Till innehåll på sidan

Stockholm som studentstad

Stockholm är inte bara en av världens vackraste huvudstäder, det är också Sveriges största studentstad. Ingen annan stad i Sverige erbjuder ett så stort utbud av aktiviteter och evenemang som Stockholm. Oavsett om du gillar kultur, shopping, träning eller friluftsliv så har du en uppsjö av valmöjligheter. Du har alltid nära till vatten och natur. Närmaste park ligger ett stenkast bort och du tar dig snabbt och enkelt till skärgård, naturreservat, svampskogar, badstränder och skidspår. Du behöver varken bil eller körkort, en cykel eller ett SL-kort tar dig långt. 

Hanna

Pluggar: Design och produktframtagning, 300 hp
Från: Forsa

Hur var det att komma som ny till Stockholm?
– Det var häftigt och läskigt på samma gång. Där jag är uppvuxen går det inga bussar och så kom jag till en stad som har öppet dygnet runt. Men det jag var mest orolig för var att klassen bara skulle bestå av stereotypa stockholmare. Men så blev det så klart inte.

Har du tips till andra som funderar på att plugga i Stockholm?
– Första terminen blev jag lite stressad och hade svårt att prioritera, då pluggade jag ihop med andra och frågade faddrarna om råd. Det var jättebra. Mitt andra tips är att ha lite tålamod med både studierna och Stockholm – du kommer hitta din plats.

Laksana

Pluggar: Industriell ekonomi, 300 hp
Från: Kumla

Vad oroade du dig mest för innan du flyttade till Stockholm?
– Det här med boende och komma in i en ny stad där jag trodde alla redan kände varandra var läskigt. Så mitt råd till andra är att ställ er i bostadskö ungefär nu! Var med (om du kan) i Mottagningen för att träffa alla nya klasskamrater. För mig visade det sig att allting löser sig trots allt. Är idag väldigt nöjd över mitt beslut att flytta hit.

Vad är den största fördelen med att studera i Stockholm?
– Närheten till allt! Näringsliv, stadsmiljöer, parker osv. Det är mycket som händer hela tiden och det finns alltid något kul att göra.

Studenter som sitter på Skinnarviksberget på Södermalm, med utsikt mot Stadshuset

Linnéa

Pluggar: Medieteknik, 300 hp
Från: Trollhättan

Vad oroade du dig mest för innan du flyttade till Stockholm?
– Jag brukar tänka att ”allt ordnar sig”. Väl här upptäckte jag att mina gymnasiebetyg inte var tillräckliga, så jag kom inte in trots att jag sökte 12 olika utbildningar på KTH och gjorde högskoleprovet fem gånger. Men så fick jag reda på att man kunde gå en bastermin och på så vis få en garantiplats. Det blev vägen in på min drömutbildning.

Har du något tips till andra som funderar på att plugga i Stockholm?
– Ta kontakt med någon som inte heller är från Stockholm, på hemsidan hittar du Fråga en KTH-student  där kan du få svar på det mesta. Och kom ihåg att boende fixar sig alltid. 

Manolo

Pluggar: Datateknik, 300 hp
Från: Gränna

Hur är det att vara student i Stockholm?
– Jag har inte engagerat mig så mycket i kåren men jag har precis flyttat från en studentkorridor på Lappskärsberget till en studentlägenhet i samma område. Där är gemenskapen jättebra. Många som bor där är utbytesstudenter och att bo där är verkligen ett roligt sätt att knyta kontakter med folk från hela världen.

Har du något tips till andra som funderar på att flytta till Stockholm för att plugga?
– Lägg mycket tid på skolan i början men stressa inte upp dig. Du kan alltid skriva en omtenta om det behövs. Och passa på att resa under lov och lugna perioder.

Läs mer

Hitta bostad

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-02-25