Datateknik, civilingenjör 300 hp

Vill du vara med och påverka samhället; leda utvecklingen av framtidens datoranvändning, kanske genom spel, virtuella miljöer eller robotar? Datateknikprogrammet ger dig breda internationella karriärmöjligheter. Efter examen väntar kreativa och varierande arbetsuppgifter inom många branscher som exempelvis design av produkter, digitalisering av tjänster eller utveckling inom datasäkerhet.

Datateknik 300 hp

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Ämnesområde: IT och Datateknik
Möjlighet till utlandsstudier: Ja, läs mer
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm

Särskild behörighet:
Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Särskild behörighet genom äldre gymnasiekurser
Mer om behörighet
Antagningspoäng HT-16:
BF: 4.00, BI: 20.50, BIEX: 19.79, BII: 19.52, HP: 1.60, T10: 190, T20: 65

Ansökan öppnar: 15 mars
Ansökan stänger: 18 april
Öppet hus på KTH: 26-27 mars
Antagningsbesked 1: 13 juli
Sista svarsdag: 28 juli
Antagningbesked 2: 3 augusti
Obligatoriskt upprop: mitten av augusti
Programstart: slutet av augusti

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl-data@kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Datateknik 300 hp

Datateknikprogrammet har fokus på datavetenskap och mjukvarukonstruktion. Alltså inte på själva datorerna vilket man kanske kan tro av namnet. Under utbildningen lär du dig problemlösning med både teknik och användare i fokus.

Som student tar du del av KTH:s världsledande forskning inom datalogi som tillsammans med matematik är utbildningens kärna. Du behöver inga förkunskaper i programmering, vi börjar från grunden. Du lär dig hur system designas för att passa olika användare, organisationer och områden. Problemlösning med hjälp av algoritmer och datastrukturer är centralt och går som en röd tråd genom hela utbildningen.

Du läser även ämnen som företagsorganisation, kommunikation och hållbar utveckling. År fyra och fem följer du ett masterprogram och väljer en specialisering som exempelvis teoretiska analyser eller praktiska tillämpningar som simulering, dataanalys eller interaktiva system. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du kan göra i samarbete med en möjlig arbetsgivare.

Som student har du nära lärarkontakter och arbetar ofta i grupp. Du går på föreläsningar, seminarier och laborationer. Extra stöd finns som studiegrupper och mattestugor. Efter de inledande åren kan du läsa utomlands, utan förlängd studietid. KTH har utbytesavtal med framstående skolor i hela världen, exempelvis i Australien, Singapore och USA.

Kurser
Datateknik erbjuder språkmöjligheter
Skillnaden mellan Datateknik och Medieteknik
För dig som vill arbeta inom spelbranschen

The Future Needs Giants

Lyssna på spännande föreläsare från arbetslivet och deras syn på möjligheterna med KTH:s IT-, data- och elektroteknikutbildningar.

Jobbet och framtiden

Som civilingenjör inom datateknik har du en mycket efterfrågad nyckelkompetens eftersom det mesta i samhället idag är beroende av datasystem. Du kan jobba internationellt, leda produktutveckling, arbeta som it-ansvarig på företag eller myndighet. Du kan jobba inom spelbranschen, utveckla datasystem eller jobba med undervisning eller forskning. Kanske starta eget? Utbildningen ger dig en djup och bred kompetens så att du är väl förberedd för nya kompetenskrav som ligger i framtiden.

  Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Marie Alexander, KTH-student

– Mitt bästa tips är att plugga med kompisar och halka inte efter med matten. :) Mottagningen och studentlivet är också fantastiskt kul, missa inte det! 

Fråga en student

Bloggare

Rebecca och Oktay bloggar om bland annat vardagen och studentlivet på KTH.

All This Data of Mine

Rebecca vill visa att man varken behöver vara kille eller bäst i klassen för att få ut det mesta av sin datateknikutbildning.

SyntaxError

Oktays jakt på vår tids nästa stora innovation har pågått sen starten på utbildningen. Projekten är många och chanser till bakom kulisserna–nedslag i bloggen är höga.

Jämför liknande utbildningar

*Ändringar kan ske i programmet 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp