Möjligheterna är i stort sätt oändliga

Ayanle Sheikhdahir, Demand Manager på Bluefish Pharmaceuticals AB. Högskoleingenjör inom Maskinteknik med inriktning industriell ekonomi och produktion. Master inom Industriell produktion.

Vad gör du just nu och vad innebär ditt jobb?
Samarbetar med marknaderna för att se till att prognoserna för kundbehoven stämmer. Samarbetar med supply-teamet för att se till att vi får rätt produkter i rätt tid. Inte för att låta klichéaktig men att man är spindeln i nätet där varje dag är unikt. Entrepenörsandan kommer fram, speciellt när man jobbar i ett mindre företag.

Beskriv hur en dag på jobbet kan se ut?
Möte med de olika marknaderna där vi diskuterar läget och tar fram åtgärdsplan. Återkoppling till supply-teamet. Diskussion om prioriteringar med kvalitetsavdelningen. Orderläggning för respektive produkt.

Vilken är den roligaste utmaningen med ditt jobb?
Utvecklandet av processerna är väldigt kul och utmanande. Att sätta teorin i praktik. Det är väldigt givande när man ser att förbättringarna ger resultat. Sedan är det väldigt kul att lära sig de olika myndighetsreglerna i de olika länderna. Speciellt när man jobbar med läkemedel är det förvånansvärt hur mycket det skiljer mellan länderna regulatoriskt. Det är väldigt intressant att lyssna på de lokala marknadsteamen.

Vad drömde du om att jobba med som barn?
Jag ville bli läkare. Att jobba inom läkemedelsbolag är en kompromiss då jag slipper se blod.

Berätta om din bakgrund?
Född i Somalia. Kom hit till Sverige när jag var 7 år. Förstod snabbt att jag var duktig i matematik. När jag gick i trean ville jag börja med högstadiematematik. Hade redan läst klart sexans matte. Det var sedan dess självklart att jag skulle jobba med matematik i något sammanhang. Även om jag drömde mig bort till andra yrken ibland under uppväxten. Sökte mig till just KTH på grund av det goda ryktet och chansen att lära mig om både produktion och ekonomi. Läste sedan masterutbildning och fick mitt första jobb efter examen på Astrazeneca som Supply Planner. Klockrent första jobb då jag fastnade för läkemedel och logistik. Sökte mig vidare till mitt nuvarande jobb för att utvecklas mer inom området.

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
Hur man tacklar problem. Huvudfokusen i många av kurserna var just att tackla problem i något sammanhang. Oftast i team. Det är en väldigt värdefull egenskap att ha med sig ut i arbetslivet.

Vad har man för karriärmöjligheter som ingenjör inom ditt område?
Möjligheterna är i stort sätt oändliga. Tror ingen av mina tidigare klasskamrater har liknande jobb. Alla jobbar för olika företag med olika arbetsuppgifter. Det är brist på ingenjörer och därför har man många möjligheter att hitta något som passar en och utvecklas vidare inom området.

Varför tycker du att fler ska välja ingenjörsyrket?
Från ett samhällsperspektiv behövs det flera duktiga ingenjörer för att Sverige ska kunna konkurrera med andra industriländer. Från ett personligt perspektiv så är det ett väldigt utvecklande och roligt yrke.

Vad har du själv för framtidsplaner?
Kommer nog fortsätta arbeta med logistik inom läkemedelsbranschen ett tag till. Jag trivs oerhört bra.

Läs mer

Maskinteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-30