Till innehåll på sidan

Kristoffer, Kemiteknik 180 hp

Kristoffer studerar Kemiteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Kristoffer, student på Kemiteknik 180 hp

Namn: Kristoffer
Ålder: 26 år
Utbildning: Kemiteknik 180 hp

Intervju med student

Kristoffer går Kemiteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Kristoffer jag är 26 år gammal och pluggar mitt tredje år på högskoleingenjörsprogrammet i kemiteknik Stockholm.

Berätta om din väg till KTH!

– Ända sen grundskolan har kemi känts naturligt för mig. Det var alltid det mest intressanta ämnet i skolan och det enda som kändes kul att plugga till. Men efter gymnasiet var jag ganska skoltrött och ville hellre testa på något annat än naturvetenskapliga ämnen. Jag hoppade mellan kurser och program under ett par år, men inget kändes rätt. Tillslut läste jag en fristående kemikurs på Stockholms Universitet, och insåg att kemi är det jag vill fortsätta med. Dock var jag inte helt nöjd med tiden på SU och ville istället gå vidare till KTH. Framförallt för att få en mer teknisk inriktning, eftersom jag hade svårt att se att en klassisk kemiutbildning kunde leda mig till rätt typ av jobb.

Hur är din utbildning?

– När jag först började på KTH hade jag egentligen inte några förväntningar alls. Nu i efterhand önskar jag att jag på något sätt tagit kontakt med någon som kunde svara på mina funderingar kring vad utbildningen erbjuder. Kemiteknik är ganska okänt för de som inte själva pluggar inom området. Jag tror att det bidrog till att jag under första terminen kände mig ganska vilsen och funderade mycket på om jag ändå valt rätt program eller inte. Men jag bestämde mig för att härda ut, och under andra terminen kändes det som allt föll på plats och jag fick en bättre helhetsbild kring vad jag egentligen pluggar till. Nu är jag inne på mitt tredje år, och jämfört med andra universitet och program är det jag pluggar nu det enda som jag faktiskt trivs med och tycker är kul.

– Det som för mig står ut mest är att alla kurser på utbildningen har en praktisk förankring. Nästan all teori som presenteras på föreläsningar följs av praktiska tillämpningar och i många fall laborationer, där du själv får använda teori i verkliga situationer. Det gör det så mycket lättare att plugga eftersom nästan allt kan kopplas till verkligheten. Dessutom är vi en ganska liten årskull, och vi läser inte några kurser med andra program. Därför slipper vi gigantiska föreläsningssalar med hundratals elever, vilket gör det mycket enklare kan få bra kontakt med lärarna.

– För mig är det lärarna som utmärker KTH mest. Jämfört med andra universitet känns det verkligen som att de bryr sig om studenterna och är väldigt tillmötesgående om du har frågor eller funderingar. Stor vikt läggs på att studenter ska få den hjälp och stöd de behöver för att utbildningen ska gå bra.

– Alla kurser i kemiteknik har för mig varit roligast, och har fått mig att inse att hårt arbete ger bra resultat. Det svåraste momentet är nog alla litteraturarbeten, mest därför jag tycker det är mycket svårt att skriva bra texter och rapporter som jag själv känner mig nöjd med.

– Brinner du för kemi och hållbarhet, och vill rikta i dig på praktiska tillämpningar av kemiområdet istället för den klassiska teoribaserade inriktningen, är kemiteknikprogrammet perfekt för dig!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Dagarna varierar en del beroende på hur många föreläsningar/laborationer jag har, men normalt sett är jag i skolan mellan 9–15. Är det tentaperiod brukar det bli betydligt mer, det blir som en vanlig arbetsdag och man kommer till skolan kring 9 och går hem när man känner att det inte går att plugga mer.

– Mitt råd till någon som funderar på att söka min utbildning är: börja med rätt attityd! Alla utbildningar på KTH kräver rätt mycket tid och intresse från din sida för att du ska få en bra studietid. Men det är också det som gör att utbildningen blir väldigt givande, eftersom du kommer lära dig så otroligt mycket. Vikten av bra studieteknik är något som många säger är nyckeln till KTH, men personligen känner jag att vad som är rätt, varierar mycket från person till person. Det är inte alls konstigt om det tar ett tag innan du hittar din teknik. Har du attityd rätt kommer allt tillslut att gå ihop.

Vad har du för framtidsplaner?

– Just nu sliter jag med frågan om jag ska läsa en master eller inte. När jag började på KTH var jag övertygad om att jag bara skulle ta en högskoleingenjörsexamen och börja jobba så snabbt som möjligt. Men nu känns det som det fortfarande finns så mycket mer som jag vill lära mig. Min dröm är att jobba med utveckling av framtidens material, förhoppningsvis inom polymerteknik där det verkligen känns som det finns potential att göra världen bättre. Så vi får se vad som händer under året!

Läs mer

Kemiteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-13