Till innehåll på sidan

Shems, Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Shems studerar Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Shems. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Shems, student för Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Namn: Shems
Ålder: 20 år
Utbildning: Industriell ekonomi och produktionsunderhåll 180 hp
Från: Stockholm

Kontakta Shems

Intervju med student

Shems går Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej! Jag heter Shems och är 20 år. Jag pluggar på Industriell teknik och produktionsunderhåll som är ett högskoleingenjörsprogram här på KTH och är inne på mitt andra år. Jag är född i Nyköping som är en liten stad utanför Stockholm men flyttade till kära huvudstaden vid fem års ålder och har bott här sen dess. 

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var faktiskt en slump. Under gymnasiet valde jag naturvetenskapsprogrammet men jag hade problem med att välja vad jag ville bli och något som var bestämt var att jag inte skulle bli ingenjör då jag är uppvuxen med ingenjörer. Så jag ansåg att det räckte med det antalet vi redan hade i familjen. 

– De tre åren under gymnasiet satt jag och tänkte på vilka akademiska utbildningar jag skulle välja mellan men det jag visste var att jag ville leda. Jag insåg snabbt att det viktigaste för mig var att efter jag hade tagit min examen så ville jag klättra upp i karriären och inte fastna i en och samma position. Jag gillar inte att bli begränsad. 

– Sista året och sista terminen på gymnasiet bestämde jag mig för att jag skall bli ingenjör men inom vilket ämne visste jag inte. Jag hade noll koll på vilka utbildningar som fanns, dock visste jag att jag ville stanna kvar i Stockholm. Det ledde till att jag skippade första antagningen för att ta ett sabbatsår och tänka igenom mina beslut, men under sommaren fann jag en sen anmälan till programmet Industriell teknik och produktionsunderhåll och sökte. 

– Jag hade noll koll över vad utbildningen handlade om och gick in med ett öppet sinne i hopp om att detta är det jag ville läsa till. Lite kliché men det var som att ödet förde oss samman och lyckligare har jag aldrig varit!

Hur är din utbildning?

– De här två åren har fått mig att känna känslor som jag aldrig trodde fanns. Det som utmärker min utbildning är fokusen på hållbarhet, teknik och ledarskap. Vi fokuserar väldigt mycket på hållbar utveckling och vi lär oss hur vi kan tillämpa det i samhället. Utbildningen får oss även att tänka mycket om kvalitén hos företag, produkter och maskiner. Att kunna leda en grupp på bästa sätt med höga värderingar och prioriteringar är också något jag lär mig.

– Jag kom in utan förväntningar och kommer gå ut med det största leendet på ansiktet. Som jag har nämnde tidigare så var det enda jag ville att leda. Jag älskar att ha en ledarroll och det är vad utbildningen ger mig. Möjligheten och kunskapen till att kunna leda rätt. Att skilja mellan att vara en chef och en ledare. Efter att ha fått all information gällande utbildningen har jag garanterat valt rätt. Låt dig inte luras av programmets namn för att programmet har mer än vad den kan visa. 

– Det roligaste har definitivt varit projektledningskurserna. Man lär sig teorin bakom ledarskap men även att kunna tillämpa det i verkligheten. Att få chansen att arbeta med stora projekt med stora företag har fått en att utveckla sin kompetens inom det ämnet. Vi får möjligheten att jobba som projektledare och även som en gruppmedlem.  

– Lärarna är kunniga och tålmodiga. De vet hur vi studenter har det och försöker anpassa sig mycket till att föreläsningar och seminarium är kunskapsrika och underhållande. De bidrar med mycket hjälp och när de inte har möjligheten att hjälpa så finns det assistenter som hjälper till. Trots det så har vi studenter extremt mycket ansvar och studietakten är ganska hög så man måste anpassa sig ganska snabbt för att hinna med allt. 

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första året på KTH var ganska jobbigt, speciellt de första månaderna. Från att gå från gymnasiet där alla är jämnåriga, lärarna springer efter en och studietakten inte är så intensiv till att hamna med människor i alla åldrar, att ingen har koll på hur du ligger till och där studietakten är väldigt hög. Ju mer tiden går desto mer börjar man förstå hur man ska handskas med universitetslivet. Mina studiekamrater blev mina vänner efter några dagar och inom en vecka visste man vem alla var. Vi är en relativt liten klass så jag fick en helt underbar kontakt med alla i klassen. Sammanhållningen är helt magiskt. Vi samarbetar jättemycket och ser till att alla är med på tåget. 

– Man märker efter ett tag vilka föreläsningar som är viktiga, vilka kurser man bör prioritera mer och hur man bollar plugg och fritid. Mina dagar brukar variera beroende på längden av skoldagen och hur mycket jag har att göra. En typisk dag så brukar jag börja kl. 10 och sluta kl. 15. Därefter stannar jag kvar på campus för att plugga lite och därefter blir det hemfärd. Sen kastar jag mig själv i sängen och spelar tv-spel, läser en bok eller kollar på serie. Jag har inte det här typiska studentlivet, utan jag föredrar att fokusera på det jag gillar. 

– Jag pluggar i Södertälje och det är en skillnad mellan campus vid Valhallavägen och KTH Södertälje. I Södertälje känner man alla och har en god relation med studenterna och lärarna. Man känner sig verkligen hemma vilket skiljer sig från KTH:s campus vid Valhallavägen där man får en riktigt universitetkänsla. Men det spelar ingen roll vid vilket campus du pluggar för alla är lika bra. Det är bara storleken på campus som skiljer sig. 

– Det viktigaste när man börjar på universitet är förmodligen att hitta rätt vänner och att undvika att hamna efter. Känn efter att du är på rätt program och i rätt miljö. Man ska in med ett leende och ut med ett större leende. 

Vad har du för framtidsplaner?

– Definitivt något med ledarskap. Jag vill jobba som projektledare eller kanske chef över en avdelning, men drömmen är att klättra upp till högsta nivån och bli VD. Jag vill bli VD över ett tekniskt företag för att jag älskar tanken om innovation och design och tekniken bakom industri 4.0. Det där är något jag vill jobba inom. Att få vara med och ta del av hur den nya teknologin skapas är något jag verkligen vill vara med om, att förstå hur utvecklingen går till och även bidra med något. 

– Det bästa med mitt blivande yrke är att jag har så oändligt många alternativ att jobba med. Det finns inget specifikt yrke utan man kan jobba med vad som helst egentligen. Du kan jobba med ditt intresse och samtidigt bibehålla ingenjörstiteln. Man kan även jobba utomlands om man känner för det. Det finns inga begräsningar, det är det som är det bästa med att vara en ingenjör.

Läs mer

Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-16