Shems, Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Shems går Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH. Hon har bra kunskap om utbildningen och svarar gärna på dina frågor.

Shems, student för Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Ställ en fråga till Shems

Vem är du?

– Hej! Jag heter Shems och är 20 år. Jag pluggar på Industriell teknik och produktionsunderhåll som är ett högskoleingenjörsprogram här på KTH och är inne på mitt andra år. Jag är född i Nyköping som är en liten stad utanför Stockholm men flyttade till kära huvudstaden vid femårs ålder och har bott här sen dess. 

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var faktiskt en slump. Under gymnasiet valde jag naturvetenskapsprogrammet men jag hade problem med att välja vad jag ville bli och något som var bestämt var att jag inte skulle bli ingenjör då jag är uppvuxen med ingenjörer. Så jag ansåg att det räckte med den antalet vi hade i familjen. 

– De tre åren under gymnasiet satte jag och tänkte mellan himlen och jorden över vilket akademisk utbildning jag skulle välja mellan men det jag visste var att jag ville leda. Jag insåg snabbt att det viktigaste för mig var att efter jag hade tagit min examen så ville jag klättra upp i karriären och inte fastna i en och samma position. Jag gillar inte att bli begränsad. 

– Sista året och sista terminen på gymnasiet bestämde jag mig att jag skall bli ingenjör men inom vad, visste jag inte. För att jag hade noll koll på vilka program som fanns dock visste att jag ville stanna kvar i Stockholm. Det ledde till att jag skippade första antagningen för att jag ville ta ett sabbatsår och tänka igenom mina beslut men under sommaren fann jag en sen anmälan till TIIPS programmet (Industriell teknik och produktionsunderhåll) och sökte. 

– Jag hade noll koll över vad TIIPS handlade om och gick in med en nypa salt i hopp om att detta är det jag ville läsa till. Lite kliché men det var som att ödet tog oss samman och lyckligare har jag aldrig varit!

Hur är din utbildning?

– De här två åren har fått mig att känna känslor som jag aldrig trodde fanns. 

– Det som utmärker denna utbildning är fokusen på hållbarhet, tekniken och ledarskap. Vi grundar och fokuserar väldigt mycket på hållbar utveckling. De tre principerna, ekonomi, ekologi och social. Detta är något som vi lär oss att tillämpa i samhället. Utbildningen får oss även att tänka mycket om kvalitén hos företag, produkter och maskiner. Att kunna leda en grupp på bästa sätt med höga värderingar och prioriteringar. 

– Jag kom in med inga förväntningar alls och kommer gå ut med det största leendet på ansiktet. Som jag har nämnt förr det enda jag ville var att leda. Jag älskar att ha ledarrollen och det är vad utbildningen ger mig. Möjligheten och kunskapen till att kunna leda rätt. Att skilja mellan att vara en chef och en ledare. Efter att ha fått all information gällande utbildningen har jag garanterat valt rätt. Låt dig inte luras av programmets namn för att programmet har mer än vad den kan visa. 

– Det roligaste har definitivt varit projektledningskurserna. Man lär sig teorin bakom ledarskap men även att kunna tillämpa detta till verkligheten. Att få chansen att arbeta med stora projekt med stora företag har fått en att utveckla sin kompetens inom de ämnet. Vi får möjligheten att jobba som projektledare och även som en gruppmedlem.  

– Lärarna är kunniga och tålmodiga. De vet hur vi studenter har det och försöker anpassa sig mycket till att föreläsningarna och seminarium är kunskapsrika samt underhållande. De bidrar med mycket hjälp och när de inte har möjligheten att hjälpa så finns det assistenter som hjälper till. Trots de så har vi studenter extremt mycket ansvar och studietakten är ganska hög så man måste anpassa sig ganska snabbt för att hinna med allt. 

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första året på KTH var ganska jobbigt, speciellt de första månaderna. Från att gå från gymnasiet där alla är jämnåriga, lärarna springer efter en och studietakten är inte intensiv till att hamna med människor i alla åldrar, ingen har koll på hur du ligger till och som skrivet studietakten är väldigt hög. Ju mer tiden går ju mer börjar man förstå hur man ska handskas med universitetslivet. Mina studiekamrater blev mina vänner efter några dagar och inom en vecka visste man vem alla var. Vi är en relativ liten klass så jag fick en helt underbar kontakt med alla i klassen. Sammanhållningen är helt magiskt. Vi samarbetar jättemycket och ser till att alla är med på traven. 

– Man märker efter ett tag vilka föreläsningar är viktiga, vilka kurser man bör prioritera mer och hur man ska bolla mellan plugg och fritid. Mina dagar brukar variera beroende på längden av skoldagen och hur mycket jag har att göra. En typisk dag så brukar jag börja kl.10 och slutar kl.15. Stannar kvar i campuset för att plugga lite och därefter blir det hemfärd. Kastar mig själv i sängen och spelar tv-spel, läser en bok eller kollar på serie. Jag har inte det här typiska studentlivet, utan jag föredrar att fokusera på det jag gillar. 

– Jag pluggar i Södertälje så det är en skillnad mellan Campus Valhalla och Campus Södertälje. I Södertälje känner man alla och har en god relation med studenterna samt lärarna. Man känner sig verkligen hemma. Till skillnaden från Campus Valhalla där man får en riktigt universitetkänsla. Man känner sig som en riktigt student där men det spelar ingen roll i vilket campus du pluggar i för alla är lika bra. Det är bara storleken på campuset som skiljer sig. 

– Det viktigaste när man kommer in i universitet är förmodligen hitta rätt vänner och hamna aldrig efter. Känn av att du är i rätt program och i rätt miljö. Man ska in med ett leende och ut med ett större leende. 

Vad har du för framtidsplaner?

– Definitivt något med ledarskap. Projektledare kanske chef över en avdelning men drömmen är att klättra upp till högsta nivån och bli VD. Jag vill bli VD över ett tekniskt företag för att jag älskar tanken om innovation och design och tekniken bakom industri 4.0. Det där är något jag vill jobba inom. Att få vara med och ta del av hur den nya teknologin skapas är något jag verkligen vill vara med om. Förstå hur utvecklingen går till och även bidra med något. 

– Det bästa med mitt blivande yrke är att jag har så oändligt många alternativ att jobba med. Det finns inget specifikt yrke utan man kan jobba med vad som helst egentligen. Du kan jobba med ditt intresse och samtidigt bibehålla ingenjörstiteln. Man kan även jobba utomlands om känner för det. Det finns inga begräsningar, det är de som är det bästa med att vara en ingenjör.

Läs mer

Industriell teknik och produktionsunderhåll 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:studentrekrytering@kth.se
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-03-24