Wilma, Kemiteknik 180 hp

Wilma pluggar Kemiteknik 180 hp. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Hej! Jag heter Wilma och pluggar Kemiteknik 180 hp på KTH Campus.

Jag visste inte vad jag ville göra efter gymnasiet utan jag jobbade som servitris och personlig assistent och reste lite. Jag hann även gå nästan ett år på lärarlinjen där jag en dag iakttog en kemilektion som fick mig att komma ihåg hur roligt kemi är. Dagen därpå hoppade jag av lärarutbildningen, hoppade på en mattekurs på komvux och sökte till högskoleingenjörsprogrammet i kemiteknik på KTH. Undervisningen är det som får KTH att sticka ut, enligt mig, som även pluggat på andra universitet. Vi har riktigt bra lärare och dessutom har vi många föreläsningar, laborationer och får även besöka framtida arbetsplatser. Det märks tydligt att utbildningen är anpassad efter arbetsmarknaden. På högskoleingenjörsprogrammet kan vi dessutom välja om vi känner oss klara efter tre år eller om vi vill plugga vidare för att kunna forska.

– Jag kommer själv från Stockholm så för mig är det skönt att ha nära till familj och vänner. Dessutom finns det något för alla här i Stockholm, allt från ett bra nattliv, konserter, massvis med restauranger och caféer till museer, bibliotek och stora naturreservat med bra badplatser. I Stockholm har vi även nära till eventuella framtida arbetsplatser, vilket ger stora möjligheter.

Mitt bästa tips till en blivande student är att försöka hitta en bra studieteknik som passar just dig, oavsett om det är att plugga med andra, ensam eller att gå till räknestugorna KTH erbjuder. Det som räcker allra längst här på KTH är en positiv attityd. Det kan vara kämpigt under tentaperioder, men med en positiv attityd och en bra studieteknik kommer det gå super ändå!

Utanför studierna jobbar jag just nu extra som labbassistent på laborationer i kursen Allmän kemi samt datorlaborationer. Jag går även på Spanska för ingenjörer här på KTH, vilket är kul för vi lär oss spanska för vårt framtida yrke samtidigt som jag får träffa studenter från KTH:s alla utbildningar. Utöver det försöker jag hinna träffa vänner och familj så mycket som möjligt. Då blir det främst mys framför en bra film med god mat och sällskapsspel.

I framtiden vill jag forska, gärna utomlands. Jag vet inte med vad eller var än, men jag vill verkligen forska! I somras sommarjobbade jag på ett forskningsprojekt här på KTH. Jag var på avdelningen för kemiteknik och jobbade med resursåtervinning. Mer bestämt jobbade vi med framställning av flyktiga fettsyror från mejeriproduktionsavfall. Där fick jag användning av kunskaperna från kurserna vi har läst första året, speciellt analytiska kemin. Jag fick främst hjälpa till i labbet och det var så himla kul att jag nu är säker på att jag vill forska i framtiden. Det här sommarjobbet är bara en av många olika jobbmöjligheter som KTH erbjuder under utbildningens gång.

Läs mer

Kemiteknik 180 hp

Längre intervju med Wilma

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14