Till innehåll på sidan

Wilma, Kemiteknik 180 hp

Wilma studerar Kemiteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Wilma, student på Kemiteknik 180 hp

Namn: Wilma
Ålder: 26 år
Utbildning: Kemiteknik 180 hp samt master inom Kemiteknik för energi och miljö 120 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Wilma går Kemiteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Wilma och jag är 26 år. Jag har precis gått klart högskoleingenjörsutbildningen i kemiteknik och har nu börjat på masterprogrammet i kemiteknik för energi och miljö. Jag kommer från Stockholm och bor i en liten studentlägenhet fylld med växter.

– När jag inte pluggar brukar jag träna, allt från gym till simning och klättring. Dessutom tycker jag om att cykla överallt. Annars är jag gärna med vänner, kollar tv-serier eller jobbar. Kemi är sjukt kul och därför är jag även med i kemisamfundet, där jag går på massa roliga kemirelaterade event. Jag är även politiskt intresserad och feminism är viktigt för mig.

– När jag har tid och min studentekonomi tillåter gillar jag att resa. Under nästa tentaperiod tänkte jag hälsa på min syster i Frankrike (självklart med tåg). För tentaplugga kan en ju lika gärna göra där som här.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter gymnasiet hade jag svårt att bestämma mig för vad jag ville göra och därför började jag jobba på café och som personlig assistent. Jag backpackade i Centralamerika och Asien samt tågluffade i Europa. Efter ett tag kom jag fram till att jag ville plugga till lärare. Under utbildningen fick jag titta på (auskultera, som det så fint heter) en kemilektion. Lektionen var så mycket intressantare än allt jag läst dittills att jag hoppade av lärarutbildningen direkt och sökte till kemiteknik. Tyvärr hade jag inte klarat matten i gymnasiet och fick därför gå en intensivkurs på komvux för att få behörighet.

– KTH kändes som det bästa valet då det är så välkänt, både i Sverige och internationellt, och som ingenjör verkade det enklare att få jobb än med en vanlig kandidatexamen. Dessutom har KTH ett stort fokus på miljö och hållbarhet, vilket var, och är, det jag vill arbeta med efter utbildningen. Det treåriga högskoleingenjörsprogrammet kändes lagom då jag haft sån beslutsångest innan.

Hur är din utbildning?

– Min utbildning har haft många projekt och är hela tiden kopplad till industrier och företag där en kan tänkas jobba i framtiden. Det jag tyckt varit roligast är att läsa om teknikdelen i kemi, hur kemi funkar storskaligt och inte enbart i labbskala.

– Under utbildningen har jag lärt mig hur jag själv lär mig bäst och med det vilken sorts lärare som passar mig bäst. Dom flesta lärarna har varit riktigt bra, men vissa har inte passat mig. Då har det varit skönt att en inte måste gå på föreläsningarna, utan kan plugga hemifrån. Samma gäller studieteknik, för mig tog det tid innan jag lärde mig vad som passar mig. Jag rekommenderar att lägga energi på att hitta en teknik som funkar för en själv eftersom alla lär sig på olika sätt.

– Det roligaste jag gjort under utbildningen var att skriva mitt kandidatexamensarbete i Kina. Jag var på ett universitet där i tre månader och undersökte vattenrening med ozonbehandling. Jag behövde inte betala för det utan fick ett stipendium som täckte alla kostnader. Det var emellanåt ensamt, men ändå det mest lärorika jag gjort under hela utbildningen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Innan jag började var jag rädd för att alla skulle vara extremt extroverta och festa hela tiden. Men jag lärde känna mina vänner i skolan genom att vi pluggade tillsammans. Första dagen på KTH satte jag mig bredvid en som såg snäll ut och sa hej, sen började vi umgås efter det. Vi satte oss i grupprum och löste tal på tavlan. Det gjorde att vi lärde oss mer och dessutom fick vänner på köpet. Utan andra hade jag garanterat inte klarat utbildningen lika bra.

– En av anledningarna till att jag valde att plugga i Stockholm var för att det mesta finns i närheten; restauranger, konserter, caféer och bibliotek exempelvis. Samtidigt finns massa studentliv även på KTH. Själv har jag jobbat en del på KTH, som lärarassistent och studentambassadör bland annat, på så vis har jag tagit del av studentlivet. Särskilt kul har de event som fokuserat på att informera tjejer om teknik varit, som Pepp och Tekla.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag tänker gå masterprogrammet i kemiteknik för energi och miljö här på KTH, för att sedan eventuellt doktorera (om jag inte är för trött på skolan vid det laget). Helst vill jag arbeta med något inom miljö och hållbar utveckling, något där jag kan känna att jag gjort världen lite bättre när jag går i pension.

– Om jag inte doktorerar skulle jag vilja arbeta i något sorts projekt. Det verkar vara varierande och mycket fokus på problemlösning. Jag är rädd för att tröttna på mitt framtida jobb, men i projekt verkar arbetet se så olika ut varje dag, något jag tror skulle passa mig. Annars är lärare fortfarande något jag skulle vilja arbeta som.

– Ingenjörsyrket är så brett, vilket är det jag gillar mest. En behöver inte veta exakt vad en vill göra utan kan prova sig fram lite. Oavsett vad jag jobbar med i framtiden är det viktigt för mig att företaget jag jobbar för har en bra värdegrund.

Läs mer

Kemiteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-05-18