Andreas Datateknik 300 hp (Tekniskt basår 60 hp, Öppen ingång 300 hp)

Andreas började med att gå Öppen ingång 300 hp på KTH och pluggar nu Datateknik 300 hp. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Hej! Jag heter Andreas och kommer ursprungligen från Arboga. Jag pluggar Datateknik 300 hp på KTH Campus.

Min väg till KTH var inte alls självklar utan den växte fram sista halvåret på gymnasiet, då jag faktiskt insåg att jag ville fortsätta plugga. På gymnasiet gick jag samhällsvetenskaplig utbildning som var kombinerad med ett elithockeyprogram, ett så kallat elithockeygymnasium. När jag började på hockeygymnasiet så ville man att alla skulle läsa samhälle för att de var lättare för dem att få ihop hockeyn med skolan, vilket jag helt förstår, men som 15-åring så hakade man bara på där kompisarna gick utan att tänka på framtiden. Detta gjorde att min resa blev både krokig och längre för att komma till slutmålet, en civilingenjörsutbildning. Det som gjorde mig intresserad av att välja just en utbildning på KTH är att jag dels ville flytta till en större stad, men framför allt kvalitén och antalet utbildningar man kan välja på KTH. Som bonus så får man som sagt en av Sveriges bästa tekniska utbildningar och så här i efterhand så är jag väldigt nöjd av mitt val.

Fördelarna är många med att plugga i Stockholm, men den största måste nog ändå var att de finns någonting för alla i denna stad och då menar jag alla. Finns alltid folk i rullning och alltid nya saker att upptäcka, så vardagen blir aldrig tråkig då endast du sätter gränserna. Jag ser även Stockholm som en fördel för just min utbildning, då de flesta IT-jobben finns i Stockholm, vilket också bidrog lite till mitt val. Skulle rekommendera Stockholm om man vill pröva sina vingar i en storstad och verkligen utvecklas som person!  

Mitt bästa tips till en blivande student, efter han/hon valt sin drömutbildning, är att engagera sig i olika aktiviteter och i sin sektion. De finns massor utav roliga grejer man kan få göra och ta hand om beroende på vad man gillar. Jag är själv med i KTH hockey då mitt hockeyintresse fortfarande sitter i sedan gymnasietiderna och tycker detta är fantastiskt roligt. Se till att vara med på så mycket du hinner, för de är någonting man tar med sig resten av livet!

Ska jag även säga någonting om studierna på KTH, så skulle jag passa på och säga att man får vara beredd på att första året är alltid det tuffaste året och brukar inte alltid gå som personer tänker sig, men ge inte upp utan kriga ännu mera för i slutändan är det värt slitet! Se även till att studera med kompisar, vilket både underlättar studierna men också gör hela studietiden roligare.

Utanför studierna så håller jag som sagt på med ishockey, men gillar även andra träningssätt, så den största tiden brukar gå till träning. Då man inte alltid orkar eller vill träna jämt, så brukar jag spela en del dator med grabbarna från hemstaden. Det var egentligen härifrån mitt intresse för datateknik växte fram så det är väl dem jag har att tacka för det. Förutom att vara både den sportiga och nördiga individen så gillar jag att umgås med vänner, både gamla och nya. Tycker som sagt det finns en charm i att träffa nya människor.

Drömjobb är ganska svårt och säga då jag har väldigt lång tid kvar på min utbildning, men om jag ska försöka komma på någonting konkret, så vill jag inte bara jobba som en ren programmerare efter datateknik. Jag menar med detta att jag vill ha ett jobb som innefattar mycket av den tekniska biten men också kundkontakter, management och ledarskap är någonting som börjat lockat mig med senare år. Så det ultimata skulle väl vara någon blandning mellan projektledare och mjukvaruutvecklare.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Tekniskt basår 60 fup

Öppen ingång 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-06-04