Till innehåll på sidan

Gabriel, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Gabriel studerar Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Gabriel. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Gabrial, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Namn: Gabriel
Ålder: 23 år
Utbildning: Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp (tidigare Byggteknik och design 180 hp)
Från: Halmstad

Kontakta Gabriel

Intervju med student

Gabriel går Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Gabriel och jag är 23 år gammal. Sommaren 2017 så flyttade jag upp till Stockholm från Halmstad för att börja studera. Efter tre år i Stockholm, och på KTH, så har jag nu tagit en examen från Byggteknik och design 180 hp. Under de tre åren har jag lärt mig mycket och haft väldigt roligt, men framförallt så öppnades mina ögon för det jag vill hålla på med i framtiden. Det blev tydligt för mig i början av mitt tredje år att jag vill hålla på med Fastighetsutveckling/Fastighetsekonomi i framtiden, och därför var valet ganska självklart att fortsätta studera efter min examen. Jag trivdes även väldigt bra på KTH och hade hört väldigt mycket positivt om de utbildningarna på skolan som riktar sig åt det området. Så nu läser jag kandidatutbildning inom Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter studenten var jag, som många, väldigt osäker på vad jag ville hålla på med. Dock så var jag säker på att jag ville fortsätta läsa en teknisk utbildning. Detta ledde till att jag tog ett sabbatsår där jag hade möjligheten att läsa till en mattekurs, fundera över vart och vad jag ville läsa samt göra lite andra roliga saker. Under denna tid reflekterade jag på vad som intresserade mig under min tid på gymnasiet. Det som jag alltid kom tillbaka till var en kurs som innehöll samhällsbyggnad, vilket fick mig att kolla vad det fanns för alternativ inom det området. Efter lite efterforskning om vad det fanns för högskole- och universitetsutbildningar som var kopplade till området, så kom jag fram till att Byggteknik och design var en passande utbildning. Den var endast 3 år och inte 5 år, vilket var bra då jag inte var helt säker om det var rätt område för mig. När jag sedan såg att KTH erbjöd utbildningen så blev valet självklart, både för att skolan har ett bra rykte men även för att Stockholm lockade mig. Nu efter min examen, och mina tre år på programmet, så hade jag kunnat säga att jag ångrar mitt beslut och att jag borde ha valt något annat. Detta skulle dock inte vara sanning då jag under min tid på programmet har lärt mig väldigt mycket nytt, men framförallt hittat till kandidatprogrammet inom Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling vilket känns som rätt utbildning för mig.

– Ett problem som uppstod för mig, och för de flesta andra som väljer att flytta till Stockholm för att studera, var boendesituationen. Det löste sig dock för mig genom att jag till en början fick jag bo hos en kompis innan jag kunde lösa en egen studentlägenhet. Till alla er som funderar att flytta till Stockholm så rekommenderar jag er att redan nu ställa er i SSSB:s bostadskö.

Hur är din utbildning?

– Jag är väldigt nöjd med min utbildning än så länge. Efter tre år på Byggteknik och design så kan jag säga att utbildningsnivån är hög och håller den standard jag förväntande mig när jag sökte. Samma sak gäller utbildningen inom Fastighetsutveckling som jag nyligen påbörjat. Dock så är inte allt perfekt, men fördelen är att administrationen konstant arbetar med feedback från studenter för att utveckla de områden som fungerar mindre bra. Självklart så har inte allt jag läst intresserat mig, däremot så har jag samtidigt fått upp ögonen för områden som inte intresserat mig tidigare. Stundtals så har utbildningen varit utmanande och tidkrävande, vilket jag speciellt märkte när jag var ny då tempot var annorlunda från gymnasiet. Dock så upptäckte jag snabbt att det blev roligare att studera om man gjorde det tillsammans med andra, och det kändes även som jag förstod saker lättare. Så om det är något du som läsare ska ta med dig från detta så är det att studera tillsammans med andra, det blir roligare så.

– En rolig grej med KTH är även möjligheten att åka på utbyte. Detta tack vare att skolan har många samarbeten med skolor i andra länder vilket ger en möjligheten att åka på ett utbyte till länder som Singapore, USA eller Australien. Jag har dock inte varit på något utbyte än, men ser möjligheten att göra det i en senare del av min utbildning.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Något som jag hört, är att många tror att det inte finns ett studentliv i Stockholm. Men efter mina tre år på KTH, och i Stockholm, så kan jag definitivt säga att det finns ett studentliv om man vill ha ett, och vill man inte det så ger Stockholm en alla möjligheter att göra något annat vid sidan av sina studier. Att flytta till en ny stad är spännande men kan för många, mig inkluderat, även vara lite obekvämt då man lämnar sitt gamla liv bakom sig. Dock så blir man varmt välkomnad till sin nya utbildning via mottagningen som varje sektion (studentförening för det specifika programmet man läser) årligen anordnar för de nyantagna. Att vara med under mottagningsveckorna är den perfekta möjligheten att hitta nya kompisar och bli introducerad till studentlivet i Stockholm, så jag rekommenderar starkt att vara med så mycket som möjligt under de veckorna. Något annat jag rekommenderar är att engagera sig i det som man tycker är intressant. För på det sätter så träffar man personer som har samma intressen som en själv, vilket är ett perfekt sätt att få nya vänner.

–Tack vare det starka studentlivet på KTH så kan man både engagera sig i saker inom sin egen sektion t.ex. vara med i spexet eller någon annan förening, eller så kan man engagera sig i kårens olika föreningar. Jag själv har bland annat spelat amerikansk fotboll i KTH Royals, arbetat med THS Armada samt nu är jag bland annat med i spexet på S-Sektionen. Så det finns definitivt ett studentliv på skolan och det är ett perfekt sätt att lära känna många olika personer med olika bakgrunder.

– En typisk dag för mig som student på KTH kan variera en del, men oftast så innebär det att man på morgonen har föreläsningar för att på eftermiddagen ha övningar inom det man lärde sig på förmiddagen. Utöver det så ligger stort ansvar att studera på en själv. Finns det tid över så brukar jag även umgås med kompisar eller träna. Ett tips för framtida studenter är att planera sina studier i förväg så att man alltid är i fas och inte blir allt för stressad när tentorna väl kommer.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har cirka tre år kvar på min utbildning så en bit kvar tills jag lämnar studierna. Dock så ser jag mig själv arbeta inom Fastighetsekonomi eller Fastighetsutveckling i framtiden. För mig verkar det vara en spännande och rolig bransch där jag har möjlighet att påverka många människors vardag. Exakt vart jag hamnar, det återstår att se.

Läs mer

Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04