Till innehåll på sidan

Vanliga frågor om matematiken

Som gymnasiestudent kan det vara svårt att skaffa sig en bild av studierna på KTH. Vi vet att många undrar över matematiken. Hur svår är den? Kommer jag att klara av den? Här följer svar på några av de vanligaste frågorna.

Hur skiljer sig matematiken på KTH från gymnasiematten?

I gymnasiet kopplas matematiken ofta till vardagsproblem. På KTH är matematiken mer inriktad mot ingenjörstillämpningar. Dels ger den en grund för problemlösning i utbildningen, dels förbereder den för frågeställningar du kan möta i ditt kommande yrkesliv. Utbildningen ger dig nödvändiga verktyg och metoder. Du ska kunna hitta lösningar på problem, inte nödvändigtvis räkna ut integraler på stående fot. Det finns också praktiska skillnader. I gymnasiet använder man miniräknare för att lösa matematiska problem. På KTH arbetar vi även med papper och symboler, eller för in aktuella värden och formler i datorprogram.

Mattekurser på KTH jämfört med matte på gymnasiet

Hur skiljer sig matten på KTH från den i gymnasiet? Det berättar Alva om på vår YouTube-kanal KTH Student.

Se fler filmer på KTH Student YouTube

Hur svår är matematiken på KTH?

Man kan säga att svårighetsgraden beror på vilket program eller vilken inriktning du väljer. En del utbildningar går mer på djupet i matematiken än andra, och kan omfatta mer specifika kunskaper. Du behöver dock inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH. Många väljer att plugga tillsammans med kompisar och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast.

Hur viktig är matematiken på KTH?

I gymnasiet behandlas matematik som ett isolerat ämne. På KTH ingår matematik i många kurser. Man kan säga att matematiken är språket med vilket man kommunicerar i de andra ämnena. Det faller sig alltså naturligt att mattekurserna oftast hålls i utbildningens första och andra årskurs. Under introduktionsveckorna erbjuder KTH kursen intromatte, som är en frivillig introduktionskurs som repeterar vissa kunskaper och färdigheter från gymnasiet. Intromatten ges under introduktionsveckorna för de allra flesta nya teknologer.

Kan man få stöd i matteundervisningen på KTH?

Fyra dagar i veckan är den så kallade Matematikjouren öppen under några timmar på eftermiddagen. Studenter som kommit en bit in i sin utbildning hjälper då yngre studenter med problemlösning. Känner du ett behov av att förbättra din studieteknik, kan du vända dig till KTH:s studievägledare. De hjälper dig som student att hitta en studieteknik som passar just dig. KTH erbjuder en förberedande kurs i matematik. Med hjälp av den har du chans att fördjupa dina mattekunskaper inför kommande högskolestudier – du får stöd av lärare och arbetar med kurser och prov. Den förberedande kursen ges online.

Vad är Mattecoach?

Mattecoach på nätet är en gratistjänst där blivande matematiklärare ger elever som vill bli bättre i matte det stöd de behöver på distans. Coacherna är utbildade i matematik och matematikdidaktik på KTH eller Stockholms universitet. Coacherna har fram till idag samlat på sig erfarenheter från tusentals unika samtal och timmars coachning av elever som söker hjälp inom matematik.

Läs mer på www.mattecoach.se

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-12-07