Till innehåll på sidan

Hitta bostad

Välj inte bort en spännande utbildning på KTH för att du är orolig över att det är svårt att hitta bostad. Om du börjar leta så snart du kan och är kreativ i ditt bostadsletande kommer du att hitta ett boende. Kom ihåg att kollektivtrafiken gör det möjligt att studera i en del av Stockholm och bo i en annan. Leta bostad utanför centrala Stockholm där det finns många trevliga områden. Se möjligheterna i dina sociala medier. Berätta för alla att du söker bostad. Det är alltid någon som känner någon som har ett boende till dig.

KTH Live-In Lab är en plattform för studentboenden som även verkar som laboratorium. Cirka 300 studenter bor i lägenheterna samtidigt som metoder för att skapa morgondagens smarta och hållbara byggnader testas.

Bostadsköer

Det är en god idé att så tidigt som möjligt ställa sig i kö i olika bostadsköer. Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB  , har flest studentbostäder i Stockholm, men även Svenska Bostäder  och Stockholms Stads Bostadsförmedling  är stora aktörer på marknaden.

För att stå i SSSB:s kö ska du bli medlem hos THS. Du kan redan nu samla upp till 90 ködagar i SSSB:s kö, sedan pausas din plats fram tills du blivit medlem i THS och betalar kåravgiften.

Bostadsförmedlingen kan du ställa dig i kö hos från det att du har fyllt 18 år och de tar ut en årsavgift.

Hör gärna av dig till så många bostadsbolag som möjligt för mer information om hur du ställer dig i deras bostadsköer. De flesta har en speciell kö för studenter. Ju fler köer du står i desto större chans har du att hitta en bostad.

Det finns många privata hyresvärdar i Stockholm och det kan löna sig att kontakta dem personligen. Följande är några bostadsbolag som har bostäder i anslutning till KTH:s campus samt bostäder i närliggande områden.

Mer information om bland annat hur du kan söka bostad, om försäkringar, hyror, uppsägning och adressändring hittar du hos jagvillhabostad.nu

Andrahandsuthyrning

Det finns massor av hemsidor där du kan hitta privata andrahandsuthyrare. Tyvärr har det blivit vanligare med bostadsbedragare så tänk på att om hyran är väldigt låg och erbjudandet verkar för bra – så kan det vara en bluff. En bra sida för andrahandsuthyrning är SSCO:s Akademisk kvart  där privatpersoner lägger upp annonser om uthyrningsrum eller lägenheter. Andra exempel på sidor att hitta bostadsannonser är Blocket Bostad  och Homii .

Pendlingsavstånd

Den genomsnittliga pendlartiden i Stockholm är 40 minuter enkel resa. För att ta reda på om det boende du tittar på ligger inom pendlingsavstånd från campus kan du använda reseplaneraren på SL:s hemsida.

SL:s reseplanerare

Läs mer

Stockholm som studentstad