På KTH kan man kombinera renodlat studentliv med storstadsliv

Albin har läst kandidatutbildningen Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp. För vidare fördjupning inom fastigheter valde han sedan att studera vidare på masterprogrammet Fastigheter och byggande.

Varför har valde du kandidatutbildningen Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling på KTH?
Det fanns en liknande utbildning i min hemstad Karlstad, men Stockholm lockade. Istället för att bo hemma, spara pengar och ta körkort, tog jag chansen att växa och få stå på egna ben. Efter pendlande beslutsångest kom jag fram till att KTH var förstahandsvalet. Mitt livs bästa val hittills. Att det blev just denna utbildning berodde dels på mitt intresse för fastigheter, och dels på att jag ville ha breda karriärmöjligheter inför framtiden.

Vad är utmärkande för utbildningen Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling?
Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling ger en bra spetkompetens inom fastighetsjuridik och fastighetsekonomi. Eftersom du väljer inriktning först inför det tredje året så måste du inte veta exakt vad du vill bli då du börjar på utbildningen. Du hinner med andra ord få en bra inblick i utbildningsmöjligheterna!

Hur ser de internationella möjligheterna ut på programmet?
KTH samarbetar med hundratals välkända och prestigefyllda universitet världen över, så det finns ett enormt utbud.

Motsvarar kandidatutbildningen dina förväntningar och är det något du skulle vilja förändra?
Jag hade väldigt höga förväntningar på utbildningen. Men jag hade även höga förväntningar på KTH eftersom det är ett omtalat och prestigefyllt universitet. Så att kunna säga att utbildningen har levt upp till mina förväntningar känns jättekul. Några få kurser hade man dock kunnat byta ut.

Vad var roligast under din utbildning?
De roligaste kurserna var utan tvekan de under vårterminen i årskurs två. Det är också positivt att man under varje termin bygger vidare på den kunskap man fått från tidigare kurser. På så sätt går man successivt djupare in i ämnena. Exempelvis läser man juridisk översiktskurs under det första året och allmän och speciell fastighetsrätt under det andra året.

Vad finns det annars för hjälp att få med studierna?
Vår studievägledare var fantastisk och hjälpte oss studenter med det mesta. Oavsett om man behöver göra en individuell studieplan eller vill ha hjälp med att strukturera sina studier. Men allra bäst stöd får jag fortfarande från mina klasskamrater, vi håller alltid ihop och stöttar varandra!

Var det bra sammanhållning inom programmet?
Ja, det var riktigt härlig stämning. Klassen var betydligt mindre i jämförelse med många andra program på KTH vilket gav en väldigt bra sammanhållning. Vi hade en intern facebookgrupp där vi delade med oss av anteckningar och ställde upp om någon hade missat något på föreläsningen. Folk är i allmänhet väldigt sociala på universitet och högskolor. Det blir en öppen atmosfär när man hänger på samma ställe och ägnar sig åt samma sysselsättning under en längre tid.

Är det lätt att lära känna nya människor?
Studenttiden blir vad man gör den till. Engagerar man sig inom sin sektion, kåren eller något av de många projekt som finns på KTH så kommer man att få ett fartfyllt studentliv och träffa många underbara människor. Personligen har jag även lärt känna många nya vänner även utanför skolan. Myten om att stockholmare inte släpper in utbölingar är en ren och skär lögn.

Kan du säga något mer om studentlivet och campusmiljön på KTH?
Trots att KTH ligger mitt i Stockholm, som inte har ryktet att vara en klassisk studentstad, så finns ändå studentkänslan på campus. Jag ser det bara som en fördel att man när som helst kan välja mellan att vara i studentbubblan eller kliva ut i den ”riktiga världen”. Oavsett om det är det renodlade studentlivet man vill åt, eller känslan av att bo i en stor stad, så får man båda på KTH.

Har du något drömjobb efter utbildningen?
Ett spännande alternativ skulle vara att jobba inom statens och kommunernas fastighetsutvecklings- och markexploateringsverksamheter. Ett annat alternativ skulle vara att jobba med fastighetsvärdering på ett konsultföretag. Lyckligtvis har jag fortfarande god tid på mig att klura på den saken.

Läs mer

Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-30