Till innehåll på sidan

Kim, Maskinteknik 180 hp

Kim studerar Maskinteknik 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Kim, student på Maskinteknik 180 hp

Namn: Kim
Ålder: 29 år
Utbildning: Maskinteknik 180 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Kim går Maskinteknik 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Kim, är 29 år gammal och läser mitt tredje år på högskoleingenjörsutbildningen inom Maskinteknik (180 hp). Jag kommer från Stockholm och bor i Haninge söder om Stockholm tillsammans med min fästmö och våra två små katter.

– Som person är jag väldigt social och tycker om att lära känna nya människor. Jag är också väldigt noggrann och tänker ofta igenom ett beslut innan jag tar det. På fritiden tycker jag om att träffa vänner, läsa böcker, träna och att investera i aktier.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag läste ett yrkesprogram på gymnasiet och var väldigt skoltrött sista året, så jag hade egentligen inga planer på att läsa på universitet efter att jag tog studenten. Istället valde jag att arbeta och skaffa mig värdefulla kontakter och arbetslivserfarenhet, vilket jag tror att jag kommer ha stor nytta av i framtiden. Eftersom jag alltid har varit intresserad av teknik och hur saker fungerar så tyckte jag att ingenjörsyrket lät intressant. Valet föll naturligtvis på KTH eftersom skolan har ett väldigt gott anseende. Dessutom har jag har flera vänner som har studerat här inom olika fält och de har alla varit nöjda med sin utbildning.

– Eftersom jag läste ett yrkesprogram på gymnasiet så behövde jag läsa in den särskilda naturvetenskapliga behörigheten för att ens kunna komma in på programmet. Det tog ungefär 1,5 år då jag arbetade heltid samtidigt. Jag var 27 år när jag påbörjade mina ingenjörsstudier vilket jag tror var bra för mig då jag har fått ett mer ansvarsfullt och holistiskt tankesätt vad gäller mina egna studier. Samtidigt känner jag att KTH är en plats som jag faktiskt aktivt valt att vara på och har kämpat för att komma till.

Hur är din utbildning?

– Maskinteknik är en klassisk ingenjörsinriktning som har ett fokus på mekanik samtidigt som vi läser kurser inom produktion, produktutveckling, programmering, el- och styrteknik, energiteknik samt givetvis matematik. Utöver dessa typiska ingenjörsämnen läser vi också kurser inom management och ekonomi vilket jag tycker gör programmet väldigt brett. Under andra året väljer man en av inriktningarna Industriell ekonomi och produktion eller Innovation och design och under det tredje året har man även 15 hp valfria kurser.

– Det är höga krav som ställs på oss som studenter och tempot är högt, framförallt i början, så det är viktigt att lägga den tid som behövs på studierna. Det kan vara en bra idé att inte ha något extrajobb under första året så du kan lägga fullt fokus på studierna. Stöter jag på problem eller inte förstår ett koncept fullt ut så kan jag alltid fråga lärarna som gärna tar sig tid att förklara. Dessutom finns det bra stöd att få i form av mattestugor och Funkastöd, vilket innebär att man kan få kompensatoriskt stöd under exempelvis en tentamen om man har en har funktionsnedsättning.

– Under introduktionsveckorna så ges det även en frivillig förberedande kurs i matematik vilken jag rekommenderar alla att gå då det är ett bra tillfälle att fräscha upp sina kunskaper innan utbildningen börjar på riktigt. Kursen ger också en bra grund inför de första matematikkurserna som många tycker är tuffa.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första tiden på KTH inleds med mottagningsveckorna som är fullspäckade med aktiviteter vilket är ett bra tillfälle att lära känna dina nya klasskamrater. Du kommer också i kontakt med sektionen som anordnar olika aktiviteter såsom pubar och middagar. Sektionen verkar också för att vi ska ha en så bra tid som möjligt på KTH genom att bidra till att utveckla kvaliteten på utbildningen.

– Vårt campus KTH Södertälje är bara två år gammalt så det är väldigt fräscht och det finns många grupprum att sitta och studera i. Dessutom är det ett ganska litet campus så sammanhållningen är bra mellan oss studenter på alla olika program och många hjälper gärna till bara man frågar.

– En typisk dag för mig kan vara att jag sätter mig på pendeltåget, kollar igenom lite föreläsningsanteckningar och tar en kaffe på vägen till skolan. När jag sedan kommer fram så kanske det är föreläsning eller laboration och efter det är det dags för lunch tillsammans med klasskamraterna. Efter lunch har jag kanske ytterligare en eller två föreläsningar innan det är dags att åka hemåt igen. Under tentaperioder är det mycket intensivt pluggande, då sitter jag hela dagarna och löser gamla problem samt går igenom alla specialfall och problem som läraren har tagit upp under kursens gång.

– Mitt råd till dig som funderar på att söka högskoleingenjörsprogrammet inom Maskinteknik är att våga ta chansen! När du sedan kommer in så försök hitta vänner som du trivs med – bra studiekamrater är en av dem viktigaste faktorerna för framgångsrika studier tillsammans med god självdisciplin, enligt mig.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter min utbildning så skulle jag helst vilja arbeta på ett stort globalt företag och lösa olika problem tillsammans med andra människor. Eftersom jag har valt inriktningen Industriell ekonomi och produktion så tror jag att det kommer finnas jobb inom många olika branscher. Alternativt så väljer jag att bygga på min utbildning med ett av alla masterprogram som finns på KTH för att bli mer specialiserad inom något intressant område.

Läs mer

Maskinteknik 180 hp​

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-05-30