Till innehåll på sidan

Ebru, Maskinteknik 180 hp

Ebru studerar Maskinteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Ebru. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Ebru, Maskinteknik 180 hp

Fakta

Namn: Ebru
Ålder: 23 år
Utbildning: Maskinteknik 180 hp
Stockholm: Stockholm

Kontakta Ebru
 

Intervju med student

– Ebru går Maskinteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej! Mitt namn är Ebru, jag är 23 år gammal och läser mitt tredje år på högskoleingenjörsutbildningen inom Maskinteknik med inriktningen Innovation och design, 180 hp. Jag är född och uppvuxen i Haninge söder om Stockholm och pluggar på KTH Södertälje. Som person är jag väldigt positiv och social. På fritiden tycker jag om att resa runt, träffa vänner och umgås med familjen.

Berätta om din väg till KTH!

– Redan innan gymnasiet hade jag ett stort intresse för teknik och design, därför valde jag att gå teknikprogrammet. Under sista året av gymnasiet började jag titta igenom olika utbildningar på KTH, då KTH redan var självklart för mig eftersom det var ett tekniskt universitet och jag ville bo kvar hemma i Stockholm med familjen.

– Det som var ganska svårt för mig var att välja vilken ingenjörsutbildning som skulle passa mig bäst. Jag ville bli ingenjör men jag visste inte riktigt inom vilket ämne, det jag visste var att jag ville lösa problem och kunna utveckla lösningar inför framtiden. Därför bestämde jag mig för att ta ett sabbatsår och fundera. Under tiden så jobbade jag samtidigt som jag reste runt. Efter ett år var det dags att söka, men jag visste fortfarande inte vilken ingenjörsutbildning som skulle passa mig bäst.

– Jag gjorde en del research och jämförde olika utbildningar på KTH:s hemsida. Jag har även flera ingenjörer i familjen som jag pratade med och efter flera diskussioner hemma så blev det klart för mig. Maskinteknik skulle vara det rätta valet, det lät väldigt intressant eftersom jag kunde kombinera både teknik och design, och samtidigt kunde få chansen att utveckla tekniska lösningar för framtiden.

– Idag är jag väldigt nöjd med min utbildning och det var exakt det jag ville utbilda mig till. KTH är en plats som jag vill vara på och jag är väldig lycklig över detta.

Hur är din utbildning?

– Det som utmärker Maskinteknik är att det är en väldigt bred utbildning som ger många möjligheter till olika jobb i framtiden. Vi läser grundkurser inom matematik, mekanik, programmering, material och produktion, som är typiska ingenjörsämnen. Utöver dessa grundkurser så får vi även läsa kurser så som ekonomi och hållfasthetslära. Andra året väljer vi en inriktning, antingen Innovation och design eller Industriell ekonomi som vi vill fördjupa oss i. Tredje året får vi läsa 15 hp valfria kurser, där vi får möjligheten att kombinera ämnen från andra inriktningen för att kunna få bredare kunskap i utbildningen.

– Första året var tempot ganska högt, det var väldigt svårt att kunna balansera studierna med privata livet. Det var annorlunda att studera på universitet jämfört med gymnasiet. Allt var nytt, vi behövde ta eget ansvar och verkligen lägga den tid som behövdes för att klara av studierna. Men när man hittade den rätta studietekniken så blev det mycket lättare att komma in. Ett tips till dig som söker till KTH är att hitta den rätta studieteknik som passar dig bäst för att klara av studierna. Andra året var mycket roligare, vi fick fokusera mer på våra fördjupningskurser.

– Under mottagningen erbjuds två veckors förberedande kurs i matematik, vilken jag rekommenderar starkt. Där får du chansen att repetera dina mattekunskaper innan utbildningen börjar. Det erbjuds även föreläsningar om studieteknik första veckorna. Utöver dessa, om ni behöver hjälp med matten, så finns schemalagda räknestugor som man kan gå på för att ställa frågor och få djupare förklaringar.

– Lärarna är väldigt kunniga, erfarna och hjälpsamma. De är engagerade och duktiga inom sina områden och har lärorika föreläsningar, seminarier och övningar. När de inte har möjligheten att hjälpa oss så har de även assistenter på plats som oftast är äldre studenter som hjälper till.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första tiden på KTH inleds med en mottagning. Jag fick chansen att träffa nya människor som jag är väldigt nära idag. Under mottagningen så får du vara med på roliga aktiviteter och får tillfället att lära känna nya studenter och ditt campus. Ett tips till dig som ska börja studera på KTH är att inte missa dessa veckor, för att det är minnen du inte kommer att glömma.

– Dagarna på KTH kan se olika ut. En typisk dag för mig är att jag har 2 till 3 föreläsningar, men beroende på kurs kan jag även ha övningar, laborationer eller seminarier. Vissa dagar har jag föreläsningar från 8 till 17 medan andra dagar kanske bara en.

– Stockholm är en stor stad där mycket händer, en storstad med alla sina fördelar. Det finns massor av olika aktiviteter, allt från fester med sektionen till spelkvällar. Det anordnas även tentapub efter varje tentaperiod för att fira att tentaperioden är över.

– KTH Södertälje har en ny och fräsch studiebyggnad med stora utrymmen med studieplatser och många grupprum. Det är ett litet campus där det är lätt att lära sig känna de flesta, vilket jag tycker är en fördel då vi har en sammanhållning med studenter i andra årskurs och program som hjälps åt eller frågar frågor vid behov.

– Mina tips till blivande studenter är att ta ett stort ansvar redan från början av studierna och planera tiden. Hitta vänner som du kan umgås och studera med, vilket kommer att göra skolan till en roligare plats. Försök att hitta rätt studieteknik för att underlätta lärandet. Studera på KTH är det bästa valet jag gjort, man utvecklas och träffar så fina människor som man är väldigt nära och skapar minnen med.

Vad har du för framtidsplaner?

– Vad jag ska jobba med efter examen är jag inte helt säker på. Min utbildning är ganska bred och jag kan jobba inom flera olika branscher eftersom det finns en efterfrågan av ingenjörer inom Maskinteknik.

– Arbeten som designingenjör eller konstruktör lockar mig mest. Men på sista tiden har jag även fått ett intresse för projektledning och skulle gärna vilja få chansen att leda projekt i framtiden. Jag kan även välja att fortsätta bygga på min utbildning genom att läsa ett masterprogram och specialisera mig inom ett specifikt ämne.

– Det bästa med en examen från KTH är att man inte behöver oroa sig. Ingenjörer inom Maskinteknik har så många dörrar öppna inför framtiden, man har även möjlighet att jobba utomlands.

Läs mer

Maskinteknik 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04