Jag har alltid på något sätt velat hjälpa människor

Anna, läser högskoleingenjörsprogrammet inom medicinsk teknik i Flemingsberg.

Varför läser du medicinsk teknik?
– Jag var på ett evenemang på Lunds tekniska högskola för att titta på olika utbildningar och fastnade för deras motsvarighet till KTH:s civilingenjörsutbildning i medicinsk teknik. Men jag kände att det var lite långt att läsa fem år och mer lagom med en treårig utbildning. Det finns inte i Lund, men det finns här på KTH.

Har du något särskilt intresse som ledde dig till utbildningen?
– Jag har alltid varit ganska kreativ, och gillat att pyssla och snickra. Men jag var helt inställd på en annan utbildning tidigare. Först arkitektur och sen miljö och energi, men medicinsk teknik kändes mer rätt. Jag har alltid på något sätt velat hjälpa människor och underlätta vardagen för folk.

Hade du någon större koll på KTH innan du började här?
– Jag flyttade upp helt själv en vecka innan utbildningen startade utan att känna någon. Jag hade aldrig ens besökt KTH när jag kom hit första dagen. Det var nervöst och spännande, och jag hade ingen aning om hur det skulle bli. Första dagen var det många spridda tankar och mycket att ta in. Men det kändes ändå rätt från början.

Vad tycker du om utbildningen?
– Just nu är det mycket grunder i programmering och matte. Men vi har ändå fått läsa lite medicinsk teknik och fått inblick i vad vi kan göra när vi är färdigutbildade. Mest spännande är nog kurserna i medicin och medicinsk teknik. Det är så annorlunda mot det jag läste i gymnasiet. Jag hade exempelvis inte biologi där. Matte och ellära är väl lite liknande, men ändå annorlunda.

Hade du några fördomar om KTH innan du började?
– Först tänkte jag på namnet, jag menar Kungliga tekniska högskolan. Jag trodde att det kunde vara lite snobbigt, men fördomen försvann ganska fort. Studenterna kommer från olika bakgrunder och man kan vara sig själv här.

– Jag kom också direkt från gymnasiet och var lite rädd att det skulle bli svårt med studierna. Men allt har gått bra, för med rätt inställning brukar det mesta lösa sig.

Vad är den största skillnaden mot gymnasiet?
– Det blir lite annorlunda med ett fåtal kurser varje gång, jämfört med nio kurser och flera grejer varje vecka i gymnasiet. Det är skillnad när man ska plugga inför en sluttenta, jämfört med när man pluggade inför prov på gymnasiet.

Hur hittade du bostad?
– Jag har haft tur som direkt fick en nybyggd etta som annonserades ut i Flemingsberg. Det är bra att bo här: lugnt, skönt och nära. Det är student- och ungdomslägenheter. Jag har kompisar som bott i olika korridorsrum. De har sagt att det nog inte riktigt är min är stil, så jag är glad att har fått en egen lägenhet.

Vad tycker du om Stockholm?
– Det är klart större än Lund och Malmö. Jag kommer från Åkarp, som ligger däremellan. Det finns mycket att göra här och det är nära till naturen. Något negativt är väl att folk alltid stressar i tunnelbanan, trots att tågen går hela tiden. Jag hittar på en del grejer på helgerna i stan och gillar att gå på museer. Utbudet är verkligen större här än i Skåne.

Vad tycker du om lärarna?
– De är bra. De flesta känns engagerade och vill att man ska klara sig. Framför allt vill många lära ut, och det är viktigt.

Har du något bra tips för att man ska trivas på KTH?
– Ha en öppen inställning. Även om allt inte känns rätt från början får man ge det ett tag, för förhoppningsvis släpper det då. Sen är det jätteviktigt att prata med folk. Man är aldrig ensam i sin situation om olika ämnen känns svåra. Vi har en bra gemenskap och det är viktigt att hjälpas åt.

Läs mer

Medicinsk teknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-01-08