Till innehåll på sidan

Leonardo, Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Leonardo studerar Informations- och kommunikationsteknik (ICT Bachelor) 180 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Leonardo. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Leonardo, student på Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Namn: Leonardo
Ålder: 24 år
Utbildning: Informations- och kommunikationsteknik (ICT Bachelor) 180 hp
Från: Florens, Italien

Kontakta Leonardo

Intervju med student

Leonardo går Informations- och kommunikationsteknik (ICT Bachelor) 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej, jag heter Leonardo, är 24 år och kommer från Florens, Italien. Jag läser mitt första år på Bachelor of science-programmet inom ICT, kort för Information and Communication Technology. Jag växte upp i Italien och jag har alltid älskat matematik och fysik, idén om att kunna uttrycka verkliga scenarier på papper och rita grafer och tabeller lockade mig.

– Jag gick på en liten gymnasieskola utanför Florens och där pluggade jag ett program inriktat mot avancerad matematik och fysik. Under gymnasiet hade jag den otroliga möjligheten att åka till USA, delstaten Washington, i West Richland. Roligt faktum, det var nära Hanford Site där den första fullskaliga plutoniumproduktionsreaktorn i världen byggdes. Under året lärde jag mig mycket om andra kulturer men mest om mig själv. På ett sätt väckte jag en sida av mig själv som jag inte kände förut. Stor passion, stort engagemang och en stor vilja att lära mig nya saker och vara den som är ansvarig för min framtid.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH började efter att jag kom tillbaka från USA. Jag ville åka till ett annat land för att lära mig nya saker och få inspiration från nya idéer. Efter två år på universitet i Italien bestämde mig för att jag ville förverkliga den drömmen. Jag avslutade mina studier och började jobba för att spara pengar. Senare flyttade jag till Sverige, började jobba och plugga svenska för att förbättra mitt högskoleprovsresultat. Efter två års väntande i kö klarade jag i år äntligen att komma in på KTH.

– Varför valde jag KTH och Sverige? KTH är ett av de bästa universiteten inom IT-sektorn i hela världen och Sverige har stadigt utvecklat och investerat resurser för att bedriva avancerad forskning inom området. Dessutom erbjuds mitt program på engelska vilket ger möjlighet att ansöka till masters i andra länder och växa ytterligare.

– Att flytta till Stockholm på egen hand utan att känna någon var svårt, särskilt när det gäller att hitta ett jobb och lägenhet. Jag hittade min första lägenhet genom Blocket och jag hade inga höga förväntningar. Jag behövde bara hitta en billig plats att bo. Senare efter att ha blivit bekant med några människor hittade jag mitt andra boende där jag fortfarande bor, tack vare en vän till mig. Som ett allmänt råd skulle jag rekommendera det enklaste alternativet i början (både Blocket och Facebookgrupper är en bra lösning) och senare genom vänner börja sprida ordet. Förr eller senare kommer ett riktigt bra boende att dyka upp! Ha tålamod och fortsätt leta, det är nyckeln.

Hur är din utbildning?

– Med ett ord: fantastisk! Den är allt jag förväntade mig och mer. Jag hade stora förväntningar och de blev mer än uppfyllda ur alla synvinklar. Det handlar egentligen inte om att plugga, för idag kan alla plugga ämnen med en internetanslutning, dock handlar det om strukturen, folket och det ständiga skapandet. Om det är något du undrar finns det alltid någon att fråga. Om du behöver hjälp finns det en person för det och så vidare. Föreläsningarna är välstrukturerade, lärarna är väldigt vänliga och är där för att verkligen se till att du förstår vad du behöver för att lyckas i dina studier.

– När du går runt på campus finns det ett surr i luften: idéer skapas och diskuteras, värden förstärks och framsteg görs, inte bara för universitetet och studenterna utan för mänskligheten. Studenter och lärare från hela världen möts på samma plats för att skapa något tillsammans. Du har också möjlighet att ansöka om utbytesstudier i alla dessa länder och utöka dina horisonter. En sak som jag skulle rekommendera nya studenter är att verkligen inse varför ni vill studera och vad som motiverar er. Infrastrukturen finns där, men det måste vara du som pluggar och lägger den tid man behöver för att bli framgångsrik, och eftersom alla är olika kan du behöva investera mer tid i början. Vara inte rädd och kämpa på!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Hittills har det varit underbart! Jag hade ingen aning om Mottagningen i början av skolåret strax före föreläsningarnas början. De första två veckor umgås du med andra studenter från utbildningen på aktiviteter och får lära dig hur universitetet är strukturerat. Studenterna från högre årskurser är där för att hjälpa dig på olika sätt och du får träffa alla andra studenter. Som ett råd: försök att delta i dessa aktiviteter eftersom det kommer att ge dig möjligheten att träffa och lära dig om mer dina klasskamrater från ett nytt sätt.

– Under en typisk dag på KTH går jag på föreläsning på morgonen och på eftermiddagen pluggar jag på egen hand, gör övningar kring vad vi gick igenom och om det behövs går jag över föreläsningarna igen. De flesta veckorna försöker jag delta i evenemang som organiseras av olika organisationer på KTH, allt från extra föreläsningar, diskussioner eller workshops. Alla dessa aktiviteter ger mig chansen att träffa nya människor och jag får börja vänja mig vid alla företag och idéer som finns just nu. Två gånger i veckan försöker jag också idrotta eftersom det är bra att hitta en balans mellan studier och fysisk aktivitet.

– På KTH finns många grupper som erbjuder massa olika aktiviteter. Som ett råd skulle jag säga att delta i de aktiviteter som du tycker är mest intressanta. Genom att göra det hittar du vänner och människor med intressen som liknar dina. Jag tror att det är en viktig del för att lyckas med sina studier: hitta en grupp människor som inspirerar dig och som du kan inspirera, då skapas en positiv cirkel.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter mina studier skulle jag vilja arbeta med något som kan påverka så många människor som möjligt. Jag skulle vilja ha mitt egna företag och utveckla något som kan vara riktigt användbart. Det som är bra med mina studier är att det ger mig möjligheten att i princip välja mellan vad jag vill. Ämnet är så brett och så avgörande i dagens samhälle att du kommer att ha svårt att inte hitta ett jobb. Företag står bokstavligen på kö utanför porten till universitetet redo att fånga dig.

– Det finns så många möjligheter att det är svårt att säga vad jag skulle vilja göra, en av mina drömmar sedan jag var barn är att bli en astronaut. Det område som jag annars tycker är mest intressant är AI. Det är väldigt hett just nu och det är något många arbetar mot: att kunna skapa något som kan tänka och analysera som vi gör men med mycket större möjligheter när det gäller kapacitet att processa och lagra data. Möjligheterna finns, det är upp till oss studenter att arbeta hårt och uppnå det som engagerar oss mest.

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknik (ICT Bachelor) 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-10-05