Till innehåll på sidan

Nathalie, Kemiteknik 180 hp

Nathalie studerar Kemiteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Nathalie. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Nathalie, Kemiteknik 180 hp

Fakta

Namn: Nathalie
Ålder: 24 år
Utbildning: Kemiteknik 180 hp
Från: Vara

Kontakta Nathalie

Intervju med student

Nathalie går Kemiteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Nathalie och jag är 24 år gammal. Jag studerar just nu mitt tredje och sista år på högskoleingenjörsutbildningen inom Kemiteknik. Jag är uppvuxen på en gård utanför en mycket liten stad som heter Vara. Det ligger mitt i Västra Götaland eller ”schlätta” som det kallas i folkmun. Men innan jag flyttade till Stockholm bodde jag även utanför Ludvika i några år eftersom jag jobbade på en skidort där. Just nu spenderar jag majoriteten av min tid i Stockholm eftersom det är där jag studerar. Min utbildning är på KTH Campus i centrala Stockholm och jag trivs super där!

Berätta om din väg till KTH!

– När jag tog studenten 2016 så visste jag att någon gång i livet ville jag plugga vidare. Det var bara inte rätt att göra det direkt för mig. Jag jobbade några år på ett kemilaboratorium där jag kom att börja förstå mer och mer att jag ville jobba med kemi. Båda mina föräldrar är kemister så det kom naturligt för mig att välja något liknande. Jag har alltid varit en väldigt nyfiken och funderade människa, så när valet kom om vilken utbildning jag skulle söka började jag titta mer åt ingenjörshållet. Man skulle kunna säga att en ingenjör är en teknisk problemlösare, alltså någon som får tekniken att funka eller kanske rent av utvecklar tekniken. Att då kunna kombinera detta med kemi som var mitt favvoämne lät ju som handen i handsken.  

– Jag gjorde även några skidsäsonger innan jag tillslut kände mig redo att börja plugga. Under mina säsonger fick jag möta vänner från olika städer i hela Sverige och många av dem kom från Stockholm. Så redan där började jag intressera mig för att flytta hit.

– När jag skulle välja vart jag ville börja plugga så satte jag mig med utbildningskatalogerna och började sålla. Det som var viktigt för mig var att få bo i en större stad och att lärosätet jag valde skulle ha en bra utbildning. Det landade till slut på KTH, jag hade hört mycket bra om universitetet även om jag faktiskt inte kände någon där. Innan jag flyttade till Stockholm hade jag bara varit här kanske tre gånger. Nu älskar jag att bo i Stockholm och skulle nog inte kunna tänka mig att flytta till något mindre. KTH levde även upp till min förväntningar och jag är väldigt nöjd med min utbildning.

– När det kom till att hitta boende hade jag en väldig tur – jag hade en kompis vars mamma ägde lite lägenheter i Stockholm. Så nu bor jag, min pojkvän och vår katt i en etta i centrala Stockholm. Men jag har flera vänner som fick sina boenden genom att vara inneboenden eller via Facebook. Flera har även, efter lite väntetid, fått en studentbostad, så det löser sig för alla.

Hur är din utbildning?

– Som alla ingenjörsutbildningar så har vi ett väldigt brett utbud av kurser. Men det vi fokuserar mest på är kemi, kemiteknik, miljöskydd och hållbarhet. Vi jobbar mycket i projekt och mycket är praktiskt tillämpat. När jag valde min linje så var jag inte medveten om att det skulle vara så mycket fokus på miljö och hållbarhet, men det är något jag har kommit att tycka väldigt mycket om. Det är även extremt viktigt med hållbarhet i dagens samhälle och jag planerar att skriva mitt examensarbete inom området.

– Det roligaste med utbildningen är kemitekniken och tur är väl det eftersom det är huvudämnet. Kemiteknik handlar mycket om designen och hur själva apparaturen på en kemianläggning funkar. Det kan vara dimensionering av reaktorer eller utbyten i olika kemiska processer. Det är mitt absoluta favorit ämne! Svårast för mig personligen var nog matematiken i ettan. Men eftersom jag läser mitt tredje år nu så förstår ni ju att jag klarade det. Matten var ingen omöjlighet, jag fick bara lägga ner lite extra tid på den. 

– Något som är speciellt med denna utbildning är att man inte är en så stor klass, vi är nog ungefär 20 personer som regelbundet kommer till föreläsningarna. Man får mycket kontakt med lärarna och det är lätt att fråga om extra hjälp när man inte förstår. Vi jobbar även väldigt mycket i projekt och grupper så mycket skoljobb gör vi tillsammans.  

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– När jag började på KTH så deltog jag i något som kallas för Mottagningen. Mottagningen anordnas för de nya studenterna av de ”gamla” studenterna. Där träffade jag flera av mina vänner som jag umgås med idag. Det är frivilligt att delta i Mottagningen men jag skulle rekommendera att delta i det man tycker låter kul! Aktiviteterna kan bestå av rundvandringar, tävlingar och gasquer. Det är ett lätt sätt att inte bara träffa sin nya kurskamrater utan även flera från andra program på sektionen.

– En typiskt dag för mig på KTH ser ut som så att jag är i skolan från ungefär 10 till 17. Nu i trean börjar oftast den första föreläsningen/lektionen/övningen vid 10 (skönt med sovmorgon) och håller på till 12. Sedan körs nästa lektion mellan 13 till 15. Jag brukar sitta kvar efter sista lektionen och plugga några timmar extra med mina kompisar när det behövs. Vilket det ofta gör. Det är väldigt skönt att sitta på campus och plugga i stället för hemma. Det finns flera fina studierum eller så kan man sitta i sektionsrummet som kallas för draget (dragskåpet). Dessutom är campus fyllt med olika caféer, så det går alltid att få tag på en kaffe och bulle.

– Eftersom jag ändå studerar kemi så har vi flera kurser där vi har laborationer. De dagar då vi har labb är det heldagar på kurslaboratoriet som gäller! Dagen sträcker sig från 8 till 17, så gillade man kemi på gymnasiet kommer man garanterat att uppskatta att spendera så mycket tid på kurslabbet!

– När jag inte är på campus brukar jag utforska Stockholm och på min fritid så gillar jag att klättra i någon klätterhall. En sport jag typ inte visste fanns innan jag flyttade till Stockholm. Annars brukar jag umgås med mina kompisar och spela brädspel eller gå ut och äta på någon ny spännande restaurang. Det låter klyschigt, men det bästa med Stockholm är att det alltid finns något nytt man inte har provat. På sommaren brukar vi hänga på Reimersholme och bada/sola och på vintern spenderar jag mycket tid i skidbacken. Jag har dock inte testat Hammarbybacken, utan när jag lyckats planera min tid bra har jag åkt till Åre eller Sälen.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag började plugga så visste jag inte alls vad jag ville jobba med efter detta och det var också svårt att förstå vad jag kunde jobba med. Nu efter några år så är det mer tydligt vart man kan söka jobb sedan framöver. Dock har jag inget spikat och jag håller alla dörrar öppna till slutet. Det finns för mycket att välja på för att tänka på det nu.

– Det som har lockat mig mest under utbildningen är kemitekniken och hållbarhet. Så ett drömyrke hade ju varit ett där jag kan kombinera dem två områdena tillsammans. Jag funderar även på att förlänga mina studier och kanske läsa till ett masterprogram inom hållbar produktionsutveckling. Jag tror det hade varit en intressant kombination med kemitekniken. Drömmigt hade varit att i framtiden kunna jobba som någon eftertraktad konsult eller projektledare på något företag jag gillar. Det löser sig i framtiden!  

Läs mer

Kemiteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04