Datateknik, civilingenjör 300 hp

Vill du vara med och påverka samhället? Leda utvecklingen av framtidens datoranvändning, virtuella miljöer och smarta robotar? Datateknikprogrammet på KTH ger dig breda karriärmöjligheter inom alla
branscher där datasystem är viktiga för verksamheten. Det kan handla om allt från kultur, finans, handel eller vård till mer traditionella tekniska områden inom industrin. Efter examen väntar kreativa och varierande arbetsuppgifter som exempelvis design och utveckling av produkter, undervisning eller konsultverksamhet.

Datateknik 300 hp

Om utbildningen

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Ämnesområde: IT och Datateknik
Möjlighet till utlandsstudier: Ja, läs mer
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm

Behörighet och antagningspoäng

Särskild behörighet:
Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Särskild behörighet genom äldre gymnasiekurser
Mer om behörighet
Antagningspoäng HT-15:
BI: 20.00, BIEX: 19.79, BII: 20.02, HP: 1.55

Ansökan öppnar: 15 mars
Ansökan stänger: 15 april
Öppet hus på KTH: 3-4 april
Antagningsbesked 1: 12 juli
Sista svarsdag: 29 juli
Antagningbesked 2: 3 augusti
Obligatoriskt upprop: 15 augusti
Programstart: Slutet av augusti

Datateknik 300 hp

Datateknikprogrammet lägger fokus på datavetenskap och mjukvarukonstruktion. Alltså inte på själva datorerna vilket man kanske kan tro av namnet. Under utbildningen lär du dig problemlösning med både teknik och användare i fokus.

Som student får du ta del av KTH:s världsledande forskning inom datalogi som tillsammans med matematik utgör utbildningens kärna. Du behöver inga förkunskaper i programmering, vi börjar från grunden. Du lär dig också hur system kan designas för att passa olika typer av användare, organisationer och användningsområden. Problemlösning med hjälp av algoritmer och datastrukturer börjar vi tidigt med och för varje årskurs får du mer avancerad träning. Mot slutet av utbildningen kan du specialisera dig inom teoretiska analyser eller praktiska tillämpningar som simulering, dataanalys eller interaktiva system.

Parallellt under hela utbildningen läser du kompletterande ämnen som företagsorganisation, kommunikation och hållbar utveckling. I slutet av tredje året gör du ett kandidatexamensarbete. Fjärde och femte året följer du det masterprogram du har valt och avslutar med ett större examensarbete.

Som student får du ofta nära kontakt med lärarna och vanliga undervisningsformer är föreläsningar, seminarier, gästföreläsningar från näringslivet och praktiska laborationer. Med stöd i form av studiegrupper, mattestugor och engagerade lärarassistenter får du dessutom möjlighet att bli ännu skickligare på att tänka kreativt och jobba i grupp.

En programsammanhållande kurs löper genom hela utbildningen där du träffar lärare och studenter från olika årskurser för att tillsammans påverka programmets utveckling och utbyta erfarenheter. Du får tillfälle att reflektera över din studiesituation i relation till utbildningens mål och din framtida yrkesroll och nätverka med andra.

Efter de inledande åren kan du också välja att läsa utomlands. KTH har egna utbytesavtal med framstående skolor i hela världen, exempelvis i Australien, Singapore och USA.

Kurser
Datateknik erbjuder språkmöjligheter
Skillnaden mellan Datateknik och Medieteknik
För dig som vill arbeta inom spelbranschen

The Future Needs Giants

Lyssna på spännande föreläsare från arbetslivet och deras syn på möjligheterna med KTH:s IT-, data- och elektroteknikutbildningar.

Oktays jakt på vår tids nästa stora innovation har pågått sen starten på utbildningen. Projekten är många och chanserna till bakom kulisserna – nedslag i bloggen är höga. Denna blogg är för dig som siktar högt och vill få ut det mesta ur din utbildning.

Jobbet och framtiden

Som civilingenjör i datateknik är du mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Du har spännande karriärmöjligheter inom ett stort antal branscher eftersom de flesta funktioner i samhället är beroende av datasystem.

Du kan jobba internationellt, leda produktutveckling eller arbeta som IT-ansvarig på företag eller myndighet. Du kan bli teknisk konsult som hjälper organisationer att utveckla datasystem eller jobba med undervisning och forskning. Utbildningen ger dig en djup och bred kompetens så att du är väl förberedd för nya kompetenskrav som ligger i framtiden.

Vad händer efter utbildningen?

Rebecca vill visa att man varken behöver vara kille eller bäst i klassen för att få ut det mesta av sin datateknikutbildning. Hon har ett stort musikintresse och vart hon är på väg och vad hon lyssnar på är skön bonusläsning här på bloggen.

Jämför liknande utbildningar

*Ändringar kan ske i programmet 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp