt bra grund som har gjort det möjligt för mig att utvecklas vidare efter utbildningen. Vet du bara vad du vill göra med all den kunskap du har fått så kan du i princip komma hur långt som helst.

Vad tror du om den nya utbildningen på KTH Södertälje?
– Hade den funnits när jag skulle välja utbildning på kth hade jag sannolikt valt den. Jag är övertygad om att den kommer ge en mycket bra grund med goda möjligheter att snabbt komma ut i arbetslivet.

Slutligen, vad är roligast med ditt jobb?
– Att jag lär mig nya saker hela tiden och får jobba i en miljö med fantastiskt trevliga och kompetenta medarbetare. Men också att veta att de beslut jag tar idag kan betyda något för framtiden – både för produktionen, men också för en mer hållbar tillvaro för oss alla.

​Läs mer

Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-18