Till innehåll på sidan

Evelina, Kemiteknik 180 hp

Evelina har avslutat Kemiteknik 180 hp och går nu masterprogrammet Kemiteknik för energi och miljö. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Evelina. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Evelina, student på Kemiteknik 180 hp

Namn: Evelina
Ålder: 24 år
Utbildning: Kemiteknik 180 hp
Från: Borlänge

Kontakta Evelina

Intervju med student

Evelina har avslutat Kemiteknik 180 hp och går nu masterprogrammet Kemiteknik för energi och miljö och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Evelina och jag läser år 4 på Masterprogrammet Kemiteknik för energi och miljö på KTH Campus, innan läste jag Kemiteknik 180 hp. Ursprungligen kommer jag från Borlänge men jag har flyttat till Stockholm för att plugga på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– När jag tog studenten efter gymnasiet så var jag inte helt säker på vad jag ville utbilda mig till, så därför hann jag med en hel del olika jobb innan jag började plugga. Jag har jobbat i butik, på förskola och jag reste även som au pair till England under en period. När jag till slut bestämde mig för att studera vidare var jag inte riktigt säker på om jag ville läsa en femårig utbildning så därför sökte jag högskoleingenjörsprogrammet inom kemiteknik.

– När jag hade läst mina tre år på högskoleingenjörsprogrammet kände jag att jag ville fortsätta på KTH och inrikta mig lite mer vilket blev mot energi och miljö, där jag just nu ska börja en kurs som handlar om elektrokemiska energiomvandlare som solceller, superkondensatorer, batterier och bränsleceller, supercoolt!

– Jag har alltid fascinerats av kemi och det var ett av mina favoritämnen i gymnasiet, så därför blev det mer och mer tydligt att jag skulle fortsätta med ett naturvetenskapligt program även på universitetet.

– När jag först flyttade till Stockholm så var jag rädd för att inte hitta bostad då jag hade noll köpoäng överallt. Jag hade tur och fick hyra en lägenhet en månad i Bromma som gav mig lite tid att hitta något mer långsiktigt. Med lite envishet genom att lägga ut annonser på blocket, facebook och instagram så blev jag tillslut inneboende på Östermalm, 5 minuter från KTH Campus! Där bodde jag i lite mer än 1 år varpå jag fick en studentlägenhet på kungsholmen.

– Jag älskar att plugga i Stockholm för att staden har så mycket att erbjuda! Man har nära till allt man kan tänkas vilja uppleva; konserter, museum och olika evenemang. Det är också en väldigt vacker stad, det finns många fina parker samtidigt som det är i stadsmiljö.

– KTH Campus är också väldigt vackert, och jag tycker att det är en inspirerande miljö att studera i, med sina pampiga byggnader! Min favoritplats på campus är borggården, som känns lite som Hogwarts.

– Under min tid på kemiteknik upplevde jag att vi hade en stor sammanhållning, eftersom vi var en mindre klass så lärde vi känna varandra väldigt bra! När vi inte pluggar har vi ibland spelkvällar eller lagar mat ihop. Nu under mastern är det mer internationellt, vi är studenter från alla världens hörn vilket är väldigt roligt.

– Att flytta från Borlänge till Stockholm var ett naturligt steg – efter min tid som au pair i London fick jag inte nog av storstadspulsen, att det blev Stockholm säger sig självt! Ett plus är att det inte är allt för långt från Dalarna så jag kan hälsa på mina nära och kära utan lång restid. Min fritid spenderar jag helst med träning, i stallet eller med vänner och familj. Jag gillar utmaningar, min senaste är att jag har tänkt springa Stockholm Marathon 2021!

– Mitt bästa tips till dig som börjar på KTH är att inte oroa dig för mycket, jag har lagt otaliga timmar på att oroa mig över saker som jag inte kan styra, som en inlämning eller en tenta som inte kändes bra. Det finns oftast möjligheter att komplettera eller skriva om tentan! Planera din tid väl, och där även återhämtning, som är väldigt viktigt för att orka med studierna.

Ett annat tips är även att under somrarna söka sommarjobb eller praktik som är relaterad till utbildningen, då får man en chans att få inblick i företag som kanske kommer blir ens framtida arbetsgivare. Jag sommarjobbade på ABB en sommar där jag fick tillämpa mina kunskaper jag lärt mig under mitt första år samtidigt som jag fick en inblick i företaget vilket var väldigt lärorikt och roligt! På det sättet kan man även få se vilka arbetsroller en ingenjör kan ha.

Hur tycker du att studentlivet är i Stockholm?

– Jag älskar att plugga i Stockholm för att staden har så mycket att erbjuda! Man har nära till allt man kan tänkas vilja uppleva; konserter, museum och olika evenemang. Det är också en väldigt vacker stad, det finns många fina parker samtidigt som det är i stadsmiljö.

– Att flytta från Borlänge till Stockholm var ett naturligt steg – efter min tid som au pair i London fick jag inte nog av storstadspulsen, att det blev Stockholm säger sig självt! Ett plus är att det inte är allt för långt från Dalarna så jag kan hälsa på mina nära och kära utan lång restid. Min fritid spenderar jag helst med träning, i stallet eller med vänner och familj.

Vad är ditt tips för den som börjar plugga på KTH?

– Mitt bästa tips till dig är att jobba på studietekniken! Den är a och o; när jag började plugga på KTH så insåg jag hur mycket förbättringspotential min studieteknik hade, och den är nyckeln till att få de resultat du vill uppnå. Ett annat tips är även att under somrarna söka sommarjobb eller praktik som är relaterad till utbildningen, då får man en chans att få inblick i företag som kanske kommer blir ens framtida arbetsgivare. Jag sommarjobbade på ABB en sommar där jag fick tillämpa mina kunskaper jag lärt mig under mitt första år samtidigt som jag fick en inblick i företaget vilket var väldigt lärorikt och roligt! På det sättet kan man även få se vilka arbetsroller en ingenjör kan ha. ​

Vad har du för framtidsplaner?

– En dröm har alltid varit att bli forskare, och den drömmen finns kvar än idag, men nu under utbildningens gång känns det som jag byter ”drömjobb” varje månad, haha. Men idag är mina ambitioner att få jobba med teknik som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Kemiteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02