Till innehåll på sidan

Marcus, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Marcus studerar Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Marcus. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Marcus, student Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Namn: Marcus
Ålder: 20 år
Utbildning: Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp
Från: Ludvigsborg

Intervju med student

Marcus går Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Marcus jag är 20 år gammal och läser just nu mitt andra år på programmet Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling här på KTH. Jag kommer ursprungligen från en liten by i mellanskåne som heter Ludvigsborg, men har nu bott i Stockholm i lite mer än ett år.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har haft drömmen om att bli mäklare de senaste tre-fyra åren, och det föll sig därför ganska naturligt att jag började jämföra utbildningar tidigt. För att vara exakt, andra året på gymnasiet. Jag upptäckte då att de flesta mäklarutbildningar i Sverige är ganska lika, det var bara KTH som erbjöd en bredare utbildning och med möjlighet att få kunskaper inom både Fastighetsutveckling och Fastighetsförmedling för att sedan välja inriktning.

– Jag kunde därför valt att plugga i Malmö, men just på grund av att utbildningen är så mycket bredare föll valet på just KTH. Dessutom såg jag chansen att få stå på egna ben och många nya möjligheter och äventyr som väntade i Stockholm. KTH har också många och nära kontakter med arbetslivet vilket man snabbt märker under sina första dagar på campus.

– Till skillnad från många andra valde jag att inte ta paus från studierna utan jag fortsatte direkt efter studenten. Det kändes enklast då man redan var inne i det och jag såg det som en möjlighet att bli klar med skolan snabbare jämfört med att behöva gå tillbaka efter 1–2 års paus. Boendesituation löste jag ganska enkelt för mig då jag hittade en annons på Blocket, vilket ledde till att jag var inneboende i 6 månader tills att jag lyckades få ett kontrakt till en egen lägenhet.

Hur är din utbildning?

– Som jag nämnde tidigare är programmet väldigt brett och man får lära sig många olika saker. Ekonomi, Juridik, Statistik, hur man räknar på en investering bl.a. Tillsammans med att föreläsningarna ofta gästas av personer från arbetslivet ger det en helt ny synvinkel på ämnet och som student känner man sig eftertraktad på arbetsmarknaden.

– Det som varit svårast hittills var just i början av årskurs 1, hur mycket man skulle plugga per dag/i veckan, men också hitta den studieteknik och rutin som funkar bäst för en själv. Det var också lite mer matematik på programmet än jag förväntade mig. Det roligaste har varit framförallt kurserna och lärarna, blev positivt överraskad av hur intressanta kurserna var. Plus att det finns goda möjligheter till utbytesstudier på många skolor runtom i världen om det är något man vill.

– Om du nu läser det här och försöker välja, gå efter magkänslan och det program som erbjuder kurser som intresserar dig och framförallt, våga flytta. Boende löser sig på ett eller annat sätt, men framförallt så kommer du växa som person väldigt mycket. Det är värt det!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– De två första veckorna som vi kallar mottagningsveckorna var de mest intensiva men också de roligaste. Det var där man fick lära känna alla på sektionen och de i sin klass och såklart fanns det ett fullspäckat schema med aktiviteter och lunchföreläsningar med arbetslivet. Möjlighet fanns också att läsa en introduktionskurs i matematik som repetition.

– En typisk dag för mig på KTH består av en eller två föreläsningar och eventuellt någon form av övning eller seminarium. Det är också under övningar och seminarium man har chans att lära känna nya människor då man interagerar i grupp eller i diskussioner. Den typiska lunchen består av en matlåda, eller om man känner för att lyxa till det, en lunch på någon av restaurangerna eller caféerna som finns runtom på campus. Det går också bra att, antingen själv eller i grupp, sitta och studera i biblioteket där det finns många bra sittplatser.

– Studentlivet erbjuder något för alla att vara medlem i och det sker aktiviteter, fester, evenemang etc varje vecka i princip. Det går såklart alldeles utmärkt att inte delta i något om man inte vill eller känner för det, möjligheten finns i alla fall för alla studenter att hitta sin grej för att släppa tankarna på tentor för en stund.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag nämnde tidigare att jag har haft en dröm om att bli mäklare de senaste tre-fyra åren. Drömmen började när jag för första gången såg Million Dollar Listing New York på TV och sen läste Fredrik Eklunds första bok. Jag blev så fascinerad och inspirerad av deras arbete och hans historia att jag där och då bestämde mig för att jag också ska bli mäklare. Mitt val av yrke och utbildning var också till stor del för att jag vill ha ett aktivt yrke där varje dag bjuder på något nytt och nya svåra utmaningar att tackla. Jag trivs helt enkelt med många bollar i luften. Jag tycker också det är lite tråkigt att sitta still och skulle därför inte klara av ett vanligt kontorsjobb.

Läs mer

Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-05