Till innehåll på sidan

Stockholms smultronställen

För att använda en sliten klyscha skulle man kunna säga att i Stockholm ”finns verkligen allt”. Knappast någon annan stad har en så perfekt blandning av kultur, uteliv, sköna människor och rolig shopping. För dig som vill kombinera storstan med klassiskt studentliv finns också en rolig kårverksamhet på alla KTH:s nio skolor.

Stockholm är en av Sveriges största studentstäder med över 55 000 studenter fördelade på 20 högskolor och universitet. Det innbär att det finns ett rikt studentliv. Men att plugga i Stockholm innebär att du dessutom har tillgång till storstadens utbud av krogar, caféer, konserter, filmfestivaler, klubbar, museer, shopping etc.

Här har vi samlat några sköna tips och smultronställen för dig som ska börja plugga i Stockholm – en av världens vackraste och roligaste huvudstäder.

1. Plugga i Hagaparken. Fantastisk park när du vill ta med dig böckerna ut. Fler sköna gräsmattor och picknickställen: Djurgården, Skinnarviksparken, Tantolunden, Humlegården, Rålambshovspaken, Skeppsholmen, Vitabergsparken, Tessinparken och Karlbergs slott.

2. Ta syrran till Strand. Inom- och utomhusmarknad för dig som är ung. Trendigt, roligt och bra uteservering mitt i solen. T-banestation Hornstull.

3. Bada vid klipporna i Fredhäll. Stockholm är en stad omringad av vatten. Så passa på att ta ett dopp mitt i stan innan säsongen är över!

4. Ta med matlådan till Dramatentrappan. Klassisk spanmark mitt bland vår tjusiga skådespelarelit. Härlig utsikt och alltid fullsatt. Fler välbefolkade utkiksplatser: Nytorget, Stureplan, Humlegården, Medborgarplatsen, Kungsträdgården, Konserthustrappan.

5. Ta båten till skärgården. Stockholms skärgård är ett måste. Åk ut och bada, ät lunch på bryggan eller sov över på något mysigt vandrarhem.

Se även

6. Lyssna på livemusik. På Debaser Medis kan du alltid gå på bra konserter. Vill du välja musiken själv kan du använda jukeboxen i cocktailbaren.

7. Testa löparbanorna på Stadion. Ett stenkast från KTH Campus på Valhallavägen ligger den klassiska olympiska sportarenan. Kolla in DN-galan, Marathonstarten eller gå på konsert och spring några varv.

8. Gå på efterfest i Skatteskrapan. Den gamla funkisskrapan på Götgatan har fått en rejäl ansiktslyftning och bland annat byggts om till 600 studentbostäder. Här finns också en galleria med restauranger, caféer och det senaste inom mode, media och sport. Fler gallerior: Västermalmsgallerian, Bruno Götgatsbacken, Gallerian Hamngatan, Sturegallerian.

9. Gratisteater i Stockholms parker. Ta med dig picknick, filt och trevligt sällskap och njut av biljettfri underhållning. Stadsteatern har parkteater under hela sommarsäsongen på ett 30-tal platser.

10. Häng i stans roligaste kvarter. Shoppa i Stockholms trendigaste butiker, glid in på ett av alla mysiga fik eller droppa in på någon av de proppfulla barerna. Kvarteren runt Nytorget (även kallat Sofo) är alltid värt ett besök.

11. Upplev ett äkta derby. Ta blå t-banelinje eller pendel till Solna och besök Friends Arena. Insup stämningen som bara kan infinna sig när två Stockholmslag möter varandra.

12. Är du nykär? Fjällgatan är en superromantisk plats på Söders höjder. Var där i tid så att ni inte missar parkbänksplatsen med utsikt över Stockholms inlopp.

13. Utnyttja ditt SL-kort och upplev förorten. Åk till Telefonplan och lyssna på skön musik på klubben Landet eller kolla in vad som försigår på Konstfack. Andra bra utflykter utanför tullarna: Fynda på loppis i Sundbyberg, ta en andlig paus i Skogskyrkogården, handla spännande mat vid Rinkeby torg, discobowla på Bowl-O-Rama i Årsta, hälsa på kungen och hans familj på Drottningholm, ta ett dopp med efterföljande fika på Pladder i Vinterviken eller spela bingo på Arena Bingo i Farsta.

14. Köp ett åkpass på Gröna Lund. Glöm bort att du är en högpresterande student och snurra runt i karusellerna en hel dag.

15. Vill du läsa något annat? Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan har över 125 000 titlar och café där du kan läsa dina nya fynd direkt. Ett extra plus är att de har studentrabatt.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2013-07-08